fbpx

Cyclocross Európa Bajnokság: A férfiaknál Van Der Poel, a nőknél Cant a bajnok, a magyar fiatalok jól szerepeltek

2017. November 4-5-én rendezték a csehországi Tábor-ban a Cyclocross Európa Bajnokságot, ahol főként utánpótlás és Masters kategóriákban voltunk érdekeltek. Az elit férfiaknál a holland Mathieu Van Der Poel lett az első, míg az elit nőknél a holland Sanne Cant állhatott a dobogó legfelső fokára. A magyar versenyzők közül a 16 éves Vas Kata Blanka nyújtott kiemelkedőt, az U23-as női mezőnyben a 17. helyet szerezte meg.

vas_kata_blanka

Az EB első napja a Masters versenyzőkről szólt, ők küzdöttek meg egymással a 2950 méter hosszú sáros pályán, több futamban is állt rajthoz magyar versenyző, közülük Szekeres Viktória érte el a legjobb eredményt, a 35-39 év kategóriában az ezüstérem birtokosa lehetett.

A vasárnapi futamok az U19-es fiúk korai rajtjával kezdődtek meg, itt Fetter Erik és Vas Balázs révén voltunk érdekeltek. A győzelmet végül a svájci Loris Rouiller szerezte meg a cseh Tomas Kopecky és a brit Ben Tullet előtt. Hazánk fiai is mindketten be tudták fejezni a versenyt, Fetter Erik a 38. helyen 3:17, míg Vas Balázs a 47. helyen 4:04 hátránnyal.

“Már tegnap pályabejárásnál nem éreztem jónak a lábaim, nem úgy forogtak, mint ahogy szoktak. A bemelegítésnél sem voltam jól, a rajtot jól elkaptam és jól tudtam venni az első pár kanyart, utána viszont egyre jobban csúsztam vissza, nem éreztem az erőt a lábakban. Nem ment jól a verseny, nem vagyok elégedett, fáradt voltam. A technika rendben volt, minden jó volt csak én nem, ez van majd legközelebb jobb lesz….– értékelte Vas Balázs a versenyt.

Az U23-as nők futamával folytatódott az EB, két fiatal U19-es lány képviselte hazánkat, Vas Kata Blanka és Buzsáki Virág személyében. A versenyt az olasz Chiara Teocchi nyerte, a belga Laura Verdonschot és a cseh Nikola Nosková előtt, a magyar lányok közül Vas Kata Blanka szerepelt jobban, fiatal kora  (16!) ellenére a 17. helyen ért célba 1:37 hátránnyal, Buzsáki Virág az elején önhibáján kívül bukott és az azt követő szerelés jelentős idejébe került, de így is a 31. helyen haladt át a célvonalon.

Vas Kata Blanka: “Nehezen indult nekem ez a cyclo szezon, nem volt hozzá túl sok kedvem. Apa próbált rábeszélni és közben megérkezett az új Merida bringám is, innentől eldőlt a dolog. Az EB előtt elindultam cseh és szlovák versenyeken, ahol a felnőtt nők között kellett versenyeznem – volt amelyik egész jól sikerült. Belejöttem ebbe az egészbe és a kedvem is megjött az EB-re. Szóval megérkeztünk Táborba az EB színhelyére, a pálya csúszós volt, de nekem nagyon tetszett. A verseny napján hideg volt, és a reggeli fagy miatt nagyon csúszott a pálya. A mi futamunk volt a második, az utolsó előtti sorból rajtoltam. A rajt egész jól sikerült kb a 15. helyre sikerült feljönni. Az első 2 kör nagyon jól ment, igazából végig a 15. hely környéken mozogtam, végül 17.-nek ertem célba.”

Buzsáki Virág így számolt be a versenyről: “38.-nak, azaz legutolsónak szólították be, majd életem legjobb rajtjával feljöttem a legelejére. A pályán az első hupliról lefordulva konkrétan felraktak a francba. Lebukfenceztem a síkra. Nem is az esés vett el sok időt, hanem visszarakni a láncot és helyére verni úgy ahogy a fékváltókart. Mire ezekkel végeztem elment mindenki és utolsónak mentem tovább. Fejben szanaszéjjel estem. Minden percben harcoltam saját magammal. Erős késztetés éreztem, hogy megálljak, átrakjam a kordonon a biciklit és elmenjek zuhanyozni forró vízzel, mert nagyon hideg volt. Ellenben nem tettem, utolsó körre pedig sikerült összeszednem magam, megelőztem még két lengyel csajt és bejöttem 31.-nek.”

Az U23-as férfiaknál és az elit nőknél nem volt magyar induló, az előbbiben a belga Eli Iserbyt nyert hatalmas sprinten a brit Thomas Pidcock előtt, a bronzérem tulajdonosa a 7 másodperc hátránnyal érkező holland Sieben Wouters lett. A nőknél szintén kiélezett sprint döntött a bajnoki cím sorsáról, a belga Sanne Cant jött ki belőle jobban, ő lett 2017 Európa Bajnoka, míg a holland Lucinda Brand-nak be kellet érnie az ezüsttel, mögöttük 15 másodperc különbséggel ért be a 3. helyezett, az  olasz Alice Maria Arzuffi.

A nap végére maradt az elit férfiak küzdelme, ebben a kategóriában Búr Zsolt volt az egyetlen magyar résztvevő. A várttal ellentétben ez a futam nem hozott kiélezett küzdelmet, már a verseny elején támadásba lendültek a hollandok Mathieu Van Der Poel és Lars Van Der Haar révén, Van Der Poel olyan tempót diktált, hogy a honfitársa sem bírta vele az iramot és egészen a célig tempózott egyedül. A 3. helyért volt várható nagy csata, az utolsó körben egy sok fős boly érkezett együtt a célegyenesbe, itt a két belga, Toon Aerts és Michael Vanthourenhout, sprintelt hatalmasat, amiből az előbbi került ki győztesen. Búr Zsolt a 41. helyen ért célba, a 8-ból 4 kört teljesített értékelhetően.

Eredmények:
Masters: http://uec.ch/resources/PDF/2017%20Cyclo-cross/lists/full_results.pdf
U19: http://uec.ch/resources/PDF/2017%20Cyclo-cross/lists/ResMJU.pdf
U23 nők: http://uec.ch/resources/PDF/2017%20Cyclo-cross/lists/ResW23.pdf
U23 férfiak: http://uec.ch/resources/PDF/2017%20Cyclo-cross/lists/ResM23.pdf
Elit nők: http://uec.ch/resources/PDF/2017%20Cyclo-cross/lists/ResWEL.pdf
Elit férfiak: http://uec.ch/resources/PDF/2017%20Cyclo-cross/lists/ResMEL.pdf

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo