fbpx

Korrupció a kerékpársportban: Armstrong-ügyből McQuaid-ügy?

Közeleg a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tisztújítása, és a regnáló elnökre úgy tűnik megrendítő erejű csapást kívánnak mérni. Pat McQuaid-et korrupcióval vádolják Lance Armstrong doppingprogramjának működtetése kapcsán, valamint Alberto Contadorral és az orosz Katyusa csapattal kapcsolatban is vesztegetéses ügyet leplezhet le egy 54 oldalas dokumentum…

Lance Armstrong és Pat McQuaid

Lance Armstrong és Pat McQuaid

A Velonews portálhoz egy háromoldalas kivonatát juttatták el egy állítólag június óta létező 54 oldalas aktának, mely szerint bizonyítható, hogy Pat McQuaid-et és a korábbi UCI-elnököt, Hein Verbruggen-t is megvesztegették, így segítve, hogy Lance Armstrong büntetlenül élhessen tiltott szerekkel, sőt, amikor porszem került a gépezetbe, és pozitív mintát produkált, azt is eltusolták. 2009-es visszatérésekor is megvesztegette Armstrong McQuaid-et, aki az UCI-szabályai ellenére hozzájárult, hogy a texasi a legmagasabb szinten visszatérhessen a januári Tour Down Under ProTour-versenyen.

Nemcsak Lance Armstronggal kapcsolatban vádolják azonban McQuaid-et, a kivonat szerint a kerékpáros közvélemény idegeit az elmúlt télen borzoló Katyusa-ügy mögött is korrupció van. McQuaidéknek állítólag 250 000 eurót ajánlott egy profi csapat tulajdonosa, hogy országában népszerűsítse az UCI a kerékpársportot. Az összeget azonban nem fizették ki, de a dosszié szerint Igor Makarovról, a Katyusa első emberéről van szó. Valószínűleg megtorlás lehetett tehát 2012 telén, hogy a világelső, Joaquim Rodriguez csapatának etikai okokra hivatkozva nem adtak ki első osztályú licencet 2013-ra. A döntést egyébként fellebbezték az oroszok, és a nemzetközi sportdöntőbíróság helyt is adott a Katyusának.

Az aktákban állítólag arra is van bizonyíték, hogy megfelelő összegért cserébe az UCI megpróbálta eltusolni Alberto Contador 2010-es Tour de France-győzelme után a klenbuterolra pozitív doppingtesztjét. A média azonban akkora felhajtást kerített az ügynek, hogy már lehetetlen volt a szőnyeg alá söpörni a bizonyítékokat. „Apróbb” megvesztegetésekre is utal a Velonews, például emlékezzünk csak az Asztana és a Radio Shack versenyzőinek elmaradt fizetésére, amiért az UCI-szabályok szerint meg kell büntetni a csapatokat, és a lehívott bankgaranciából pótolni a járandóságokat. Azonban az UCI szemet hunyt, mellesleg mindkét csapat vezetője Lance Armstrong sikerkovácsa, Johan Bruyneel volt a szóban forgó időszakban.

Alig egy hete számoltunk be róla, hogy Lance Armstrongnak hamarosan eskü alatt kell felelnie kérdésekre – Pat McQuaid-del kapcsolatban is – a texasi bíróságon egy kifizetett biztosítási bónusz miatt indított perben. Ezzel kapcsolatban kereste most meg a Velonews Lance Armstrongot is, amire a texasi így felelt e-mailben: „Az elkövetkezendő 12 hónapban ötször is fogok eskü alatt vallani. A válaszaim mindenhol ugyanazok lesznek. 100%-ig őszinték és világosak.” Addig azonban még eltelik pár hónap, mint ahogy addig is, hogy nyilvánossá váljon a cikk tárgya, az 54 oldalas akta (amivel kapcsolatban szögezzük le, még egyetlen sora sem nyilvános). Pat McQuaid mindenesetre kategorikusan cáfolta, és fikciónak nevezte a vélt tartalmát. Abban is biztosak lehetünk, a közelgő UCI-elnök választásig nem tudhatjuk meg bizonyíthatóan, mi az igazság.

A Velonews cikke IDE KATTINTVA olvasható.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo