fbpx

Kerékpáros GPS vagy multisport okosóra? – Garmin Edge 530 vs Garmin Instinct Tactical

Érdekes feladat egy multisport okosórát összehasonlítani egy kifejezetten bringázáshoz fejlesztett gps-es komputerrel, hiszen nagyon más szegmenst céloz meg a két eszköz, már-már “almát-körtével” kategória, de mégis van benne kihívás, és a végeredmény is egyesek számára meglepő lehet. Na, de nézzük, hogy kinek érdemes a kerékpáros gps Garmin Edge 530-at választani és kinek a multisport gps-es okosóra Instinct Tacticalt!

A fenti kérdést még a télen tette fel nekem kollégám, és örömmel mondta, hogy ebben a kérdésben kellene cikket írnom. Én kapásból rávágtam a választ, hogy kerékpározáshoz egyértelműen bringás GPS, az okosóra maximum cyclo-crossra lehet jó, aztán persze kicsit árnyalódott a kép. Elég rutinosnak számítok ebben a témakörben, mert multisport órából és kerékpáros gps komputerből is van otthon több, és mindegyiket használjuk rendszeresen, így akár több évnyi tapasztalat alapján is megírhattam volna a cikket, bár akkor kimaradtam volna az igazán jóból, mert a cikk megírásához kaptam egy közel azonos árban levő Garmin Edge 530 kerékpáros komputert és egy Garmin Instinct Tactical multisport okosórát a Garmin hazai forgalmazójától, hogy a legújabb termékek alapján tudjam elkészíteni a cikket.

Garmin Instinct Tactical:

A Garmin Instinct családba multisport, azaz többféle sportoláshoz is alkalmas, gps-es okosórák tartoznak, a Tactical ennek a sorozatnak a legizmosabb tagja, de tényleg szó szerint, mert kapott egy pár a katonáknak és a vadászoknak kifejezetten hasznos funkciót a normál modellekhez képest. De inkább térjünk vissza a sportokhoz, van benne minden, olyan sportok is, amikhez nem is gondoltam volna, hogy kellhet gps-es okosóra. Persze ilyenkor ébred rá az ember arra, hogy nem csak a pulzusmérés körül forog a világ egy sportóránál, nem mindenki állóképességi sportokat űz, a pontos gps koordináta, a magasság és az irány is lehetnek mind fontos értékek.

A sportok terén azért próbáltam normál mederbe terelni a tesztet, mert egyrészt én biztosan nem tudnám letesztelni ejtőernyőzés közben 🙂 és nem valószínű, hogy az olvasóinkat is ez érdekelné a legjobban. Így maradtam a saját sportjaimnál, a kerékpározásnál, a terepfutásnál és a túrázásnál. Itt megjegyezném, hogy februárban és március elején teszteltem az okosórát, így ebben az időszakban konkrétan többet használtam az Instict Tacticalt, mint a kifejezetten kerékpáros komputert, mert a hidegben inkább választom a futócipőt a kerékpár helyett.

A régi Garmin triatlon órámhoz dizájnban az Instinct Tactical nem is hasonlítható, abszolút egy utcára is hordható sportos okosóra megjelenését nyújtja, kényelmes szíj, kellemes tapintású anyaghasználat, egy rossz szavam nem lehetett rá, viszonylag sokat is hordtam utcára, mondjuk nem sokat néztem rá, mert általában nem használok órát. Bár volt egy-két eset amikor jól jött, hogy egy gps-es okosóra van rajtam, például amikor Dubajban a kísérőkocsiban mérni kellett a pontos versenytávot, mert a szervezők kommunikációja hiányos volt.

Viszont most már tényleg a belsőre térek rá, elsőként a futófunkciókat néztem át, gyakorlatilag mindent tud, ami kellhet egy terepfutás során. A kijelzőn az adatok száma szűkös, pont úgy mint az összes okosórán (limitált a kijelző mérete), de teljesen személyre szabható minden adatmező és több oldalt is tudunk magunknak csinálni, így lényegében minden szükséges adathoz hozzá tudunk férni sportolás közben. Ami kifejezetten tetszett, hogy alapértelmezetten a jobb felső sarokba került a pulzus, ami így nagyon jól elválik a többi adattól. És ha már a pulzusról beszélünk, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy az óra hátoldalában van egy beépített pulzusmérő szenzor, ami csuklóról képes mérni a pulzust. Bár itt megjegyezném, hogy ez a technológia még nem teljesen forrott ki (ha egyáltalán valaha ki fog), mert rázkódás (pl lejtőn futás vagy akár rázós talajon bringázás) közben hajlamos sokszor tartósan félremérni, viszont használható hozzá mellkaspánt is, amivel pontosan mér.

A Instinct kezelése nagyon egyszerű, ami futás és más sportolás közben nagyon fontos, hiszen nem nézhetjük és nyomogathatjuk a gombokat percekig, mert abból könnyen esés lehet, ezt mindig is szerettem a Garmin termékekben, minden teljesen egyértelmű, és az összes funkció alatt a gombok szerepe nem változik.
Bár szinte csak ismert ösvényeken futok (és alapvetően jól is tájékozódok), de a navigáció, legalábbis az útvonalkövetés soha nem árt egy gps-es okosórában, mert megeshet, hogy szükségünk van rá, pl előfordult már, hogy fáradtan, erdészeti munkák miatt futottam pár száz méterrel többet egy 76 km-es futás során, szóval jó ha van és az Instinct Tacticalban szerencsére van. Az útvonal rátöltése nem bonyolult és az okosóra is alapszinten végigvisz a kiválasztott útvonalon, arra pont elég, hogy ne tévedjünk el.

Érdekesség még, hogy a sportfunkciókon túl egy alkalmazáson keresztül a telefonunkkal párosítható és okos értesítések fogadására is alkalmas, például jelzi az okosóra, ha hívnak vagy üzenetünk érkezett, sőt még az időjárást is mutatja, ha éppen van mobilnetünk az erdőben. Valójában telefonon keresztül érhetjük el az összes funkciót, ezért mindenképpen érdemes letölteni a Garmin Connectet a mobilunkra. Egyébként van az Instictben hőmérő is, mondjuk az inkább a mi testhőnket mutatja, mint a levegőjét 🙂

A legpozitívabb élményem az Instincttel kapcsolatban, hogy kb 5 másodpercen belül van gps jel, ha kilépek az ajtón, pedig elég magas házak vesznek körül, míg az összes többi komputerem percekig küzd a jelért, ha egyáltalán talál. Valószínűleg ez egyrészt a fejlett csipnek, másrészt az összes nagy műholdrendszerrel való kompatibilitásának tudható be.

Kerékpáros magazinként a kerékpáros funkciókat sem szabad kihagyni, így most következzenek azok:
Pulzusmérővel, sebesség-, pedálfordulat-szenzorral kompatibilis, így az alap adatokat tudja mutatni, de pl wattmérővel sajnos nem, így akik komolyabb edzésmunkát végeznek, azok számára nem a legjobb választás. Egyszerre maximum 5 adatot képes mutatni kerékpáron, ami elegendő lehet azoknak akik kevés adattal beérik, bár ha csuklón hordjuk bringázás közben akkor ebből túl sokat nem fogunk látni. Kormányra téve meg nem az igazi, pici hozzá a kijelző és nekem még soha nem sikerült úgy felraknom kormányra karórát, hogy terepen is maximálisan stabil legyen. Tehát elég korlátozott a használata kerékpáron, ha minden pillanatban információhoz szeretnénk jutni, viszont az adatokat jól méri, ezért utólag minden visszanézhető. Ebből a pár mondatból valószínűleg már mindenki érzi, hogy számomra kicsit kényszermegoldásnak tűnik egy okosóra használata kerékpározás közben, de ezt még a cikk végén az összefoglalóban kifejtem kicsit bővebben.

 

Garmin Edge 530:

Az Edge széria már a kezdetek óta a kerékpáros komputerek neve a Garminnál, most már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza ez a modellcsalád. Az 5-össel kezdődő típusok, mint pl 500, 510, 520, 530 mindig is azok a modellek voltak, amik a magasabb szinten sportolókat is kiszolgálták, csak a térképes funkciók voltak szerényebbek a 8-as és a 10-es sorozat tagjaihoz mérten. Az 530 is ennek a jegyében készült, edzés- és kerékpárosfunkcióit tekintve gyakorlatilag mindent tud, nem véletlenül láthatjuk profi versenyzők kormányán is, nem beszélve a hihetetlenül sok hobbi bringásról.

Alapvetően talán nem is kellene említenem, de az összehasonlítás miatt fontos kiemelni, hogy a kormányszárra és a kormányra is feltehető, ráadásul a kormányra kétféleképpen, előrenyúló és normál konzollal, sőt nagyon sok gyártó készít hozzá speciális konzolokat is. A rögzítése a klasszikus Garmin-féle rögzítés, belepattintom a konzolban a komputert és elfordítom 90 fokot. Maga ez a rögzítés is elég biztonságos, de adnak hozzá egy külön kis pántot is ha véletlenül elengedné a konzol, így nem hagyjuk el a komputerünket.

Gyakorlatilag az összes ANT+ kompatibilis szenzorral (pulzus, sebesség, pedálfordulat, watt) párosítható az Edge 530, sőt pulzuspántban Bluetoothossal is, így minden adat a rendelkezésünkre fog állni bringázás közben. Egyszerre 10 adatot tud megjeleníteni a kijelzőn és 5 oldalt tudunk beállítani, ami a matematikát igénybe véve 50 adatot jelent… valószínűleg nincs az a bringás, aki ezt kihasználná. Természetesen teljesen személyre szabható a kijelző, adott oldalon hány adat legyen és melyik, hol, és a beállításuk sem nehéz, mert kategóriákba vannak szedve.

Ezenkívül külön kerékpározási profilok is találhatók az Edge 530-ban, mint például “műút”, “hegyi”, “beltéri”, de újakat is létrehozhatunk, valójában minden egyes kerékpározási típushoz külön adatmezőket tudunk beállítani, pl országúton és terepen teljesen különböző adatmezőket tudunk használni. A profilváltás egy gombnyomással elintézhető a mérés elindítása előtt, szóval abszolút nem bonyolult. De ez az egész komputerre igaz, a használata egyszerű, logikus, gyorsan meg lehet tanulni.

A Garmin Edge 530 tudása hihetetlenül nagy, nem is szeretném és valószínűleg nem is tudnám az egészet bemutatni, sőt annyit elárulok, hogy lesz egy Edge összehasonlító cikkünk is, ahol bizonyos funkciók jobban ki lesznek vesézve. Így a fontosabb funkciókról szeretnék beszélni, ami inkább a cikk címében szereplő kerékpáros gps-ekre igaz.
Azon már túl vagyunk, hogy rengeteg adatot képesek vagyunk egyszerre látni és kezelni a komputeren, sőt többféle kerékpározáshoz is tudjuk használni, de két fontos dolog még kimaradt, a navigáció és az okosfunkciók.

Az Edge 530 térképes navigációt biztosít, és még ha nem is kapcsoltuk be a navigációt akkor is a térkép oldalra lapozva láthatjuk, hogy éppen hol vagyunk, a navigációt használva pedig folyamatosan jelzi, hogy merre kell majd mennünk. Sőt számomra igazi érdekesség, hogy navigáció nélkül is jelzi, ha éles kanyar következik országúton (kikapcsolható). Navigáció közben a ClimbPro funkciót használva a komputer mutatja, hogy az adott hegyből mennyi van még hátra, ami egy kifejezetten hasznos funkció tud lenni, ha ismeretlen helyen tekerünk.

A navigációt és az okosfunkciót például jól ötvözi a Trailfolks alkalmazás, ami a mások által feltöltött traileken tud végigvezetni, bár a lakóhelyem környékén egy trailt sem találtam, de például a főváros környékén van pár darab.
Ezenfelül van benne balesetriasztás funkció, ami jelzi, ha történt velünk valami és túl sokáig állunk egy helyben, ilyenkor értesítést küldd a telefonunkon keresztül az adott telefonszámra, hogy baj van. Akárcsak az Instinctnél itt is érdemes kiemelni, hogy a Garmin Connecten keresztül mobilunkkal párosítva érjük el az összes funkciót, a hívás és üzenetkijelzés már alapszintű dolgok ezeknél a komputereknél.


Végül nézzük, hogy mik a főbb különbségek egy multisport okosóra és egy kerékpáros gps komputer között!

1. Az Instinct Tactical használható a kerékpározáson kívül több sporthoz és akár utcai viseletre is alkalmas okosóra, míg az Edge 530 nem.

2. Az Edge 530 sokkal több adatot tud megjeleníteni egyszerre és az adatok jól látszódnak kerékpározás közben.

3. Az Edge 530 használható watt-mérővel.

4. Az Edge 530-on van térkép.

5. Az Edge 530 tud kerékpáros okosfunkciókat.

Az 1. ponton kívül látható, hogy mindegyik pont az Edge 530 mellett szól, sőt akár a 2. pont is bőven elég lehet már arra, hogy rendszeres kerékpározóként az Edge 530 mellett döntsünk az Instinct Tacticallal szemben. Viszont akkor kinek ajánlott a multisport okosóra? Nem kérdés, hogy az adatokra éhes bringásoknak az Edge 530 a nyerő, amit még a térkép és az okosfunciók is megfejelnek, ebből a szempontból nincs egy súlycsoportban a két eszköz, de ha valaki több sportot űz, például fut, fitnesz terembe jár, kirándul, stb és nem feltétlenül a kerékpározás körül forog az élete, vagy bringázás közben nem feltétlenül akarja nézegetni az adatokat, akkor neki az Instinct lenne a jobb választás. Személy szerint én vennék magamnak mindkettőből egyet 🙂 , mert a futásaimhoz a Instict Tactical hasznos társ lenne, míg a bringázásoknál az Edge 530 tudását tudnám kamatoztatni.

A cikk a Garmin magyarországi forgalmazója jóvoltából készült el.

További információk:
Garmin Edge 530
Garmin Instict Tactical

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo