fbpx

Rodi 2015 abroncs- és kerékszettválaszték az Eurobike-on

A portugál gyártó neve hazánkban a megfizethető árszínvonalú, megbízható abroncsok és kerékszettek szinonimája. A Rodi mindazonáltal érdekes marketingstratégiát követ azzal, hogy nem a gyártó nevére teszi a hangsúlyt, hanem a modellnévre. Így nálunk a Vuelta, az Airline vagy az Excalibur elnevezés legalább annyira fogalomnak tekinthető, mint a portugál „alumíniumárugyár”, amely a látványos modellfelirat után mindössze apró betűs „Made by Rodi”-val terjeszti a kiérdemelt hírnevet.

A BlackJack sorozatban rendkívül magas technikai színvonalat képviselő alumínium- és karbonabroncsos modellek találhatók, mind országúti, mind XC, mind extrém MTB felhasználásra...

A BlackJack sorozatban rendkívül magas technikai színvonalat képviselő alumínium- és karbonabroncsos modellek találhatók, ellenben a megbízható, stabil, strapabíró, aerodinamikus kardküllős és ipari csapágyas hagyományos Rodi-választék sem nevezhető „fapadosnak”: íme az itthon is közkedvelt Excalibur DH meglepően “kicsi” árcédulával!

A Portugálok ismét számos új terméket mutattak be Friedrichshafenben, standjukon egyértelműen elkülönült az általános használatra tervezett paletta az ugyancsak a Rodi által Portugáliában készült prémium kategóriás BlackJack kínálattól. A BlackJack sorozatban rendkívül magas technikai színvonalat képviselő alumínium- és karbonabroncsos modellek találhatók, mind országúti, mind XC, mind extrém MTB felhasználásra. Az aluból pedig létezik hegesztett illesztésű és „stiftes” sorozat, az előbbi rendkívül kis tömegével és pontos kidolgozásával nyújtott igazi csemegét az érdeklődőknek.

rodi_2015_eurobike_011

A „haszonmodellek” technológiai tartalma nem túl cizellált, ellenben százezrek közlekednek rajtuk kilométerhegyeket abszolválva a hazai és az európai utakon, ösvényeken!

A „Made by Rodi” sorozatban találhatók a hazai piacon elterjedt és méltán népszerű modellek, azaz az Airline, BlackRock és Excalibur termékcsalád, amely a stand piros oldalán kapott helyet. A bemutatót kezdjük ezzel a szegmenssel, mindazonáltal szem előtt tartva, hogy a portugál gyártó nem kizárólag ilyen technikai színvonalra képes, mint ahogy azt a jelen cikk második fele fényesen bizonyítja.

rodi_2015_eurobike_010

Airline-t, Blastert minden általános célra használt kerékpárra!

rodi_2015_eurobike_p1

Kedvező arú, de távolról sem “fapados” modell az Airline EVO…

A „haszonmodellek” technológiai leírása nem túl cizellált, ellenben rengeteg készül belőlük, Európa útjain a kerékpárosok százezrei közlekednek rajtuk kilométerhegyeket abszolválva. Valljuk be őszintén, hogy ez a fajta felhasználás a kerékpározás valódi célja! Az országúti használatra tervezett Airline sorozat csúcsát az Airline EVO modell képezi, amely megbízható, stabil, strapabíró, aerodinamikus kardküllős és ipari csapágyas konstrukció, tehát egyáltalán nem nevezhető „fapadosnak”. A portugálok a divattrendeket is pontosan követik, így az Airline EVO elérhető fekete vagy fehér színben, az utóbbit természetesen fehér küllőkkel fűzik. Elöl 20, hátul 24 küllőt számolhatunk páros küllőkiosztással vagy hagyományos egyenletes elrendezéssel, illetve választhatóan Shimano vagy Campagnolo rendszerű sort fogad, de kapható duplamenetes pályaagyszettként is EVO Fixie néven. A 31 mm magas aerodinamikus abroncsprofil mellett a 901/1159 grammos tömegadat nem is vészes. Országúti edzéshez, városi használatra mindenképpen ajánlott. Felniként is kapható két változatban: kissé könnyebb EVO vagy kedvezőbb árú AIRLINE 5 13- helyett 15 mm belső szélességgel ezzel igazodva a mai ballonosabb köpenyek felé mutató országúti trendhez. Az országúti választék további eleme a Stylus abroncs, amely nem aeroprofilos, ellenben az AIRLINE EVO-nál lényegesen könnyebb, mindössze 500 gramm!

rodi_2015_eurobike_009

Az itthon is ismert és szeretett abroncsválaszték…

Lássuk a montis vonalat! 26”, 29-er és 650B MTB kerékméretben továbbra is kapható az XC felhasználásra tervezett Excalibur kerékszett-, illetve abroncsmodell, amelynek létezik DH és Freeride változata is, az utóbbit hívhatnánk akár Enduronak is, hisz’ súlyban, szélességben és erősségben pont a két másik modell közt helyezkedik el. 19-25 mm szélességben, 455 gramm tömegtől áll rendelkezésre (kerékszettként 1193/987 grammtól), 32 küllős változatban, fekete vagy fehér színvilágban, választhatóan kónuszos vagy ipari csapágyas agyszettel – magától érthetően nem azonos árszinten. Az Excalibur XC és DH 26”-os kerékméretben kapható, az utóbbi választhatóan akár 15/20 mm-es átütőtengelyes változatban is. Az Airline-hoz hasonlóan itt a tartósságot, megbízhatóságot, illetve megfizethető árszintet kellene kihangsúlyozni, amely ugyebár nehezen összeegyeztethető a végletekig optimalizált tömeggel.

rodi_2015_eurobike_001

Egyik oldalon a mindennapok kerékszettjei és abroncsai, a másik oldalon a sportolók, versenyzők portugál “fegyverei”!

Az imént felsorolt két modellcsalád hazánkban a legnépszerűbb és legkelendőbb, de ez Európa szerte így van. Ellenben elérhetőek egyéb Rodi modellek is, mint például a Mudrock kerékszett, amely rendkívül kedvező áron kapható a hazai boltokban. A „sárkő” 32 furatos agyakkal, 19 mm-es felniszélességgel rendelkezik, természetesen tárcsafékes modell. Ha V-fékes montis felnire van szükségünk, akkor a Rodi kínálatában a Vision a megfelelő választás 566 grammos tömeggel, 32 vagy 36 furattal, 19 mm-es szélességgel. Ez a modell nemcsak feketében és fehérben, hanem ezüst színben is elérhető. A Freeway ennek a trekking kerékszett „megfelelője”, akár abroncsként és kerékszettként is elérhető. A VR19 felni pedig a tárcsa- és V-fékes belépő szintű 622C kerékméretű modell 19 mm szélességgel, 640 grammos tömegadattal.

rodi_2015_eurobike_008

A “sötét mágia” oldala a Rodi standnak…

A Eurobike stand falain, illetve a vaskos Rodi katalógust böngészve látható, hogy a kerék- és abroncsmodellek sora még itt sem ér véget: az összesített adattáblázat három A4-es oldalt vesz igénybe! A Rodi általános kerékpározásra kínált palettája bőven biztosít választási lehetőséget, de ha a standon továbblépünk a BlackJack szekcióhoz, világossá válik, hogy a portugál gyártó képes rendkívül magas technikai szinten abroncsot vagy kerékszettet előállítani, amelyet akár profi kerékpárversernyők is előszeretettel használnak. Megtudtuk, hogy például az idei portugál időfutam-bajnokságban gyakori látvány volt az 55 mm magas oldalfalú BlackJack karbon kerékszett!

rodi_2015_eurobike_006

A legmagasabb szintű aluabroncsok, hegesztett illesztéssel!

Kezdjük a négyféle országúti karbonkerékkel, amely már-már hihetetlen módon mind karbon agytesttel rendelkezik. 38 vagy 55 mm-es abroncsprofil szingós vagy peremes rendszerként kapható, természetesen húzott kardküllőkkel és aluniplivel fűzve. Tömegük 1280 grammtól indul. Van még kívánság? Jövőre kaphatóak lesz a karbonkerékszettek MTB változatai is, ráadásul rögtön az új 650b kerékméretben a konvencionálisabb 29-er mellett, elől-hátul 28 húzott küllővel fűzve, harapnivaló színes anodizált agyakkal, akár átütőtengelyes, akár gyorszáras változatban 1630 grammos tömegtől. Mellesleg a karbonabroncsok bőségesnek mondható 23 mm-es szélességgel rendelkeznek a belső nélküli felhasználás lehetőségével.

rodi_2015_eurobike_005

Országúti karbonkerekek 38 vagy 55 mm-es abroncsprofillal szingós vagy peremes rendszerként kaphatók, természetesen húzott kardküllőkkel és aluniplivel fűzve!

A portugál nemzeti időfutambajnokságon ilyen kerékszettekkel repesztettek a versenyzők!

A portugál nemzeti időfutambajnokságon ilyen kerékszettekkel repesztettek a versenyzők!

A karbonkerékszettek mellett a BlackJack kínálat két másik kollekcióra épül: kaphatók hegesztett illesztésű, pillekönnyű alu kerékszettek Scappare és Okio néven (különbség a kissé eltérő abroncsprofil), továbbá illesztékes szerkezetű abronccsal R1800 és R1860-os elnevezéssel. Létezik egyenes fejű küllős fűzés vagy hagyományos, minden modell és fűzéstípus választható 210/70 grammos ultrakönnyű Campás vagy Shimanós alurotoros agyszettel is. A küllőszám általánosan 20/24, a tömegadat pedig 1510 grammról indul. Talán még nem említettem a speciális matricázást, amely valójában lakkal fedett nyomtatás, illetve a színválasztékot, amely jó Rodi hagyományokhoz híven fekete vagy fehér, azaz minden kerékpárhoz passzol, csak azt kell eldönteni, hogy világos legyen vagy a koszt jobban tűrő sötét.

A montis felhasználásra szánt BlackJack sorozat az országúti vonal tükörképe: Sniper modellnéven hegesztett abroncsillesztés 26”, 29-er és 650B méretben, 24/28 vagy 28/28 küllőszámmal, természetesen húzott küllőkkel, aluanyákkal. Létezik Sniper DH változat is 25 mm széles megerősített felnivel 32/32 küllővel. Innen több tucat választási lehetőség áll még rendelkezésre az agytengely függvényében: QR vagy 15 vagy 20-as átütős, 135 vagy 142 mm, anodizált színes, fekete vagy fehér és így tovább…

A Ready modellcsalád ugyancsak a hegesztett abroncskialakítást kapja, viszont ugrik a színválaszték és a speciális eljárással felvitt dekoráció. 28/28 vagy 32/32 küllős változatok kaphatók húzott keresztmetszetű küllőkkel de egyszerűbb agyszettel. Természetesen a Ready sorozat is minden létező kerékméret kiszolgál. Az illesztett abroncsos BlackJack-ek XC29, XC650b, XC400, továbbá Smuggler29, Smuggler650b és DH480 modellnéven kerülnek jövőre forgalomba, a küllőanyák még ezen a szinten is alumínium-alapanyagúak, a küllők pedig egységesen húzottak.

Többféle színes agytípussal...

Többféle színes agytípussal…

Fontos még megemlíteni, hogy a portugál gyártó a fenti kerékszettek abroncsait külön is kínálja változatos furatszámmal, ami hiánypótló termék lehet a hazai piacon látva a kevés küllős pótalkatrészek rendkívül nehézkes beszerzését. Összességében elégedettek voltunk azzal, amit a Rodi standon láttunk: a cég egyértelműen fejlődik, és az irány a minőségi termékek felé vezet. Reméljük, hogy a rendkívül széles paletta egyre nagyobb részét láthatjuk viszont a hazai boltok kínálatában!
[divider scroll_text=”Rodi abroncs- és kerékszettválaszték az Eurobike-on”]

További információ a forgalmazó honlapján

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo