fbpx

Castelli kerékpáros ruházat 2016: profi megoldások nőknek és férfiaknak

A Castelli kerékpáros ruhákra nyugodtan kijelenthetjük, hogy talán a legjobban ötvözik a stílust az innovációval, vagyis nemcsak hamisítatlan olasz designt kapunk a pénzünkért, de olyan profi megoldásokkal találkozhatunk termékeiken, melyek valóban nagyszerűbbé teszik a bringázást!

castelli_2016_001

A bevezetőben nem véletlenül használtam a „hamisítatlan olasz design” kifejezést, a Castelli a legnépszerűbb minta az olcsó másolatokat áruló online piactereken. Viszont ha ezeken a csatornákon keresztül vásárolunk, lehet, hogy szinte pont ugyanúgy néz ki a termék, viszont bukjuk a felhasznált anyagoknak, kompozit szerkezetnek és egyéb sajátosságoknak köszönhető pozitív tulajdonságokat.

castelli_2016_003Az olasz Castelli egyébként több mint 100 éves cég, retro kollekciók készítéséhez nem kell kitalálniuk „újat”, csak vissza kell keresni valamelyik korabeli fotót, rajzot, szabásmintát… Az üzemet Vittore Gianni alapította Milánóban és a múlt század elején többek között az olasz kerékpáros legenda, Alfredo Binda számára is készített ruhákat. Azóta sok víz lefolyt a Pó medrében, de az olasz válogatott számára idén is a Castelli készíti a mezeket.

A versenysporttal gyümölcsöző együttműködés napjainkban a Cannondale-Garmin csapatával folytatott közös munkának köszönhető, komolyan veszik a versenyzők visszajelzéseit és ennek megfelelően választják ki a felhasznált anyagokat, a profiknak készült kollekcióknál első körben nem a költséghatékonyságon van a hangsúly, hanem azon, hogy a ruházat a lehető legjobban hozzájáruljon a minél jobb eredményhez.

A cég képviselője a standon arról mesélt, hogy az utóbbi években egyre nagyobb igény jelentkezett a profi bringások körében olyan versenyruházatra, amiben átvészelhetik a versenyzők például a két évvel korábbi Milano-Sanremo-n, vagy a tavalyi Giro d’Italia-n tapasztaltakhoz hasonló körülményeket.

castelli_2016_004

Hideg, szélsőséges időjárásban gyakorlatilag hatalmas előnybe kerülhet az, aki ruházatának köszönhetően elkerüli, hogy olyan állapotba kerüljön a szervezete, kihűlés, fagyás, ami már teljesítménycsökkenést eredményez a bringán. És ez közvetetten is érvényes, hiszen akár csak egy átizzadt ruházatban könnyebb megfázni, körversenyen, edzőtáborban pedig „több nap, mint kolbász”, így nem csak az adott napi jó teljesítmény, hanem a betegség elkerülése is fontos cél.

castelli_2016_015Utóbbi filozófiát tűzte zászlajára a Castelli és szakítva a legtöbb gyártó alapkoncepciójával, ami a minél nagyobb darabszámban eladható termékekre koncentrál, a versenyzők igényeivel kezdte a tervezést. A feladat nem volt egyszerű, hiszen olyan ruházatok kellenek a mostoha körülmények között, melyek jól lélegeznek, nem áznak át, nem engedik át a szelet, jó a légellenállásuk, ráadásul még könnyen levehetők is menet közben (emlékezhetünk, hogy múlott már GT-dobogó esőkabáttal vacakoláson).

A Castelli különböző szetteket kínál annak megfelelően, hogyan válnak egyre szélsőségesebbé az időjárási viszonyok. Van például rövid szettjük paliujj, paliláb kiegészítőkkel, de ez távolról sem hasonlít egy hagyományos rövid mez-rövid nadrág kombinációhoz. A ruhadarabok egyes felületei ugyanis gyakorlatilag vízállóak, vízlepergetőek, ilyen cuccban végig lehet tekerni egy esős szakaszt úgy, hogy nem nedvesedik át a comb.

Mindmellett ezek a ruhadarabok biztosítják a megfelelő szellőzést is, még akkor is, ha a versenyzőknek a legnagyobb intenzitással is kell tekerni közben. Olyan apróságokra is figyeltek, hogy egyes palilábak például teljesen zipzárazhatók, így menet közben is könnyen le lehet venni, amikor a verseny utolsó harmadában valaki már teljes erőbedobással hajt. Természetesen a kamáslik és a kesztyűk tekintetében is lekövetik ezeket az öltözékeket és ajánlanak megfelelő kiegészítőket különböző körülményekhez.

castelli_2016_008

A „hardcore” profi időjárásálló kabátjukon még megtapogatva is érződik, hogy mire lehet képes, gyakorlatilag 100%-osan víz és szélálló, de emellett komfortos marad egy komoly többórás edzés során is. Ugyanilyen nadrág is tartozik a szettbe, ha ezeket választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb profik által használt minőséget kapjuk.

castelli_2016_014Fontos kiemelni, hogy ezeknek a ruháknak a tervezésekor a légellenállásra is figyeltek, ami ugyancsak meghatározza a kerékpáron elérhető teljesítményt, egy lobogó esőkabáttal sokkal többet lehet veszíteni ebből a szempontból, mint amekkora a különbség a világ legjobb és a legrosszabb aerodinamikai jellemzővel rendelkező kerékpárja között.

Ne ragadjunk le a borús időnél, a Castelli tavaszi és nyári kollekcióiban is többféle kompozit kialakítással találkozhatunk. A test különböző felületein különböző anyagok használata ideális a kényelem érdekében, és ha elindulunk a lejtőn a hegyekben, a hűvös szél ellen is más anyag véd.

Igazi különlegesség az egybevarrt nadrág+mez kombó, ami nem keverendő össze az időfutamon és pályán alkalmazott egybemezekkel, itt ugyanis a gumírozások hosszú ideig tartást biztosítanak a deréknál is, valamint hátul zsebeket varrtak rá, tehát hosszabb versenyre is felvehetjük. Amit nyerünk vele, az a kedvezőbb aerodinamika s persze feszes külcsín.

castelli_2016_013

S persze ne feledkezzünk meg a női kollekciókról, melyekből ugyanannyit találtunk a standon, mint férfiruházatot, nagyon komolyan veszik az olaszok a hölgyek kiszolgálását. Valóban szép és divatos színek, a hölgyek eltérő biológiai tulajdonságait szem előtt tartó tervezés, a betétnél, a kantárnál, gyakorlatilag külön részleg foglalkozik ezzel.

Intim, de szerintem nagyon fontos kis találmány például a bombabiztos kis tépőzárral rendelkező, hátul oldható kantár a nadrágon, aminek köszönhetően sokkal egyszerűbb dolguk lesz a bringás lányoknak, ha el kell végezni a kisdolgukat hosszabb edzés közben. A jelenlegi kantáros nadrágokkal sajnos sokkal körülményesebb számukra ez a művelet az erdő szélén, mint nekünk férfiaknak…

castelli_2016_017

Nem csak a hölgyek nézhetnek majd ki úgy, mintha divatlapból léptek volna ki, a stílusos férfiaknak ajánlja a Castelli 2016-ra a David Millar kollekciót. Az egykori időfutam világbajnok személyében markáns arcot sikerült találni ehhez, Millar az utóbbi években szintén a Garmin csapatát erősítette és népszerű, tartalmas, háttérinformációkkal szolgáló blogjáról is híres.

castelli_2016_016

A Millar kollekciók egy elegáns, de mégis sportos stílust képviselnek, még az aláöltözeten is divattervező dolgozott, mert ha egy radmarathon után ráterítjük a mezőnk a szék támlájára, miközben kólázunk, akkor is ki kell nézni valahogy. Ezen kívül több kis furmányosságot találhatunk a ruhadarabokon, nekem kimondottan tetszett például a narancs mandzsettaként visszahajtható paliujj, aminek belső részén fényvisszaverő csíkot is elhelyeztek.

castelli_2016_009

Újdonság 2016-ra a több elemből álló táskakollekció, a nyeregtáskától a különböző utazótáskákig. A kedvencem a bringás ruházatot befogadó kézitáska volt, egyrészt mert nem szeretem a hátizsákokat, másrészt tökéletesen átgondolva alakították ki a rekeszeket. Alul egy külön zipzárral elválasztott kemény rekesz, ami pont egy bringás cipő befogadására alkalmas, így a koszosabb lábbeli nem keveredik a mezekkel, a felső részben meg több kis rekesz, ahová akár még a szemüveget, pulzusmérőt, apróságokat is elpakolhatjuk, a sérülés kockázata nélkül.

castelli_2016_010

További információ Castelli termékekről: http://www.bikeplus.hu/castelli
A téli katalógust itt tudod kérni: http://www.bikeplus.hu/Castelli_2015_teli_katalogus

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo