fbpx

Országúti világbajnokság: Az utóbbi idők legjobb magyar junior eredménye Firenzében

Varró Gergely teljesítménye az országúti világbajnokság U19-es mezőnyversenyén nem csak szám szerint az egyik legelőkelőbb utánpótlás helyezés az elmúlt években, az eredmény értékét növeli, hogy a magyar srácoknak egy ritka kemény, sok szintkülönbséget tartalmazó pályán kellett helyt állni.

A magyar küldöttség a junior futamon

A magyar küldöttség a junior futamon

A 140 kilométeres táv második felében 5 kört kellett megtenni a mászásokkal tarkított pályán, és Móricz Dani elmondása szerint már az első körben nagy tempóban – 30 km/h körüli sebességgel – abszolválták az 5 kilométeres mászást, hogy minél többen szakadjanak le. Az élen végül kőkemény, izgalmas verseny alakult ki, amit a cyclocrossban is világbajnok holland szupertehetség nyert.

A futam győztese szökését követően ennyivel érkezett a mezőny előtt, a fotósálláshoz érve már "megfogta" a mezőny.

A futam győztese szökését követően ennyivel érkezett a mezőny előtt, a fotósálláshoz érve már “megfogta” a mezőny.

A mieink közül Rózsa Balázs volt az első „áldozat”, akit egy korábbi bukás is hátráltatott. Firenzébe érve ugyanis egy kanyarkombinációban már nem lehetett kikerülni az elcsúszó versenyzőket. Komolyabb baja kis horzsoláson kívül nem történt, de az itt elpazarolt energia hiányzott az emelkedőn.

Rózsa Balázs az utolsó körre fut ki

Rózsa Balázs az utolsó körre fut ki

A következő körben Dani úszott meg fiesole-i hegyen, s bár a meredeken még látta a főmezőny végét, ahová fel kellett volna zárkózni, nem maradt elég erő a lábakban. Ezek után a srácok kisebb bolyokban abszolválták a versenyt, amikor az utolsó körre kiengedték őket, 12-13 perc körüli hátrányra emlékszem.

Móricz Dani és Rózsa Balázs az utolsó körre kifutva még fent volt az eredményjelző táblán, de a zsűri mégis kiszólította őket végül

Móricz Dani és Rózsa Balázs az utolsó körre kifutva még fent volt az eredményjelző táblán, de a zsűri mégis kiszólította őket végül

Szomorúak voltunk, amiért a zsűri mégis kiszólította őket, hiszen azon pár percen már nem múlott, és így jóval többen értékelt eredménnyel fejezhették volna be a versenyt. De akárcsak az U23-as versenyen, itt is szigorúak voltak a bírók, amihez joguk volt!

Móricz Dániel akcióban

Móricz Dániel akcióban

Dani ennek ellenére nagy élményként élte meg a futamot: „Rengetegen szurkoltak nekünk is a pálya mellett, amikor például meglátták az olaszok, hogy Bianchi bringával megyek, azt kezdték üvölteni, hogy: „Vai Bianchi!”. Ezt Pelikán Jani is megerősítette: „Voltak, akik név szerint szurkoltak, nézik a kinyomtatott rajtlistát, és rajtszám alapján buzdítanak mindenkit!”

Pelikán János jó erőben érezte magát, de sajnos görcsölni kezdett

Pelikán János jó erőben érezte magát, de sajnos görcsölni kezdett

Pelikán a harmadik körben került krízisbe, amikor a fiesole-i emelkedőt még a főmezőnnyel abszolválta, majd a rövid meredek előtt mindkét lába görcsbe rándult: „Gondoltam rá, hogy leszállok, feltolom a bringát és kiállok, de aztán mégis továbbmentem valahogy.” Aminek köszönhetően Jani végül értékelhető eredménnyel fejezte be a versenyt a 127. helyen.

orszaguti vilagbajnoksag_firenze_2013_U19_007

Varró Gergely a kőkemény verseny után a célban

A legjobban Varró Gergely teljesített végül, aki egészen az utolsó előtti körig bírta a tempót. “Két körrel a vége előtt már óriási menés volt, ketté is szakadt a sor, én a szűk főmezőny mögötti bolyban maradtam, és néhány perc hátrányban érkeztünk meg.”

Verseny utáni pillanatok a boxban

Verseny utáni pillanatok a boxban

Rózsa Balázs egy kisebb bukás nyomával

Rózsa Balázs egy kisebb bukás nyomával

Végszóként fontos kiemelni, hogy ezen a pályán nagy dolog a legjobb nemzetek legjobb versenyzőivel tartani a lépést a végjátékig, Gergő teljesítménye – mindössze 4 perces hátránnyal a élmezőnyhöz képest – mutatja, hogy tehetséges fiatalokban nincs hiány. Ugyanez igaz jelenlegi legjobb junior versenyzőinkre, akik részt vettek a világbajnokságon, attól függetlenül, hogy milyen szám szerepel a nevük mellett az eredménylistán.

Gratulálunk a srácoknak!

(Szöveg és fotók: Takács Tamás)

Kövesd a világbajnokságot a Bikemag.hu külön rovatában: KATTINTS IDE!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo