fbpx

Lovassy Krisztián új csapatban készül a londoni olimpiára

A 2011-es szezonban az UCI Europe Tour ranglistát olimpiai kvótát érő helyen, a legjobb magyarként záró Lovassy Krisztián – elmondása szerint fájó szívvel – szakított csapatával, a tavaly még UCI kontinentális bejegyzésű Ora Hotels, most Close2-Carrera-GiEsse néven, UCI bejegyzés nélkül futó, Stubán Ferenc által irányított gárdával, amely anyagi gondokkal küzdött az utóbbi hónapokban.

A 24 éves kerekes a román bejegyzésű, csíkszeredai Tusnad Cycling Team-hez igazolt, melyet a parakerékpáros világbajnok, Novák Eduárd vezet évek óta, s ahol azóta több neves magyar versenyző, például Lengyel Tamás, Kiss Gergely vagy Szeghalmi Bálint is megfordult már.

Lovassy Krisztián új csapatban készül a londoni olimpiára (Fotó: Gálosi Gergely - Ifjúság-Sport-Kultúra Egyesület)

Bikemag: A Tihany Kupán a szponzorfeliratok nélküli bajnoki mezben láthattunk, és azt mondtad, immár hivatalos, hogy a csíkszeredai kontinentális csapathoz, a Tusnad Cycling Team-hez igazoltál. Miért volt szükség váltásra?

Lovassy Krisztián: Sajnos a bizonytalanság miatt. A végső lökést a közelmúltban történtek adták meg, kint voltunk Horvátországban egy szerintem jól sikerült verseny után és onnan mentünk volna tovább Olaszországba versenyezni, de már arra sem volt pénzünk, hogy hazajöjjünk Horvátországból, ezt is saját pénzből fizették a versenyzők. Nem láttam, hogy ebből rövid időn belül kijönne a csapat és csapatvezetőnk Stubán Ferenc sem tudott biztosat mondani. Ekkor már Feri is azt mondta, ha van lehetőségem váltani, akkor elenged és nem haraggal válunk el, de persze sem ő, sem én nem akartam igazán, hogy elmenjek. Ahol most tartok és az olimpiai kvótát is neki köszönhetem, ha Feri 3 éve nem igazol le a csapathoz, akkor valószínűleg már nem is kerékpároznék, az ő érdeme, hogy egyáltalán van miről beszélni. Sajnálom, hogy el kellett menni, de ez volt az ésszerű döntés.

Lovassy Krisztián új csapatban készül a londoni olimpiára

Bikemag: Miért a Tusnad-ra esett a választás?

Lovassy Krisztián: A tusnados versenyzőkkel mindig jóban voltam, az egyik moldáv sráccal együtt laktam még az UCI utánpótlás központban, közel 3 évet megszakításokkal. Már pár hónappal ezelőtt beszéltem velük, de akkor úgy tűnt, mégis megoldódnak a dolgok a csapatunkban, nem lesz semmi gond, így tárgytalan maradt. Aztán most, mikor beütött a baj, felvettem velük a kapcsolatot, de már teljes volt a csapatuk. Kértek egy-két napot, hogy átgondolhassák, de egy napon belül visszajeleztek, hogy rendben van, ha szeretnék, akkor mehetek.

Bikemag: Milyen feltételekkel igazoltál le?

Lovassy Krisztián: Nekem most az a legfontosabb, hogy az olimpiáig versenyeztessenek és mindent megkapjak mellette, kerékpár, felszerelés stb. A lényeg, hogy minél több versenyen rajthoz tudjak állni és Europe Tour pontokat szerezni. A csapatvezetővel, Novák Eduárddal úgy állapodtunk meg, hogy csak nyártól tudnak fizetést adni, de prémium addig is jár minden jól sikerült verseny után, de nekem most nem ez a leglényegesebb.

Bikemag: Hogyan látod így a lehetőségeidet legfőbb célod elérése, a londoni olimpia szempontjából

Lovassy Krisztián: Úgy gondolom, hogy bár nehéz is volt, mégis ez volt a legjobb lépés. Mert ha esetleg nem a Tusnaddal járok versenyekre, akkor – mint például a jövő héten is – a magyar válogatottal versenyzek. Az évet sikerült jó formában kezdenem és életem egyik legjobb eredményét elérni egy igazán nagy versenyen, az UCI 1.1 kategóriás Gran Premio della Costa Etruschin, amivel idén eddig csak nekem sikerült Europe Tour pontot szereznem (8-at). A válogatási elvekben le van írva, olyan terepviszonyok között kell pontot szerezni, ami az olimpiai pályához hasonlít, és sprintbefutóval végződik. 1.1-es versenyen magyar versenyzők közül nem sokan jöttek meg első 10-ben az elmúlt évek során, tehát a saját formámat tekintve bizakodó vagyok, remélem, a háttérrel sem lesz gond.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo