fbpx

Motort találtak a cyclocross-világbajnokságon egy kerékpárban?!

Egyelőre egy szűkszavú közleményt adott csak ki a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), de a belga sajtó már tényként kezeli, hogy motorral csaltak a belgiumi Zolderben ma kezdődő cyclocross világbajnokságon!

(a kép illusztráció)

(a kép illusztráció)

a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megerősíti, hogy technikai csalás kiderítése céljából lefoglaltak egy kerékpárt a női U23-as verseny után, melyet további vizsgálatoknak vetnek majd alá. Ez nem érint egyetlen versenyzőt sem azok közül, akik dobogón végeztek. További részletek hamarosan… – szól az UCI közleménye.

A Sporza értesülései szerint a nagy favorit belga Femke Van den Driessche kerékpárjáról van szó, aki feladta a versenyt. Későbbi cikkében pedig már arról írnak, hogy a szétszedett kerékpárban meg is találták az elektromotort a középcsapágy-házban. Az UCI vasárnap reggelig még nem adott ki hivatalos közleményt a technikai csalás részleteiről.

Az alábbi videón látható, ahogy a belga lány állva hagyja a többieket egy korábbi cx-versenyen, akkor nem bukott meg:

Időközben a Het Nieuwsblad-nak a versenyző édesapja nyilatkozott finoman szólva is furcsán: “A bringát valaki a csapatból hozta a depóba, akivel együtt szoktak edzeni. De nem állt szándékában, hogy felüljön rá, Femke egyáltalán nem használta a verseny során, teljesen lesújtott ami történt, Femke teljesen letört.”

Érdekesség, hogy a belga lány, akit technikai doppinggal gyanúsítanak, éppen technikai hiba miatt adta fel a versenyt. Az UCI felelős szakágvezetője, Peter van den Abeele úgy nyilatkozott, hogy az elektromotorokat detektáló rendszert tesztelték a vb-n, nem gondolták, hogy találnak is valamit, csak jó lehetőségnek tűnt. A technikai csalásért minimum 6 hónapos eltiltás és 20-200 000 Svájci Frank közötti büntetés járhat.

Tavaly ősszel a Ryder Hesjedal bukását követően furcsa pályán mozgó kerékpár kapcsán mi is taglaltuk a rejtett elektromos rásegítés témakörét, kipróbálva Varjas István régóta létező fejlesztését is. Azóta több profi kerékpárversenyen is keresték a beépített motort, de hivatalos lebukásra még nem került sor.

Vasárnap délelőtt az UCI elnöke is megerősítette, hogy elektromotort találtak: https://bikemag.hu/magazin/hirek/nincs-ketseg-motorral-csaltak-a-cyclocross-vilagbajnoksagon

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo