fbpx

Fenix BC25R kerékpárlámpa teszt

A Fenix BC25R-ről a nagy kerékpáros lámpatesztünkben már olvashattatok, de a Fenix legnépszerűbb lámpáját mélyebben is teszteltük. Kedvező ár, 600 lumen max fényerő, kellemes színhőmérséklet, okos tervezés, ezek a tulajdonságok teszik sokak számára optimális választássá a BC25R-t. A mindenes lámpák között az egyik legjobb vétel a piacon.

Technikai paraméterek

A lámpatest ellenálló műanyagból és duralumíniumból készült, melynek köszönhetően elég masszív konstrukció, jól bírja a kerékpározás okozta megpróbáltatásokat és a hőleadásra sem lehet panaszunk. A BC25R esetében is fontos a jó hőleadás, mivel könnyen túlmelegedhetne nagy fényerő használatnál (nem véletlenül van a lámpán a “vigyázz, forró jelzés”), ezt elkerülendő a hűtést segítő bordákat terveztek a lámpára. A lámpatest ellenálló a szennyeződésekkel szemben és megkapta az IP66 besorolású vízállóságot is. Az IP66 besorolású eszközök a heves eső ellen is védettek, tehát egy nyári zivatarban, záporban sem kell féltenünk lámpánkat. A lámpa méretére és súlyára sem lesz gondunk, hiszen kompakt mérete miatt bárhova magunkkal vihetjük. A lámpa méretei: 11,3 cm x 3,2 cm x 3,1 cm. A súlya pedig akkumulátorral és a tartókonzollal együtt mindössze 155 gramm.

Az óra tetején kapott helyet az egyetlen gomb, amivel vezérelni tudjuk a lámpát. A gomb mellett találjuk az akkumulátor indikátort, amely visszajelzést ad, hogy hány százalékon van az akku. A lámpa alján található a micro USB töltőcsatlakozó, amelyet szilikonos védőkupak véd. A lámpához természetesen tartozék a töltőkábel is.

A lámpát egy gyorskioldó tartóra tudjuk rácsatlakoztatni, nagyon egyszerű a használata, amely megkönnyíti a le- és felrakást a konzolra. A konzol további Fenix modellekkel is kompatibilis, tehát ha éppen, olyan lámpánk is van nem kell cserélni a tartókat. A konzol rendkívül masszív, jól tartja a lámpát és nem kell aggódni, hogy elmozdul. A kormányra egy tekerő segítségével kell felerősíteni. A lámpához jár kétféle vastagságú gumi darab, tehát akár többféle átmérőjű (20-32mm) kormánnyal is kompatibilis.

Üzemmódok

A lámpát ötféle módban tudjuk használni. Név szerint: turbó (600 lumen), magas fényerőjű (350 lumen), közepes fényerőjű (150 lumen), alacsony fényerőjű (50 lumen) és a villogó üzemmódban. A módokat a már említett módon tudjuk változtatni, a gomb többszöri megnyomásával, a villogó módot pedig a gomb dupla megnyomásával érthetjük el. A BC25R-t a gomb 0,5-1 másodperces nyomva tartásával tudjuk bekapcsolni, illetve kikapcsolni. Pozitívum, hogy a készülékben van memória mód is, tehát a lámpa ki- és bekapcsolásával ugyanabba a módba kapcsoljuk vissza, mint amiből kikapcsoltuk (kivéve a villogó módot). Mivel nagyobb fényerejű üzemmódokban alacsony sebesség mellett melegszik a lámpa, ezért túlmelegedés védelem is került a BC25R-be, ilyenkor ha érzékeli az elektronika, hogy túl magas a lámpa hőmérséklete akkor visszavesz a fényerőből a túlmelegedés ellen.

Akkumulátor

Az elektronikus eszközöknél általában az akkumulátor fontos szerepet játszik. A 2600 mAh Li-ion akkumulátor a gyártó honlapján található adatokat kb tudta hozni, valósak azok az értékek. Turbó módban 2 órát, magas fényerőnél 7 órát, közepes fényerőnél 15 órát és alacsony fényerőnél 36 órát megy el egy töltéssel. Villogó üzemmódban pedig ennél is többet. Fontos megemlíteni, hogy az akkuidő változhat az időjárási viszonyoktól is. Ezenfelül akkumulátor védelem is található a BC25R-ben, amikor érzékeli a lámpa, hogy egy bizonyos szint alá csökken az akku feszültsége akkor fokozatról fokozatra kapcsol vissza ezzel kitolva az üzemidőt és nem maradunk fény nélkül.

Az akkumulátor állapotáról a már fent említett kis lámpa indikátor jelez vissza. Összesen négy ilyen kis lámpát találunk, amelyek a körülbelüli százalékot mutatják. Egy jel 0-25%-os, két jel 26-50%-os, három jel 51-85%-os és négy jel 85% feletti töltöttséget jelöli. Ezeket az akku indikátorokat töltés közben is láthatjuk (villogás) és tudhatjuk, hogy hány százalékra töltöttük fel a lámpát. A töltési idő kb. 2,5 óra.

Fényerő, világítás

A BC25R fényerejéről egy Cree XP-G3 meleg színhőmérsékletű, 50 000 óra élettartalmú led gondoskodik. A lámpába egy speciális kialakítású reflektort szereltek, amely segítségével a fényt csak előre és oldalra irányítja, felfelé nem. Ez leginkább biztonsági funkciót szolgál, mivel így nem vakítja el a szembejövő járművezetőket és gyalogosokat sem. Ezáltal a lámpa tökéletes választás lehet közúti forgalomba és kerékpárutakra egyaránt.

Saját tapasztalatok

Amikor először kézbe vettem a Fenix BC25R-t nagyon tetszett a mérete. Örültem, hogy kis helyet foglal el a kormányon és a súlya is érezhetően baráti volt, könnyen fel tudtam szerelni a kormányra.
Edzésen többféle módban teszteltem a lámpát, mind a négy fokozatot használtam. A legkisebb, 50 lumenes erősségnek leginkább szürkületkor láttam szükségét, amikor az a fontos, hogy látszódjunk, de még van olyan világos, hogy lámpa nélkül is látunk. A 150 lumenes fokozatot a Nap lemenetelével kellett felkapcsolnom idővel, majd következett a már magas fényerőjű 350 lumenes fokozat. Szerintem ebben a módban töltöttem el a legtöbb időt a lámpa használata során, szinte minden körülményre alkalmas, értve ezalatt akár a 30-35 km/h-s sebességet is és tökéletesen kivehetőek voltak az úton levő akadályok és úthibák is. Bátran állíthatom, hogy 350 lumen nagyon sok mindenre elég. De ha még ez is kevés lenne (és van olyan helyzet, hogy igen) ott van az utolsó fokozat a 600 lumen. Érezhető a különbség a két mód között, a 600 lumen bevilágította az egész utat előttem, a táblákat is több száz méterre is észre lehetett venni. Én a legnagyobb fokozatot leginkább lejtős részeken használtam ki, de sokszor bizonyos sebességnél még ez is kevésnek bizonyult a sötétben. Kb. 40-45km/h-ig használható könnyedén a 600 lumen, afölött volt bennem már némi hiányérzet. Ennek ellenére nekem nagyon tetszett a BC25R, jó volt kipróbálni egy olyan kerékpáros lámpát, amivel biztonságos a haladás az utakon és nem kell lassítanom a rossz világításom miatt. Az edzés átlagomon sem látszik, hogy korom sötétben edzettem.

A lámpát azoknak tudom ajánlani, akik szeretnének egy jó ár-érték arányú, megbízható kerékpáros lámpát. A Fenix BC25R esetében biztosan nem kell kompromisszumot kötnünk, ha egy, olyan lámpát keresünk, amit akár városi használatra vagy akár egy hosszabb kerékpáros túrára szeretnénk használni.

Fenix BC30 V2.0 első lámpa

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo