fbpx

Egy nagyszerű stresszkezelési mód: a jóga

A jóga napjaink sportja, és nem véletlenül! Ezt a fajta testedzést ugyanis bárki végezheti, mivel nem túl megerőltető, ugyanakkor remekül nyújtja az izmokat. A jógapózok gyakorlásával nemcsak a testünk, hanem a lelkünk is felüdül. Minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban!

Mi kell a jógázáshoz?

Az egyik ok, amiért olyan népszerű ez a sport, hogy minimális befektetést igényel. Elég egy jógamatrac, esetleg egy kisebb párna és törölköző, hogy valaki edzésre menjen. Célszerű könnyed ruházatot viselni hozzá.

Ha stílusos akarsz lenni, szerezz be jógás pólót a Print Fashion sport mintázatú termékei közül: akár olyat is választhatsz, amin megtalálhatók a különböző jógapózok, de valamilyen szanszkrit eredetű szimbólumot is választhatsz.

Nagyon kedvelt például a Namaste feliratú változat is: ezt kérheted sima és V nyakú pólóra, de akár atlétára vagy pulóverre is. A ruha elejére és hátuljára is kerülhet a rajz, és a Tervező menü segítségével teljesen egyedire szabhatod a felsőt, például a nevedet is ráírathatod.

Cipőt nem szokás viselni jógázás során, hiszen a földön fekve, ülve kell végezni a gyakorlatokat. Egy meleg zokni éppen elegendő lesz a tornázáshoz.

Jobb, ha lazán öltözöl, lehetőleg rövid ujjú felsőben végezd a gyakorlatokat, hiszen a pózok kitartása során rengeteg energia árad szét a testedben. Gondoskodj a megfelelő folyadékpórlásról is az edzés során!

Mivel legtöbbször rövid meditációval zárulnak az órák, egy takarót is vigyél mindig magaddal az edzésre!

Milyen jógapózok vannak?

Nagyon sokféle jógapóz létezik, vannak köztük könnyebbek és nehezebbek is. Nem kell azonnal ez utóbbiakkal kezdened! A jóga türelemre is nevel. A lassú mozgás a lényeg e sport esetében, valamint a helyes levegővétel.

Ezeket önállóan is megtanulhatod, de még jobb, ha eljársz csoportos edzésekre, ahol szakszerű útmutatást kapsz. Nem mindegy ugyanis, milyen sorrendben mozgatod meg az izmaidat.

A legnépszerűbb pózok azok, amelyeket könnyű elsajátítani. Ilyen például a Hegy, a Fa, a Lefelé néző kutya, a Plank vagy a Híd és a Bölcső. Nem kevésbé nehéz a Kobra és a Harcos 1-2. sem. A lótuszülés is egyszerűnek tűnik, de valójában sok gyakorlás kell ahhoz, hogy helyesen megtartsd.

A jógapózokat másképpen ászanáknak hívják. A Napüdvözlet az, amelyik igen ismert: ezt reggelente szokták elvégezni a gyakorlott jógázók. Nem túl könnyű, de a rendszeres gyakorlás itt is segít.

Mire jó a jóga?

A jóga nem egyszerűen csak sport, testmozgás – sokkal több annál! A lelkünket is megváltoztatja, egyféle világlátást ad. Elsősorban tudatosságra nevel, segít elmélyedni az egyes tevékenységekben.

Miközben jógázunk csak az “itt és most” számít: remek tehát stresszkezelésre. A légzésünkre figyelünk, és mindig az adott testrészre fókuszálunk – ezáltal a tevékenység energiával tölt fel.

A jóga nagyon hasznos azoknak, akik nehezen mozognak, vagy épp túl élénkek. Ülő- és állómunkát végzők számára is sok áldásos hatása van, érdemes rendszeresen jógáznia mindenkinek!

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo