fbpx

Fontos tudnivalók az őszi lemosó permetezés kapcsán

Az elmúlt évben rengeteg kártevővel kellett megküzdenie a gazdáknak és a kiskertek tulajdonosainak. Az esős időben számos gombás és baktériumos megbetegedés támadta meg a növényeket.

Mivel a tavasszal csak úgy rajzottak a levéltetvek, érdemes gondoskodni előre a számuk megritkításáról, erre pedig az őszi lemosó permetezés az egyik leghatékonyabb megoldás. Ősszel ugyanis a kártevők és a kórokozók a kéreg repedéseiben bújnak el vagy a rügypikkelyekbe. A lemosó permetezés célja az, hogy elérjük őket, így tavasszal kevesebb kártevő és kórokozó felbukkanásával kell majd számolni.

A Csodakertész Barna Faiskola növényvédő szerei – melyek biokészítmények – sokszor hatékonynak bizonyulnak. Hogy mikor elég őket használni, és mikor nem, arra részletesen kitérünk cikkünkben.

Fontos a megfelelő időzítés

Az őszi lemosó permetezést egyáltalán nem mindegy, hogy mikor végezzük el: mindenképpen a tartós fagyok beállta előtt meg kell ejteni, ugyanakkor ki kell várni a lombhullást. Ez azért fontos, mert nagy lémennyiséggel, magas szerkoncentrációval lehetőség nyílik az ágak, törzsek (a rovarok és levélbetegségek téli búvóhelyei) lemosására úgy, hogy a növényt nem károsítjuk. Az asszimiláló részek így ugyanis nem kerülnek megperzselésre.

Minden egyes lehullott levélnyél helye nyitott ajtó a fertőzéseknek, ezeken a sebhelyeken keresztül bejuthatnak a kórokozók a növényekbe. A lombhullatók esetében, kiváltképp a gyümölcstermőket ezért érdemes óvni, védeni az őszi lemosó permetezéssel.

Ezek az első és legfontosabb lépések

Először mechanikailag kell megtisztítani a fát és a környezetét: le kell vágni az elhalt, nagyon beteg ágakat. Fontos, hogy a fára száradt fertőzött részeket is eltávolítsuk, ebben nagy segítséget jelenthet egy drótkefe vagy egy seprű.

Mindenképpen gyűjtsük össze a moníliás gyümölcsmúmiákat, mert ezeken rengeteg fertőző spóra van. Össze kell őket gyűjteni még a fa alól is!

Óvatosan a réz használatával!

Franciaország egyes vidékein a talaj réztartalma a kritikus határérték százszorosa. Hogy miért van ez így? Azért, mert már kétszáz éve réztartalmú szerekkel veszik kezelésbe a szőlőültetvényeket.

A probléma ezzel az, hogy a réz elpusztítja a talaj mikrobiológiáját. Ha jót akarunk magunknak, akkor kizárólag beteg fák esetében használjunk réztartalmú szert. Ilyen esetben gondoskodni kell a mikróbák visszapótlásáról, például Esstence vagy Algilbio használatával.

Milyen szert használjunk?

A narancsolajos készítmények nagyon mélyen be tudnak hatolni a fák kérgeinek repedéseibe. A megbújt kártevőket, gombákat kiszárítják és elpusztítják.

Rezet tartalmazó készítményeket csak olyan makacs kártevők esetén szabad bevetni, mint a monília, a tafrina és a varasodás. Ezek ellen sajnos nem lehet másként védekezni.

A növényben felszívódó réz rögtön a beteg sejtekhez jut. A hatóanyag a rügyvégeken, a levélnyél következtében keletkező sebhelyeken és az apróbb repedéseken keresztül is bejut a növénybe. Vannak olyan készítmények, amik kérgen keresztül is felszívódnak.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo