fbpx

Liege-Bastogne-Liege 2018: Bob Jungels lemásolta Andy Schleck győzelmét

Liege-Bastogne-Liege-győzelmével Bob Jungels (Quick Step Floors) két listára is feliratkozhat: egyrészt az aktív mezőny azon tagjai közé, akiknek van már monumentális egynapos klasszikus győzelme, másrészt a szezon során már legalább egyszer diadalmaskodó csapattársai közé.

 

A verseny előtt pesszimisták voltak az időjósok, végül azonban nem érkezett meg a beígért rossz idő. Kellemes kora nyári körülmények között zajlott tehát a szezon utolsó nagy tavaszi egynapos klasszikusa. A nap szökevénycsoportja – Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian, Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Paul Ourselin (Direct Énergie), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic) és Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise) – szokás szerint korán megképződött, előnyük volt 6 perc feletti is, de nagyrészt 4 perc körül tartották magukat. Üldözésükben első sorban az UAE Team Emirates vette ki a részét, a csapat Dan Martinért hajtott, aki később is aktív volt, ám egy defekt miatt végül messze elmaradt a tőle várt eredménytől és a 18. helyen végzett.

Később a Bahrain-Merida korábbi versenyeken is aktív és kezdeményező kerekesekkel teli csapata mutatta magát, ők tekertek akkor is az élen, amikor 22 kilométerrel a cél előtt az utolsó szökevényt is befogták. Úgy tűnt, a Côte de la Roche-aux-Faucons-on komolyabb támadást készítenek elő (elsősorban) Vincenzo Nibalinak, 20 és fél kilométerrel a cél előtt, még az emelkedőn felfelé azonban Philippe Gilbert (Quick Step Floor) keresztülhúzta a számításaikat. A belga versenyző támadására Sergio Henao (Team Sky) válaszolt először, de már ekkor is megmutatta magát Bob Jungels is. Az emelkedő tetején megint összerázódott az élmezőny, ahogy azonban lejteni kezdett az út, Jungels pillanatok alatt ellépett a többiektől.

17 és fél kilométer volt még hátra a versenyből, amikor Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) üldözőbe vette Jungelst, vele tartott még Alejandro Valverde (Movistar), Julian Alaphilippe (Quick Step Floors) és Dan Martin is. Ők nagyon hamar visszarázódtak a mezőnybe, de Martin és Vanendert megint megkísérelt ellépni. Egy kilométerrel később Valverde is támadott, miközben Jungels magányosan rótta fél perc időelőnnyel a kilométereket. Az utolsó emelkedőn, a Côte de Saint-Nicolas-n, 6 kilométerrel a cél előtt már 53 másodperc volt a luxemburgi bajnok előnye.

Ezen az emelkedőn kísérletezett utoljára támadással Jelle Vanendert – aki már szerdán is csapata messze legagilisebb versenyzője volt  -, hamar le is ment fél perc alá Jungels előnye. 2 és fél kilométerrel a cél előtt Romain Bardet (Ag2R) és Michael Woods (EF Education First-Drapac p/b Cannondale) is megpróbált ellépni, miközben volt olyan pillanat a verseny e szakaszában, amikor Vanendert csak 17-18 másodpercre volt Jungelstől.

Bob Jungels végül véghezvitte szólóját, hasonlóképpen, ahogyan kilenc évvel ezelőtt egy másik luxemburgi, Andy Schleck nyert ugyanezen a versenyen. A Woods-Bardet duó közben utolérte, sőt le is előzte Vanendertet, ők ketten állhattak végül a dobogó második és harmadik fokára.

Véget ért tehát a tavaszi egynaposok időszaka, legközelebbi fontos verseny a Tour de Romandie lesz, s nincs már egészen két hét a Giro d’Italia (2018. május 4-27.) rajtjáig.

Összefoglaló videó:


Top 10 a versenyen:

1 Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors 6:24:44
2 Michael Woods (Can) EF Education First-Drapac p/b Cannondale 0:00:37
3 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
4 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors 0:00:39
5 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida
6 Enrico Gasparotto (Ita) Bahrain-Merida
7 Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe
8 Roman Kreuziger (Cze) Mitchelton-Scott
9 Sergio Henao (Col) Team Sky
10 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo