fbpx

Rózsaszínű reggeli: kárjelentés és egy kérdés: „Várni vagy nem várni?”

A Giro d’Italia drámai szakasza után a kórházi jelentésekkel és a veszteségekkel kell kezdenünk, a legrosszabb hír a topfavorit, a katalán Joaquim Rodriguez kiesése az olasz körversenyről.

Videó összefoglaló a 6. szakaszról:

Az eső a 6. etapon sem kímélte a mezőnyt, és a videón is jól látszik, hogy szinte ok nélkül csúsznak el a versenyzők, ez a helyi olasz utak sajátossága, ugyanis ha a por keveredik a csapadékkal, az eredmény gyakorlatilag egy korcsolyapálya. 11 kilométerrel a hegyi befutó előtt be is következett a bukás, ráadásul a mezőny elején, több tucat bringás feküdt le a dominó-elv alapján.

Az Oricásoknak is voltak azért veszteségeik, például a Giro első rózsaszínű trikósa, Svein Tuft is nagyot esett

Az Oricásoknak is voltak azért veszteségeik, például a Giro első rózsaszínű trikósa, Svein Tuft is nagyot esett

Mint már többször az idei Giro d’Italia-n, a legrosszabbul ismét a Katyusa csapata járt, s ezúttal végleg elveszítették kapitányukat, Puritót is. Mellette a belfasti bukása után törött sajkacsonttal tekerő Giampaolo Caruso is feladni kényszerült a versenyt, ahogyan Angel Vicioso is. Utóbbinak a combcsontjában mutatott ki törést a röntgen, előbbi szerencsésebben megúszta, mint ahogyan a közvetítés alapján gondoltuk, Caruso nem szenvedett további töréseket. Rodriguez viszont igen, bár befejezte a szakaszt több mint 7 perces hátránnyal, de a kórházban negatív volt a diagnózis:

Nagyon elkeserít, hogy fel kell adjam a Girót, de kénytelen vagyok. A bukás után rögtön visszaültem a bringára, inkább a düh és a dac miatt, de egy idő után tudtam, mi a baj, miért nem tudok lélegezni… El kell mondanom, hogy már törött bordákkal kezdtem el a Girót, az Asmtelen a 9-es és a 10-es sérült. Nem akartuk kommunikálni, hogy az első napokban ne támadjanak az ellenfeleim, de most a 8-as is eltört, így nincs más választás, mint feladni a versenyt.

Purito padlón

Purito padlón

Kiszállt a küzdelemből az Asztana egyik kulcsembere, a szlovén Janez Brajkovic is, akit mentő vitt el a helyszínről, és feladta a fiatal olasz tehetség, David Villella is a Cannondale-ből.

Rodriguez mellett talán a Tinkoff-Saxo szenvedte a legnagyobb károkat, hiszen bukott mindkét kapitányuk, a lengyel Rafal Majka és az ír Nicholas Roche is. Majka óriási erőfeszítések árán felzárkózott az üldözőcsoportba, Roche azonban bukott 15 percet. Mindketten csúnyán lezúzták magukat, bár Majka tulajdonképpen előrelépett összetettben, a regenerációval lesznek gondjai a hétvégi hegyi etapok előtt. A két líder mellett Rovny és Poljanski is benne volt a bukásban.

Majka a célba érkezést követően a mentőhöz sietett...

Majka a célba érkezést követően a mentőhöz sietett…

A Treknél egy titkos top10-esélyes, a kolumbiai Julian Arredondo esett nagyot és szedett össze 18:30 perces hátrányt. Komolyabb sérüléséről nem olvashatunk, de a Trek sportigazgatója, Dirk Demol nyilatkozata mindenképpen ide kívánkozik, hiszen jól szemlélteti az „útviszonyokat”:

Kész káosz volt. A szerelők egymáson át rohangáltak, hogy segítsenek a versenyzőknek. Az utak itt olyan csúszósak, hogy még a szerelők is elestek, miközben futottak a bringásokhoz…

Szanaszét szakadt ruhában ért be Roche-hoz hasonlóan 15 perces hátránnyal a Belkin top10 eredményre képes holland versenyzője, Steven Kruijswijk is, akit kórházba szállítottak, egyelőre nincs információ róla, hogy ott lesz-e ma a rajtvonalnál.

Gasparotto kap bringát a káoszban

Tiralongo kap bringát a káoszban

Mivel a bukás a mezőny elején történt, a favoritok közül sokan mások is az aszfalton találták magukat, de a legtöbben kisebb horzsolásokkal megúszták a történteket, így a kolumbiai Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick Step) is. Ami talán jobban fáj nekik, az Evans-szel szemben elszenvedett időveszteség így természetesen megélénkültek a fair play-t vitató hangok is…

Ismét előkerült a „várni vagy nem várni” kérdés. Ehhez adalékul csak annyit, hogy az utolsó 10 kilométerre érve már kőkemény verseny folyik, pláne ilyen körülmények között az egekben az adrenalin, már mindenki a maximumot akarja kiadni magából, nyerni akar, vagy éppen leszakítani az ellenfeleket.

A verseny a hegy előtt szép időben is a helyezkedésről szól, esőben pedig pláne. Ha úgy tetszik, az versenyez jól, aki a legelső pozíciókba tud kerülni, aki pedig hátrébb van, az veszíthet. Aki elöl van, az csak egy hatalmas csattanást hall, és higgyék el azok, akik még nem versenyeztek, hogy ilyen szituációban az első reakció a gyorsítás, a menekülés, „nem leszakadni” és csak a következő másodpercben néz vissza a versenyző, mi is történt (már ha visszanéz egyáltalán).

Ilyen jellegű sérülést több tucatnyian elszenvedtek tegnap

Ilyen jellegű sérülést több tucatnyian elszenvedtek tegnap

Hasonló szituációban 50 kilométerrel a cél előtt még van idő tanakodni: „álljunk meg, ne álljunk meg”, de a hegyi befutón már nincs, itt mindenki a vörös zóna közelében van. Ha várnának, meddig várjanak? Várják meg azt a sort, amelyik fél perc múlva érkezik? Vagy várják meg Rodriguezt is, mint topfavoritot, aki több perccel utána? Esetleg Roche-t, aki még tovább feküdt a földön? Egy ilyen bukás benne van a pakliban, ez is a verseny része.

Voltak a kerékpársport történetében kivételek. látványos megállások, várakozások, de azok kivételek. A szituáció mindig más, de talán egy szabályszerűséget megállapíthatunk a fair play szemszögéből. Egy olyan döntésért, amikor versenyzők sportszerűségből megvárják ellenfeleiket egy szerencsétlenség után, mindenképpen felnézhetünk rájuk! Viszont fordított helyzetben sosem szabad megköveznünk azt, aki folytatta a versenyzést! Semmi alapunk nincs erre kívülről, ezt támasztja alá a tegnapi etap két „haszonélvezőjének”, Cadel Evans-nek és a rózsaszínű trikós Michael Matthews-nak a nyilatkozata is.

Evans versenyzett

Evans versenyzett

Evans: A végjátékban nem tiszta a kommunikáció, és egy váratlan helyzetben nem könnyű racionális döntést hozni. A mi munkánk a versenyzés, versenyezni a célig. Elsősorban ez lebeg a szemünk előtt. Hogy mi történt mögöttünk, tényleg nem tudom. Nem láttam. Sajnos néhány versenyző számára ez egy nagyon szerencsétlen nap volt.

Matthews: A nedves körülmények miatt mindenki elöl akart helyezkedni. Ha szerencséd van, és a jó helyen vagy a jó pillanatban, akkor minden OK, erről szól a verseny ezekben a napokban. Minden a pozícióharcon múlik.

Fotók: Stefano Sirotti, Giro d’Italia, közösségi média

Rózsaszínű reggeli: még hosszabb a leghosszabb, nőhetnek a különbségek…

Rózsaszínű reggeli: amikor a versenyzőknek már tele van a hócipője – jegyzet

Rózsaszínű reggeli: kezdődik az „olasz” körverseny, Rigoberto Uran értékel, Kittel feladta

Rózsaszínű reggeli: a favoritok egymáshoz képest, Cavendish válasza és egy bombahír!

Rózsaszínű reggeli: újabb csapás Puritónak; így szurkolnak az írek – képek

Rózsaszínű reggeli: kikockázva a bukás, Purito őrjöng, Uran elégedett – videók

________________________________________________

Giro-jegyzet 1. – esélylatolgatás a rajt előtt

Giro d’Italia 2014: rajtlista, kik lehetnek a főszereplők?

A 2014-es Giro d’Italia útvonala: szakaszok, adatok, elemzés

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo