fbpx

Focus XC Elite Team bemutató: Benkó Barbi második családja

Milyen a hangulat egy profi MTB csapat szezonnyitó táborában? Ki hogyan készült a télen és mit vár a versenyektől, az új kerékpároktól? Cikkünkből megtudhatják!

Április első hetében tartották a hazánk londoni olimpikonját, Benkó Barbarát is foglalkoztató Focus XC Elite Team csapatbemutatóját. A rendezvény központjául az alakulatot támogató Panoramahotel Oberjoch szolgált, ahol minden adott volt a színvonalas programokhoz. Barbi segítségének köszönhetően egy nappal többet tölthettem a gárdával a hivatalosan meghirdetett tervnél, így alkalmam nyílt kötetlenebb keretek között megismerni a sportolókat és a csapat vezetését.

A Focus XC Elite Team versenyzői a Panoramahotel Oberjoch bejáratánál

A Focus XC Elite Team versenyzői a Panoramahotel Oberjoch bejáratánál

A főnök, Matthias Beck egész élete során a sport játszotta a főszerepet. Alpesi sí versenyzőként világszínvonalú megmérettetéseken indult, majd különböző sérülések miatt abba kellett hagynia az élsportot. Nem sokat tétlenkedett, tanulmányai után válogatott edzőként tevékenykedett 8 évig a német nemzeti csapatnál. Ezután saját vállalkozásokat indított egészséges életmóddal kapcsolatos termékekkel, de hiányzott neki a sport közelsége.

Matthias Beck a program részleteibe avatja be az újságírókat

Matthias Beck a program részleteibe avatja be az újságírókat

Végül, egy barátja révén került kapcsolatba a mountain bike világával. A Focus csapat jogelődje, az SKS MIG Team megalapításánál már vezető szerepben volt, gyakorlatilag azóta ő irányítja a gárdát. Olyan nevek, mint Thomas Litscher vagy Fabian Giger egykoron utánpótlás versenyzőként nála nőttek fel. Edzéstervezés terén felfogása már az új iskolát tükrözi, nem hajszolja fél napos edzésekbe versenyzőit. A rövidebb, intenzív, szakág specifikus munkában hisz és hagy elég időt a sportolóinak a regenerálódásra. Érdemes megjegyezni a csapat mottóját, a „Gemeinsam Spaß und Erfolg!” (Együtt a szórakozásért és a sikerekét!) mindennapjaikban is tetten érhető.

Kezdjük a bemutatást a hölgyekkel!

Kezdjük a bemutatást a hölgyekkel!

A bringások bemutatását a magyar szívekhez legközelebb álló hölggyel, Benkó Barbarával kezdeném. Arra a kérdésemre, hogy mi hozott a kerékpársportba, miért kezdtél el versenyezni, egy szó is elég volt válaszként. „APA” – mondta és a széles vigyor mindent elárult. Úszás és egy rövid síeléssel való próbálkozás után kezdetét vette a felfele ívelő hegyikerékpáros karrier, ami jelenleg 18 magyar bajnoki címnél (cyclocrossal együtt), olimpiai részvételnél és egy profi csapattal kötött szerződésnél tart. Barbi negyedik évét kezdte meg idén a Focus XC Elite Team csapatában (korábban Focus MIG Team), másodikat a felnőtt női mezőnyben.

Benkó Barbara intejút ad a helyi televíziónak

Benkó Barbara interjút ad a helyi televíziónak

Felkészülése a versenyévadra már októberben elindult. Idénre edzőváltás történt, a csapatfőnök, Matthias írja a penzumot pulzus alapon, viszont az apai segítség és az évek saját tapasztalatai mindig rendelkezésre állnak, ha valamiért át kell tervezni az edzésprogramot. Barbi elmondása szerint szüksége volt az új impulzusokra, jót tettek neki a rövidebb intenzívebb edzések. Matthias véleménye, hogy kellettek a robbanékonyságot, felgyorsulási képességet fejlesztő tréningek, látja a javulást.

Barbi a sziklákon próbálgatta az új Raven 29R-t

Barbi a sziklákon próbálgatta az új Raven 29R-t

A cyclocross csak szórakozásként szerepelt a felkészülésben, a fő hangsúly a cross country világkupa futamokon van. Az izraeli versenyek jól mentek, az új bringa szuper, talán már az egyetemi beadandók is elkészültek, így Barbara bizakodóan várhatja a következő megmérettetéseket.

Helen Grobert, a magyar versenyzőnő csapaton belüli legjobb barátja második évét kezdi a Focus színeiben.

Helen Grobert készül a csapatfotózásra

Helen Grobert készül a csapatfotózásra

Az U23-as német bajnoknő gyerekkorában már nagyon unta az apja által vasárnapi programnak rendszeresített evezést, így alternatívaként inkább a bringázást választotta. És milyen jól döntött, idén az U23-as mezőny egyik legerősebbje, érdemes lesz odafigyelni rá a versenyeken. Célja nemzetközi szinten érmeket gyűjteni. Decembertől ismét édesapja irányítja a felkészülését, amit hamarosan wattmérő is segít majd. Édesanyja is nagyon lelkes, a csapatbemutatóra is elkísérte lányát.

Annefleur Kalvenhaar új igazolásként érkezett, most találkozott először csapattársaival.

Annefleur Kalvenhaar interjú közben

Annefleur Kalvenhaar interjú közben

A holland lány előtt nagy karrier áll. Még nincs 20 éves, de már cyclocross Európa-bajnok, és az összes valamire való CX versenyen indult a télen. Cross country téren sem kell szégyenkeznie, hiszen tavaly a második lett a holland felnőtt bajnokságban.

A fiúknál a legnagyobb névnek kétség kívül Markus Schulte Lünzum számít.

Markus Schulte Lünzum

Markus Schulte Lünzum

Tavaly az U23-as kategóriában megnyerte a világkupa sorozatot. Nem véletlen, hogy a bemutatón is őt vették körül a legtöbben, iránta volt a legnagyobb az érdeklődés. Télen több nagy csapat is megkereste, lehetett hallani pletykákat az eligazolásáról, de végül 3 évre hosszabbított a Focus alakulatával.

Markus még 3 évig Focus színekben versenyez

Markus még 3 évig Focus színekben versenyez

Döntésében szerepet játszott, hogy 2008 óta Matthias Beck gárdájának a tagja, és jól érzi magát ebben a közösségben. Első éves felnőttként nem lesz könnyű dolga, de érdemes lesz figyelni rá a nemzetközi versenyeken.

Shlomi Haimy neve itthon is ismerősen csenghet, hiszen tavaly Barbinak köszönhetően pár hetet Magyarországon töltött az izraeli bajnok.

Shlomi a finomhangolást végzi új bringáján

Shlomi a finomhangolást végzi új bringáján

4 éve van a csapatban, teljesítményén látszik a folyamatos fejlődés. Idén nagy dobásra készül, meg szeretné lepni az érdeklődőket jó eredményeivel. Fő cél, hogy a világkupákon stabilan az első harmincban végezzen, amire minden esélye megvan. Shlomi a Focus XC Elite Team legtechnikásabb versenyzője, korábban hazájában még downhillel is próbálkozott. A mai napig nagy hangsúlyt fektet a kerékpárkezelés tökéletesítésére, élmény nézni, ahogy uralja a bringát.

Öröm figyelni Shlomi ügyességét

Öröm figyelni Shlomi ügyességét

A szerelés, a kerékpár finomhangolása is rendkívül fontos számára. Miután a szerelő elkészíti a gépet, mindig ő végzi el a végső beállításokat. Származása miatt adódnak nehézségek a világot átszelő utazásoknál, de meg sem fordult a fejében új állampolgárságot kérvényezni Németországban.

A csapat mókamestere, az osztrák Uwe Hochenwarter meglehetősen későn, 17 éves korában kezdett el kerékpározni.

Uwe mindig mosolyog

Uwe mindig mosolyog

Középiskolásként minden idejében a különböző MTB magazinokat bújta, fejből sorolta melyik a legjobb teleszkóp, legkönnyebb hajtókar és hogyan érdemes bringát építeni. A technikai részletek mellett a fizikai felkészülésre is nagy hangsúlyt fektetett, hosszú évek kemény munkájával Ausztria egyik legsikeresebb mountain bike versenyzője lett.

Érdemes megfigyelni: Uwe M-es vázat használ 410 mm hosszú nyeregcsővel

Érdemes megfigyelni: Uwe M-es vázat használ 410 mm hosszú nyeregcsővel

Edzéseit régóta egy osztrák szakember irányítja, a terv nagyon hasonló az általam is favorizált metódushoz. Télen konditermi erősítés, futás és sífutás kombinálása görgőzéssel, illetve az időjárás függvényében kerékpározás, majd tavasztól őszig watt alapú, intenzív bringás edzés. Idén ő is a legjobb harminc között szeretne szerepelni a világkupákon.

A kitűzött célok eléréséhez, a sikeres szerepléshez elengedhetetlen az a háttér, amit a Focus biztosít a csapatnak.

A technika is számít

A technika is számít

A sportolók 2 MTB, 1 országúti és 1 cyclocross bringát kapnak a szezonra. Az alakulat technikai felelőse, Martin Tinger éppen érkezésünkkor készítette fel a kerékpárokat a versenyzőknek.

Az állványon épp Barbi bringája várja a szervizelést

Az állványon épp Barbi bringája várja a szervizelést

A csapatból Shlomi kivételével mindenki a Raven 29R-t használja, a lányok S-es, míg a fiúk M-es méretben. A váz a tavalyihoz képest a trendi matt dizájnon kívül a középcsapágy csésze anyagában változott, alumínium helyett idéntől karbon fogadja a PF30 rendszerű csapágyakat.

Focus Raven 29R

Focus Raven 29R

Természetesen minden manapság elvárható fejlesztés megvan; Tapered fejcső, vázon belül vezetett bowdenek, PostMount fékrögzítés, ami jelen esetben a láncvillán kapott helyet. Teleszkóp beszállító terén a csapat Rock Shox-ra váltott, a DT villák helyett, amikkel többeknek megbízhatósági gondjaik adódtak. Uwe például elmesélte, hogy a szervizelést követően két hét alatt kotyogósodott ki a becsúszószár perselyezése. A karbon SID villákkal ilyen gond nem lesz, mindenki pozitívan nyilatkozott róluk.

Rock Shox SID szénszálas villaváll, és a hidraulikus lockout csatlakozója

Rock Shox SID szénszálas villaváll, és a hidraulikus lockout csatlakozója

Kerekek terén marad a bevált DT, a 1501-es Spline gurigák könnyűek, egyszerűen karbantarthatóak, tartósak, az egyenes fejű küllőknek és az elöl 15 mm-es átmenő tengelynek köszönhetően biztosan kellően merevek is. A felnikre speciálisan versenyzésre készített, kereskedelmi forgalomban nem kapható Continental gumik kerülnek latex tejjel, belső nélkül.

Az átmenő tengelyes DT első agy, egyenes fejű küllőkkel

Az átmenő tengelyes DT első agy, egyenes fejű küllőkkel

Szett terén a SRAM XX1-et választotta a német csapat, akit kérdeztem, mindenki csak dicsérni tudta. Barbi a trigger váltókart használja, de pl. Helen a markolatváltó mellett tette le voksát.

SRAM XX1 váltás

SRAM XX1 váltás

Annyit azért elárultak, hogy saras versenyeken fel szokott kerülni egy láncvezető biztos, ami biztos alapon. Fékek tekintetében is SRAM XX lett a befutó. Az összképet karbon Fsa K-Force kiegészítők, Fizik Tundra nyereg, Nokon bowdenezés, Crankbrothers markolatok és pedálok teszik teljessé. Az Eggbeater 3 és 11 pedálokon a többség kiegészítő gyűrűt használ a jobb tartás érdekében.

Shlomi bringája felszereltségét tekintve egyedül a DT villában tér el a többiekétől.

Focus Raven 27R

Focus Raven 27R

Az izraeli versenyző első benyomásai pozitívak voltak, de azt is elmondta, hogy még szoknia kell a gépet. Örömmel említette, hogy a középcsapágy 2 cm-rel feljebb került, így valószínűleg a köves lejtőkön nem fogja odacsapni a hajtókarokat.

Érthető módon sajtósként a sportolók bringáit nem próbálhattuk ki, de Martin vezetésével egy megközelítőleg 1 órás túrát abszolváltunk a Thron névre keresztelt, 27,5”-es össztelós pedelec gépekkel. Bánatomra a társaság inkább az aszfalt utakat részesítette előnyben, de azért volt olyan lejtő, ahol képet kaphattam a bringa tulajdonságairól. Nem rossz, főleg ahhoz képest, hogy egy 250 wattos motor bármikor kihúz a bajból, ha elfáradnánk.

Másnapra a Focus termékmenedzserével sikerült megbeszélnem, hogy kipróbálhatom az új enduró bringát, SAM-et (Super All Mountain). Végül a fotózás elhúzódott, így csak egy parkoló kör erejéig volt szerencsém a géphez.

Focus SAM enduro gép

Focus SAM enduro gép

A bemutatón a Focus főnöksége is tiszteletét tette. Megtudhattam, hogy kiemelt figyelmet kap az XC Elit Team, a szintén általuk szponzorált WorldTour országúti csapattal, az AG2R gárdájával együtt.

A Focus XC Elite Team idei sora

A Focus XC Elite Team idei sora

Ez a két kiemelt csapat. A kapcsolatokért felelős menedzser elmondta, hogy elégedettek az együttműködéssel és hosszú távon szeretnének csapatot támogatni az MTB sportban is. Kifejezetten érdekes történeteket hallhattam tőle, egyik reggeli alkalmával elmesélte, hogyan fejlesztették ki az új időfutam bringát, az Izalco Chrono Max-ot. A legizgalmasabb mégis az volt, mikor a vacsora alkalmával szóba került a Giro d’Italia során hibásan működő Campagnolo EPS szett. Edzésen semmi gond nem volt, de a versenyterhelést már nem bírta az olasz remek. Mechanikailag hibátlan volt, a programot kellett újraírni a mérnöki gárdának, de mint minden ilyen, ez sem készült el pár óra alatt. Őrült éjszakai átszerelés mechanikus szettre, telefonálások a világ minden tájára, ezek mind olyanok, amiket a körversenyt néző szurkoló nem is észlel. Pedig mekkora munka van egy ilyen csapat mögött!

Előtérben a versenyzők, háttérben Németország legmagasabban fekvő síparadicsoma

Előtérben a versenyzők, háttérben Németország legmagasabban fekvő síparadicsoma

Összességében egy profi szemléletű, mégis nagyon barátságos csapatot ismerhettem meg az Oberjochban eltöltött három nap során. Tényleg a családias hangulat határozta meg az ott eltöltött időt, minden kérdésre szívesen válaszoltak, mindenben szívesen segítettek. Öröm lehet egy ilyen alakulat tagja lenni, Barbi is remekül érzi magát a társaságban. Reméljük idén a szerencse is mellé áll és sikerül elérnie kitűzött céljait!

A Bikemag.hu szerkesztősége nevében kívánunk az egész csapatnak sikeres szezont!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo