fbpx

Pogačar nyerte az “arany kerékpárt”

Kihirdette az idei Vélo d’Or díjazottjait a francia kerékpáros szaklap, a Vélo Magazine. Az újság a L’Equipe és a francia körversenyt szervező ASO közreműködésével, a kerékpársportban jártas újságírók szavazati alapján döntött a szobor sorsáról.

Pogacar-nak fantasztikus éve volt, Európa mellett a világ legjobba is lett. Fotó: A.S.O./Charly Lopez

Ahogy arról korábban már hírt adtunk, idén 12 kerékpáros – köztük egy hölgy, és egy pályaversenyző – szállt harcba a kerékpáros világ legrangosabb elismeréséért, amely sok szempontból a labdarúgás Aranylabdájához hasonlítható. Ahogy arra előzetes is számítani lehetett, a díjat az UAE profija, az idei évben a Tour mellé két monumentumot (Il Lombardia, Liège-Bastogne-Liège) is begyűjtő Tadej Pogačar kapta, akit nemrég az UCI is az év legjobbjának választott. A 23 éves kerékpáros teljesítményére nehezen lehet szavakat találni, minden sorozatot figyelembe véve több, mint 30 szakaszgyőzelemmel rendelkezik. A második helyre honfitársa, a szintén parádés idényt futó, sorozatban harmadszorra Vuelta-győztes, olimpiai időfutam bajnok Primož Roglič pontszáma volt elegendő. A harmadik helyet Roglič csapattársa, a Jumbo-Visma kerekese, Wout van Aert szerezte meg, akinek volt már jobb éve is a mostaninál, de azért így összejött neki 12 szakaszgyőzelem – ebből három a Touron – , egy olimpiai ezüstérem, illetve két egynapos végén (Gent-Wewelgem, Amstel Gold Race) is ő állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Ezzel egyébként a top3 összetétele nem változott – hiszen tavaly is ők osztoztak rajta – , a sorrend azonban igen: Pogačar helyet cserélt honfitársával.

A magazin minden évben kihirdeti a legjobb francia kerékpárost is. Idén zsinórban másodszor Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) kapta az elismerést, aki az országúti trón mellett a La Flèche Wallone egynaposán is diadalmaskodott, a Tour-ról pedig egy szakaszgyőzelmet zsebelt be. Az “arany kerékpárért” folyó versenyben Alaphilippe 4. lett. A listán egyetlen nőként Annemiek van Vleuten (Movistar) kapott helyet, aki történelmet írt volna, ha megkapja az 1992 óta kiosztásra kerülő elismerést. A holland kerékpárost egyébként az UCI legjobb női versenyzőnek is megválasztotta az idei szezonra vonatkozólag. Az országút mellett a pályakerékpáros szakág is képviseltette magát Harrie Lavreyse személyében, aki a szezon során 6 aranyérmet szerzett a nagy világversenyeken: két olimpiai elsősége mellé szerzett még kettőt a világbajnokságról, és ugyanennyit az Európa-bajnokságról is. A jelöltek között a további 6 kerékpáros szerepelt: Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Kasper Asgreen (Deceuninck – Quick Step), Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) és Mark Cavendish (Deceuninck – Quick Step).

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo