fbpx

Flandriai Körverseny: Tom Boonen újra a csúcson!

Az már kétségtelen, hogy 2012 tavasza Tom Boonen-é a profi országúti kerékpársportban, ma sikerült megnyernie sorozatban a harmadik WorldTour-egynapost, a Flandriai Körversenyt is!

Lassan felvetődik a kérdés, hogy az Omega Pharma-Quick Step belga versenyzője megismételheti-e szédületes 2005-ös szezonját, amikor hasonlóan az idei évhez szakaszt tudott nyerni a Párizs-Nizzán, nyert a E3 Prijs Harelbeke viadalon és a Flandriai Körön is. Akkor Boonen a Párizs-Roubaix-n folytatta, majd nyáron Tour de France szakaszgyőzelmek következtek és a világbajnoki cím…

Flandriai Körverseny: Boonen újra a csúcson!

A mai napon a korábbi évekhez képest meglehetősen átvariált útvonalon kellett leküzdeni 256 kilométert Brugge és Oudenaarde között. Az új befutó helyszín miatt kimaradt a végjátékból a szokásos Muur Kapelmuur és a Bosberg, amiért sokan méltatlankodtak a mezőnyből, köztük az egyik nagy esélyes, Fabian Cancellara is. Nos, a svájcinak nem is hozott szerencsét a változás, a Harelbeke után ezúttal is bukásba keveredett, meglehetősen korán, 62 kilométerrel a cél előtt kiesett a játékból, ráadásul az első diagnózis kulcscsonttörés, ami a teljes tavasz kiesését jelentheti.

Boonen fő riválisa balszerencséjét követően szinte páholyban érezhette magát, csapata, az Omega-Pharma Quick Step irányította az eseményeket. Ráadásul a verseny egyik kulcsfontosságú kockaköves dombja, a Paterberg mászásának megkezdésekor (33 kilométerrel a cél előtt) újabb bukás történt a mezőny elején, aminek következtében kettészakadt a mezőny, és egy szűk csoportban hárman maradtak elöl Boonen csapatából.

Flandriai Körverseny: Boonen újra a csúcson!

Ezt az élbolyt még utolérte a mezőny, de Boonen nem pazarolt sok energiát, így ma kwaremonti emelkedőnél reagálni tudott Alessandro Ballan majd Filippo Pozzato támadására, és a 20%-os Paterberg utolsó megmászására már ez a trió érkezett. Előnyüket a célig vezető 13 kilométeres sík részen egy perc körülire növelték a mezőnnyel szemben, így a hajrára már a taktikai küzdelemre is volt idő.

A két olasz, Ballan és Pozzato próbáltak kicsit összejátszani, Ballan fárasztotta Boonent pár megindulással, de ez vajmi kevés volt Tornado Tom ellen, aki a cél előtt 2-300 méterrel a másik kettőtől nem zavartatva felvette hajrásebességét, és Pozzatónak már esélye sem volt kikerülni. A belga harmadszor nyerte meg a Rondét és győzelmével a WorldTour-világranglistán is átvette a vezetést Simon Gerrans és Vincenzo Nibali előtt.

Eredmény:

1. Tom Boonen (Bel) Omega Pharma – Quickstep
2. Filippo Pozzato (Ita) Farnese Vini – Selle Italia
3. Alessandro Ballan (Ita) BMC Racing 0:00:01
4. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing 0:00:38
5. Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale
6. Niki Terpstra (Ned) Omega Pharma – Quickstep
7. Luca Paolini (Ita) Katusha
8. Thomas Voeckler (Fra) Europcar
9. Matti Breschel (Den) Rabobank
10. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma – Quickstep

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo