fbpx

POC Octal bukósisak teszt: extravagáns, minden szempontból

Pár éve első ránézésre furcsa volt a szemünknek a Garmin-Sharp versenyzőin feltűnő POC fejvédő, de sokunknak hamar nagyon megtetszettek a feltűnő sisakok, melyek üde frissességet jelentettek a profi kerékpáros mezőnyben is.

poc_octal_011

A POC Octal „ereje” talán abban rejlik, hogy a védőfelszerelést korábban téli sportokhoz gyártó svéd cég első próbálkozása volt a kerékpáros szakmában, gyakorlatilag megjelenése pillanatában etalont és divatot teremtve. S ha már divat, tegyük hozzá a POC sisak POC szemüveggel az igazi, de erről később.

poc_octal_001

Általánosságban nemrég már írtunk a POC termékekről, a több mint 10 éves gyár kínálata nem csak országúti cuccokig terjed, a könnyű trail protektoroktól egészen a durva downhilles felsőtest páncélokig mindent felölel a kínálat, és természetesen az ehhez illő laza, de kényelmes ruházatok is a paletta részét képezik.

poc_octal_002

Szóval a POC 2014-ben új piaci szereplőként nem tökéletesítgette egy korábbi modelljét, vagy gyártástechnológiáját, hanem egyszerűen megfogalmazták a célt: a lehető legbiztonságosabb, legkényelmesebb, leginkább aerodinamikus és legkönnyebb kerékpáros fejvédőt szeretnék megalkotni, amely mindezeken felül kellően ütős designnal rendelkezik ahhoz, hogy betörjenek vele a bringás piacra.

poc_octal_005

A sikertörténet ismert, a célt majdnem pontról pontra teljesítették, ráadásul az fejvédő ára sem szállt el nagyon, a POC Octal-t hasonló összegért vásárolhatjuk meg, mint a legismertebb konkurens gyártók csúcsmodelljeit. Azok közé tartozom, akiknek a forma tetszik, hiába emlékeztet kicsit egy teknőcre, mégis valahogy egyszerre sugározza a vidámságot, a sportosságot és a jó minőséget.

poc_octal_013

Persze az extravagáns design önmagában kevés ahhoz, hogy sok-sok ezer bringás leszurkoljon az Octal-ért 2-300 euró közötti összeget, ennyiért sokkal többet kell adnia. Az alkalmazott technológiák, anyagok, illetve a végeredmény a legmagasabb elvárásoknak is megfelel, szuperkönnyű és biztonságos EPS hab, egy darabból kialakított külső héj, jól állítható, megbízható rögzítőrendszer, 200 gramm alatti tömeg…

poc_octal_008

De a fentiek csak adatok, nézzük mit tud élesben. Először is tegyük fel az egyszerű kérdést: Mivel tehető legegyszerűbben biztonságosabbá egy fejvédő? Nyilván ha megnöveljük az EPS-hab réteg vastagságát, akkor a külső behatások ellen is nagyobb lesz a védelem, ráadásul közvetve is jobban véd a bukó, hiszen különböző irányokból a földre esve kisebb az esélye, hogy az arcunk találkozhat a talajjal.

poc_octal_007

Gondoljunk azonban bele, hogy ha nő az EPS hab vastagsága, az egész fejvédő nő, ami parasztlogikával felvet több problémát is. Gondolnánk, hogy nehezebb lesz. Nos, erről szó sincs, az optimalizált alapanyagnak köszönhetően talán még csökkent is a tömeg. Hallottunk már 200 gramm alatti bukókról, de a nagy gyártók csúcsmodelljei közül minden bizonnyal rekorder ebből a szempontból a POC Octal.

poc_octal_004

Nyilván ha nagyobb a bukó, sokkal nehezebb megvalósítani ütős designt is. A POC Octal talán ebből a szempontból a legzseniálisabb. Úgy sikerült egy extravagáns formát létrehozni, hogy közben még a légellenállási mutatót is sikerült kihozni kedvezőre, sőt, az Octal szellőzése jobb bármilyen más általam próbált fejvédőnél! Mindebben a hatalmas légáteresztő nyílások játszanak kulcsszerepet.

poc_octal_006

A nagyobb nyílásoknak köszönhetően nem csak több levegő áramlik át, a fejünk felett, hanem a turbulencia is kisebb, ráadásul nagy nyílásból kevesebb is elég, összességében jobb lesz az aerodinamika. Mindehhez a formatervező gyakorlatilag iparművészeti remeket alkotott. Egyetlen hátrányról tudok beszámolni csak, amikor berepül egy bogár a sisakba a nagy nyíláson keresztül, makacsul tovább marad, mint a hagyományos formájú bukókban.

poc_octal_009

A rögzítő rendszer minimalista a csekély tömeg érdekében, de minden irányban pontosan beállítható. A tekerője lehetne kicsit nagyobb, nem áll tökéletesen kézre, ilyen szempontból vannak ergonomikusabb megoldások a konkurenseknél, de őszintén engem nem zavar, hogy felvételnél egy másodpercre odaszorul kicsit az ujjam a tekerő és a bukó közé. Ellenben a tartás tökéletes, ugyanabban a pozícióban van a sisak több óra bringázás után, mint amikor felvettem.

poc_octal_010

A fejen elfoglalt természetes pozíció nagyon lényeges egy bukónál, igazából a fejforma alapján dől el, hogy kinek milyen fejvédő lesz a kedvence. Az én fejformám találkozott a POC-kal, sőt, a szemüveggel is remekül dolgozik együtt. Ismerősnek akadt problémája a POC Octal és más szemüveg házasításával, nekem Rudyval is kiadta az igazit. A POC szemüveggel viszont tökéletes volt, gyakorlatilag nem alakul ki rés a szemüveg felső része és a bukó pereme között, bárhogy fordítom a fejemet, nem látok kereket, csak színtiszta plexit, amin kristálytiszta az áttekintés, még hátranézéskor is.

És persze az apróságok… A POC Octalnál kialakítottak célirányosan egy szemüvegtartó rést, amibe becsúsztatva a szárakat nem kell attól félni, hogy elhagyjuk a drága kiegészítőt. Rengeteg sisakról elmondható, hogy pont úgy sikerültek a szellőzőnyílások, hogy nem lehet normálisan becsúsztatni a szemüvegszárakat. Aztán itt van a fényvisszaverő POC felirat, ami növeli a láthatóságot sötétben, vagy említhetnénk a POC opcionális ICEdot szenzorát, amit az Octalhoz most nem próbáltunk.

poc_octal_012

Összességében egy kényelmes, könnyű, szerethető bukót ismertem meg a POC Octalban! Csak ajánlani tudom, ha valaki a legjobb minőséget keresi, ráadásul a Bikemagon is bemutatott K2 Kerékpárüzletnek köszönhetően a POC termékek a nemzetközi webáruházakhoz képest is kedvező áron vásárolhatóak meg. Bővebb információk: KATTINTS IDE!

Technikai adatok:

S méret: 50-56 cm (185 g)
M méret: 54-60 cm (195 g)
L méret: 56-62 cm (225 g)

Színek: AVIP narancs, Garmin kék, AVIP fehér, Cannon zöld, Gránát piros, Fluorescent rózsaszín, Navy fekete, Unobtanium sárga. S,M,L méret aktuális európai készletről rendelhető!

Ára: 64.990-79.990 Ft

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo