fbpx

Sagan büntetés és Caleb Ewan győzelem a Tour de France 11. szakaszán

Izgalmas végjátékot hozott a Tour de France 11. szakasza, ahol a sprinterek test a test elleni csatáját láthattuk. Egy hajszállal, de a leggyorsabb Caleb Ewan volt, míg Peter Sagant megbüntették szabálytalan sprintelésért.

Fotó: letour.fr

A Tour de France 11. szakasza az előző naphoz hasonlóan nem az összetett menők versenyéről szólt, hanem ismét a sprinterek és a szökevények napja jött el. A 167,5 km-es távon mindössze egy 1,1 km hosszú  negyedik kategóriás emelkedőt kellett leküzdeni a Francia Körverseny mezőnyének.

Ezen a szakaszon Matthieu Ladagnous mutatta be az idei Tour de France eddigi leghosszabb szökését, a Groupama-FDJ bringása közel 120 km- töltött egyedül az élen. Az előnye az 5 percet is meghaladta, de nem volt szerencséje, mert mögötte kialakult egy másik szökevénycsoport is – Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Tom Van Aesbroeck (Israel Start-Up Nation) és Michael Gogl (NTT) – akiket nem engedhettek el a sprinterek csapatai, mert olyan versenyzők is voltak ebben a bolyban, akik képesek hazaérni. Végül így Ladagnous előnye is gyorsan apadni kezdett, majd a mezőny őt is megfogta. Nem volt kérdés, hogy itt sprintbefutó lesz, a sprinterek csapatai minden egyes szökési kísérletre mentek a végén ezzel egybetartva a mezőnyt.

A végső sprint érdekesen alakult, a jobb szélen először Wout van Aert indított, a másik oldalról pedig Caleb Ewan és Sam Bennett érkezett, Peter Sagan beszorult van Aert és a kordon közé, de megoldotta a szlovák ex-világbajnok a helyzetet, egy jókorát lökött vállal és fejjel van Aerton, hogy végül elférjen. A szakaszt végül szoros sprintben Caleb Ewan nyerte, Sagan másodikként gurult át a célon egy hajszállal megverve Sam Bennettet, míg van Aert a negyedik leggyorsabbnak bizonyult. De sejteni lehetett, hogy nem biztos, hogy ez lesz a szakasz végeredménye, mert Sagan mozdulata nem igazán tűnt szabályosnak. A versenybírók is így ítélték meg a helyzetet és Sagant visszasorolták a bolyban az utolsó helyre, mellyel a második Bennett lett, – és komoly előnyre tett szert a zöld trikóért vívott harcban Sagannal szemben –  a harmadik helyet pedig Wout van Aert kapta.
Az összetettben lényeges változás nem történt, a következő napokban már ismét komolyabb emelkedőket fog teljesíteni a Tour de France mezőnye.

 

A 2020 Tour de France 11. szakaszának eredménye:

1 Caleb Ewan (Aus) Lotto Soudal 04:00:01
2 Sam Bennett (Irl) Deceuninck-Quickstep
3 Wout van Aert (Bel) Team Jumbo-Visma
4 Bryan Coquard (Fra) B&B Hotels-Vital Concept
5 Clement Venturini (Fra) AG2R la Mondiale
6 Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo
7 Luka Mezgec (Slo) Mitchelton-Scott
8 Hugo Hofstetter (Fra) Israel Start-Up Nation
9 Oliver Naesen (Bel) AG2R la Mondiale
10 Ryan Gibbons (RSA) NTT Pro Cycling

Az összetett állása a 11. szakasz után:

1 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 46:15:24
2 Egan Arley Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers 00:00:21
3 Guillaume Martin (Fra) Cofidis 00:00:28
4 Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale 00:00:30
5 Nairo Quintana (Col) Team Arkea-Samsic 00:00:32
6 Rigoberto Uran (Col) EF Pro Cycling 00:00:32
7 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 00:00:44
8 Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott 00:01:02
9 Miguel Angel Lopez Moreno (Col) Astana Pro Team 00:01:15
10 Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain McLaren 00:01:42

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo