fbpx

Bemutatták a 2018-as Giro d’Italia útvonalát

A 101. Giro d’Italia 2018-ban Izraelből rajtol és Rómában ér véget, a versenyzők május 4. és 27. között mintegy 3542 km-t és 44000 méter szintet tesznek meg. A jövőévi Giro két egyéni időfutammal és nyolc hegyi befutóval teszi izgalmassá az összetett menők küzdelmeit. Ezenkívül Froome is bejelentette, hogy 2018-ban ott lesz Izraelben a rajtnál.

A 2018-as Giro d’Italia útvonalát 2017. November 29-én egy hatalmas prezentáció keretében mutatták be Milánóban. Előzetesen már tudni lehetett, hogy a verseny Izraelből rajtol, a Giro történetében ez a 13. alkalom, amikor nem Olaszország területéről indul a verseny.

1. szakasz

Az első szakaszon Jeruzsálemben egy 9,7 km hosszú, hullámos, technikás időfutamon dől el, hogy ki veheti fel másnap a rózsaszín trikót. A 2. és 3. szakasz is Izrael területén lesz, valószínűleg mindkét szakaszon a sprinterek fognak egymással megküzdeni a győzelemért.

Május 7-én a versenyzők egy korai pihenőnap keretében visszarepülnek Olaszországba, hogy másnap a 191 km hosszú Catania és Caltagirone között zajló sok rövid emelkedővel tarkított és heggyel végződő szakaszon állhassanak rajthoz. A félig sík félig hullámos 5. szakasz utolsó kilométerén egy nagyon meredek emelkedőt kell megmászniuk a kerékpárosoknak Santa Ninfa-ban. A 6. szakaszon már a nagy hegyekkel is meg kell küzdeniük az indulóknak, a szakasz első felében egy 25 km-es hegy fogja fárasztani a mezőnyt, míg a végén hegyi befutó lesz az Etnán. A 7. szakasz újra a sprintereké lesz, a Tirrén-tenger partján 159 km megtétele után dönthetik el, hogy ki a leggyorsabb.

6. szakasz

Május 12-én és 13-án (a 8. és 9. szakaszon) újra az összetettben esélyesek versenye várható, ugyanis mindkét nap hegyi befutóval végződik, az első nap 208 km hosszú szakasz végén tengerszintről mennek fel az 1260 méteren fekvő Montevergine di Mercogliano-ba, míg másnap a 224 km-es etap végén 2135 méterre küzdik fel magukat a kerékpárosok.

9. szakasz

A hétfő újra pihenőnap lesz, viszont kedden a 2018-as Giro leghosszabb szakasza vár a versenyzőkre az Appenninekben, ráadásul közvetlenül a rajt után egy nagy hegyet (Fonte Della Creta) kell megmászniuk és a szakasz további részén is számos meredek emelkedő állja útját annak, hogy végül egy sprinter haladjon át elsőként a célvonalon. Az Assisi és Osimo közti 11. szakaszt Michele Scarponi emlékének ajánlják, a hullámos, közepes nehézségű szakaszon két nagyobb hegyen is áthalad a mezőny és a befutón egy meredek fal dönt a győztes személyéről.

Május 17-én és 18-án a sprinterek újra esélyt kapnak arra, hogy szakaszt nyerjenek, bár befutó előtt mindkét szakaszon van egy kisebb emelkedő, de az elszánt gyors lábú kerékpárosok valószínűleg képesek lesznek a mezőnyben maradni.

A 14. szakasz a Zoncolan-on végződik, 4400 méter szintemelkedést kell aznap leküzdeni a versenyben maradottaknak, az utolsó 45 km-en három kategorizált hegy nehezíti meg a versenyzők dolgát. Másnap folytatódnak a hegyek a Dolomitokban, négy kategorizált emelkedő és egy 10% fölötti befutó vár az indulókra.

14. szakasz

Az utolsó hét hétfőjén ismét regenerálódhatnak a versenyzők, másnap viszont egy 34,5 km-es sík időfutamon csökkenthetik hátrányukat azok az összetett menők, akik a hegyeket nem bírták jól. A Riva del Garda-ból rajtoló 17. szakasz egy heggyel kezdődik és ezenfelül még egy kategorizált emelkedőt tartalmaz, de az etap második fele szinte sík, ezért különösebb harcot nem várhatunk a rózsaszín trikó várományosaitól.

Csütörtökön egy hosszú sík “kirándulás” után felmászik a mezőny az 1607 méteres Prato Nevoso-ra, míg másnap egy brutális hegyi szakasszal és egy 7 km hosszú átlag 9%-os hegyi befutóval folytatódik a Giro d’Italia. És még ha ez nem lenne elég a fáradt versenyzőknek, a 20. szakasz is kemény hegyeket és hegyi befutót tartogat számukra. Ezen a három napon garantáltan el fog dőlni, hogy ki érdemli meg a 2018-as Giro-n a rózsaszín trikót.

19. szakasz

A befejező szakaszon Rómában egy 11,8 km-es kört jelöltek a mezőny számára, melyből 10 kell teljesíteniük. A kör érinti a Circus Maximus-t, a Caracalla termáit és egyéb híres helyeket. Itt már nem várható az összetettben változás, csak a sprinterek fognak a szakaszgyőzelemért harcolni.

21. szakasz

Bombahírként robbant, hogy Chris Fromme is bejelentette, hogy ott lesz 2018-ban a Giro d’Italia-n. A 2017-es győztes, Tom Dumoulin, is megjelent a prezentáción, bár ő még nem mondta biztosra, hogy jövőre is rajthoz áll, viszont Fabio Aru ígéretet tett arra, hogy ő elindul 2018-ben. Egy biztos, az útvonal alapján izgalmas Giro-nak nézünk elébe 2018-ban is.

Részletes útvonal és szakaszleírások a verseny hivatalos oldalán: http://www.giroditalia.it/eng/route/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo