fbpx

Echowell ANT+ pulzusmérő/pedálszenzor teszt: Kijelzés computer helyett okostelefonnal

Nem egy komplett kerékpár computert, hanem egy szett Echowell ANT+ jelátvitellel működő szenzort teszteltünk, amivel pulzust, sebességet, és pedálfordulatot is lehet mérni, és nincsen szükségünk km órára sem, mivel az okostelefonunkkal van összeköttetésben. A cuccot Kővári Dávidnak (Coffe Ride) adtuk oda tesztelésre, így az ő véleményét olvashatjátok!

Mivel személy szerint én az okostelefonomat preferálom az edzéshez komputer helyett, így csak az ANT+ és a BTLE (Bluetooth Low Energy, vagy Bluetooth Smart) kódolással rendelkező kiegészítők jöhettek szóba. Szerencsére a telefonomon mind Bluetooth 4.0+ támogatással, mind ANT+ kompatibilitással rendelkezik (iPhone modellekhez külön ANT+ kiegészítő szükséges).

kep3-640x674

Először a szerkezetekről: az Echowell ACC szériából egy GH20 pulzusmérő és egy GTR20 sebesség + pedálfordulatszám mérő kombó jeladót kaptam a Bikemag-tól.  Az Ecowell széria 2.4 Ghz-es ANT+ rendszerű, de a kiegészítők vásárlásánál oda kell figyelni a telefonnal való kompatibilitásra, különben előfordulhat, hogy csak kidobjuk a pénzt az ablakon. Új komputer (vagy okostelefon) vásárlásánál mérlegelni kell a már meglévő, illetve a tervezett kiegészítők jellegét. Különböző lehetőségek és árak várnak, mindenképpen érdemes előre tervezni, hogy megelőzzük az esetleges kellemetlenségeket.

Összehasonlítási alapnak BTLL pulzusmérőt is használtam

Összehasonlítási alapnak BTLL pulzusmérőt is használtam. (Fotó: Kővári Dávid)

Kényelem: A pulzusmérő pánt gumis szövetből készült, így néhány perccel indulás után már el is felejtettem, hogy rajtam van. Az izzadtságot még 40 fok felett is nagyon jól kezelik, kivezeti a külső felére, így a bőrirritáció minimális. Kényelmi kérdésben nem találni kivetnivalót, tökéletes mindennapokra és versenyzésre egyaránt.

Megbízhatóság: kisebb kilengésektől eltekintve nagyon jól működött, nem jelentett neki gondot se a karbon váz, sem pedig az alumínium. Időjárás szempontjából teljesen megbízható volt. Hidegben és melegben egyaránt jól működött, még akkor is, ha hegyek miatt a hőmérséklet gyakran változott. Az víz sem volt semmi hatással a kiegészítőkre, viszont az Echowell pulzusmérő öv úszásra nem alkalmas, ellenben tökéletesen helyt tudott állni az esős napokon. Az élettartamra sem lehet panasz, 6.000 km és 250 órányi használat után is 70% felett maradt az elemek töltöttsége. Persze a téli pihenés alatt is csökkenni fog ez a százalék, de a számok alapján átlagos használattal legalább 3 évig bírják a gyári elemek, és a cseréjük is gyerekjáték.

Ezzel szemben egyéb tényezők nagyon meg tudták zavarni az ANT+ szenzortípust. Amikor eltávolodott a telefon a kiegészítőktől és azok lecsatlakoztak, kizárólag az applikáció újraindításával lehetett ismét csatlakoztatni a perifériákat. Ez előfordulhatott fénykép készítésekor, amikor egy boltba mentem be, vagy csak a pulzusmérővel a mellkasomon elsétáltam vízért. Ezek zavaró dolgok. (sajnos ez a BTLE eszközöknél is előfordul-a szerk.) A teszt közben kizárólag szoftveres hibák fordultak elő, de ezekben az esetekben az edzést több részletben fel lehetett venni. Ez elemzésnél okozott kisebb gondot, az átlagok és a minimum – maximumok számolásánál több felvételt kellett volna összevetni; de mivel a multitasking az okostelefonoknál egyelőre gyerekcipőben jár, ezért az összevetést szinte lehetetlen volt tökéletesen kivitelezni.

A felszerelése pofonegyszerű

A felszerelése pofonegyszerű (Fotó: Kővári Dávid)

Kompatibilitás: a legnagyobb különbségeket egyértelműen a kompatibilitásnál tapasztaltam. Első lépésként a mobiltelefonra telepített operációs rendszert kell megvizsgálni; a teszt során egy Android Lollipop (5.0+) készüléket használtam, így majdnem minden applikációt le lehetett tölteni és használni a készüléken. Oda kell figyelni, hogy a régebbi operációs rendszerekre nem mindig lehet telepíteni az adott programokat, vagy csak egy elavultabb verziót engedélyez. Emellett a Bluetooth pulzusmérők első csatlakoztatás alkalmával kiábrándítóan lassan csatlakoznak bármelyik telefonhoz- ezt Ant+ eszközöknél egyáltalán nem tapasztaltam. Az Ant+ pillanatok alatt csatlakozott bármilyen körülmények között, míg a Bluetooth eszközön akár perceket is igénybe vehetett.

echowell ant+ pulzusmérő, pedálfordulat mérő

Második kérdés a programok kompatibilitása a kiegészítőinkkel; a legtöbb iPhone egyáltalán nem támogatja az Ant+ eszközöket (külön kiegészítőként kell megvásárolni a jelvevőt is), így ezeknél a készülékeknél valamivel egyszerűbb a döntés. Sajnos a Strava sem támogatja az Ant+ eszközöket, így ha főleg erre szeretnénk használni, más megoldásokhoz kell nyúlni. Ezzel szemben személyes kedvencem a Wahoo applikáció, amely támogatja az Ant+ és a Bluetooth Smart eszközöket is, ezen kívül rengeteg információt és beállítási lehetőséget kínál nekünk teljesen ingyen (nem mellesleg szponzori kapcsolatban állnak a Sky Team csapatával is). Megfelelő programok lehetnek még az Urban Biker, a Runtastic Road Bike Tracker és az Endomondo is, de ez utóbbiak jóval kevesebbet tudnak; inkább élvezet és hobbi felhasználásra javasolnám mint versenyzésre vagy felkészülésre. Amennyiben szeretnénk Strava-ra importálni az említett programokkal felvett edzéseinket, arra is van lehetőség. Mindegyik program támogatja a GPX fájlok exportálását, amit aztán a Strava-ra fel tudunk tölteni, hogy később összehasonlítsuk korábbi szegmens-eredményeinkkel.

echowell ant+ pulzusmérő, pedálfordulat mérő

Végül pedig meg kell vizsgálnunk, hogy a készülékünk mennyire lenne kompatibilis az életmódunkkal. Van-e hova felszerelnünk hogy edzés közben tudjuk követni, egy esetleges esésnél nem bánnánk-e ha valami történik vele, és ha az idő váratlanul rosszabbra fordul akkor biztosan túlélné-e az eszköz (persze kaphatóak ma már vízhatlan telefontartók bringára)? Személyes tapasztalat alapján azt kell mondanom, hogy a full HD képernyővel edzés valóban lenyűgöző, és az információ-átadás probléma nélkül működik; de amikor az első zivatar eláztatta a drága okostelefont és az ettől használhatatlanná vált, akkor nem voltam olyan biztos a döntésemben. De miután lecseréltem egy vízálló (IP certified) telefonra, sokkal nyugodtabban megyek el edzeni, még akkor is ha a változó időjárású ősz miatt bármikor meglephet egy eső.

A több hónapos teszt után számomra egyszerű döntés lenne: az Ant+ megbízhatósága és kedvező ára miatt kétségtelenül az Echowell készülékeket választanám. A kiegészítőket soha nem vesztette el menet közben az okostelefon, és környezeti hatások nem zavarták meg a jelátvitelt. Habár egyes felhasználók számára megvannak a hátrányai, megfelelő készülék esetén gond nélkül helyettesítheti a legjobb órákat vagy kerékpáros komputereket is. Sajnos iPhone felhasználók számára más a helyzet, a legújabb frissítésekkel majdnem minden programból eltűnt az Ant+ támogatás, így a külön vásárolt csatlakozóval se tudjuk használni a kiegészítőket. Ebben az esetben a Bluetooth Smart valóban megoldást jelent, és a ritkán előforduló jelzavarásokon kívül ezek a kiegészítők is megbízhatóan működnek. Ha azonban az okostelefonunkban se Ant+ támogatás, se Bluetooth 4.0+ nincs, akkor egyelőre le kell mondanunk a kiegészítőkről. Gps alapján sebességet tudunk majd mérni, de – amíg nem cseréljük le készülékünket egy olyanra, ami támogatja, addig – sajnos le kell mondanunk minden egyéb információról.

Az Echowell kiegészítőkért köszönet a Bikemag csapatának, a kiegészítőket pedig a Mali partnerüzleteiben keresd!

A cikket írta és a fényképeket készítette: Kővári Dávid

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo