fbpx

BBB Cycling BFP-20 Airwave állópumpa

Az egyik legalapvetőbb kiegészítő egy bringás háztartásban a pumpa, mert bármikor előfordulhat, hogy leeresztett a gumink és fel kell fújni, vagy esetleg belső/külsőt kell cserélni, és nem rohanhatunk vele mindig szervizbe vagy benzinkútra (már ha az utóbbi helyen tud elég nyomást a kompresszor), ezért egy jó állópumpa beszerzése elengedhetetlen. A BBB Cycling Airwave állópumpa jó ár-érték arányának és nagy tudásának köszönhetően megkönnyíti és egyszerűbbé teszi a kerék felfújását.

Ha kerékpárunk van akkor szinte létszükséglet, hogy mindenképpen legyen otthon egy állópumpánk, amivel bármikor fel tudjuk fújni a kerekünket gyorsan. Persze, biztos többen mondják erre (remélem nem a mi olvasóink – szerk), hogy nekik nem kell, mert úgysem tudnak defektet szerelni, ezért minek pumpa. Nekik az lenne a válaszom, hogy ritka az olyan kerékpárbelső, ami egyáltalán nem ereszt minimálisan, tehát időnként fel kell pumpálni a gumikat és ez belsőtől és felhasználási módtól függően akár lehet heti rendszeresség vagy akár minden használat előtt is. Szóval kell az a pumpa, ha nem szeretnénk benzinkútra járni vagy nem szeretnénk, hogy a szervizből mindig kinézzenek amiatt, hogy csak egy pumpálást szeretnénk. És valljuk be, egy rendes kerékpár árához képest nem drága egy pumpa, ráadásul úgy, hogy akár több évtizedig is szolgálhat minket.

Ha már eldöntöttük, hogy szükségünk van egy pumpára akkor érdemes minőségi darabot választani, mivel egy jó pumpával egyszerűen, gyakorlatilag erőlködés mentesen fel tudjuk fújni a gumikat, míg egy túl olcsó darabbal várhatóan csak szívás lesz és úgyis egy jobb vásárlása mellett fogunk kikötni. A BBB Cycling termékei minden szinten a minőséget testesítik meg, minden terméküket gondosan, a felhasználók igényei szerint terveztek meg, legyen szó kerékpáros kiegészítőről, szerszámról vagy akár ruházatról. Az állópumpák terén sem lehet panasz a gyártó termékeire, mindegyikükkel egyszerűen fel tudjuk fújni a kerekünket. Ebből a szegmensből a jó ár-érték aránnyal rendelkező, univerzálisan használható BFP-20 Airwave állópumpát választottuk ki részletesebb bemutatásra.

Bár egy állópumpa nem tűnik bonyolult szerkezetnek, mégis vannak rajta olyan finomságok, amik nagyban befolyásolják, hogy milyen felpumpálni vele a guminkat. Az ergonómia nagyban meghatározza, hogy mennyire lesz kényelmes pumpálni az adott eszközzel, ezért pl a BBB Cycling Airwave pumpája bumeráng formájú fogantyúkat kapott, melyeket kényelmesebb megfogni és nem terheli pumpálás közben a csuklónkat. A pumpa magassága sem mindegy, hiszen ha mélyre kell hajolnunk akkor azonkívül, hogy nem tudunk elég erőt kifejteni még a derekunk is megfájdulhat, ezért az Airwave pumpát 70 cm magasra tervezte a BBB Cycling, ami legtöbb ember számára kényelmes lesz. Ezenkívül a talp sem mindegy, amin állunk pumpálás közben, egy billegő pumpát nehéz használni, de természetesen az Airwave-nél nincs ilyen probléma sem, mert stabil, jól tapadó talppal látták el ezt a pumpát.

Egy jobb állópumpán manapság a nyomásmérő már alapfelszereltség, mindenki szereti látni, hogy mekkora nyomást fújt a gumiba és nem csak az ujjaival megnyomogatva próbálja kitalálni, hogy elég levegő került-e a gumiba. A BBB Airwave-nél egy 2,5″-os kijelzőn láthatjuk, hogy mennyi levegő található a gumiban, ráadásul psi-ben és bar-ban is és nem mellesleg pontosan.

Még mindig többféle szelep létezik, ami azt gondolnánk, hogy problémát jelenthet egy pumpa választásakor, de a BBB Cycling mérnökei ügyesen megoldották ezt a problémát, például az Airwave egy Dualhead 3.0 névre hallgató fejet kapott, ami kompatibilis a szingó/presta, auto/motor és a dunlop szelepekkel is, elég csak rárakni a szelepre a fej megfelelő részét és máris fújhatjuk vele a guminkat, nincs szükség hozzá semmilyen átalakítóra. A Dualhead 3.0 fordítva működik, mint általában a pumpafejek, ugyanis itt a kart le kell nyomni és nem kifeszíteni, mellyel sokkal könnyebben rá tudjuk tenni a szelepre a fejet és emellett az sem utolsó szempont, hogy kisebb helyen elfér a küllők között.

A megengedett max nyomás, ami még kérdéses szokott lenni a pumpáknál, hiszen egy mtb felhasználáshoz alacsony nyomás kell, viszont sokat kell bele fújni a nagy térfogat miatt, míg ennek az ellenkezője az országúti, ahol magas nyomás megy kis térfogatba, és a két véglethez már különböző pumpát kell tervezni. A BBB Cycling Airwave a két véglet között helyezkedik el, maximális 9 bar/130 psi nyomást tud, amivel a belsős, tubeless országúti gumik 90%-át fel lehet fújni, de mivel egyszerre sok levegőt fúj (tehát gyorsan fel lehet pumpálni vele egy gumit) ezért mtb felhasználáshoz is jó választás, természetesen városi, trekking vagy e-bike gumik felfújására is tökéletesen alkalmas. Egyedül ha valamilyen nagyon magas nyomású belsős vagy szingós országúti gumit akarunk felfújni, ahhoz lesz kevés a 9 bar, de ilyen esetben is találhatunk magunkat másik pumpát a BBB Cycling kínálatából.

További információkért kattints ide.

Ajánlott fogyasztói ár: 12 600 Ft


A BBB Cycling céget 1999-ben alapította két szenvedélyes kerékpáros, Chris Koppert és Fank Moons. Egykor maguk is részt vettek kerékpáros versenyeken és profi versenyzőként megtapasztalhatták, hogy milyen alkatrészekre, kiegészítőkre van szükségük a kerékpárosoknak. Mára a BBB valódi piacvezető márkává nőtte ki magát, amely exkluzív megjelenésű termékeket gyárt és fejleszt a kerékpározás szerelmeseinek.

A BBB Cycling-nál mindenki megtalálja az igényeihez megfelelő alkatrészeket, akár profi, akár szabadidős kerékpározásról van szó. Termékeik a Tour de France, a World Cup Cross Country és a Cyclo-cross versenyek szabályainak és a profi kerékpárosok elvárásainak, igényeinek is megfelel.

A hazánkban közel 20 éve jelenlévő holland cég, minőségi bringás termékei kiváló ár-érték arányának köszönhetően a bringások kedvence. Folyamatosan törekszenek arra, hogy új és egyedi termékeket fejlesszenek és széleskörű termékkínálatot dobjanak a piacra.

Milyen pumpát vigyünk magunkkal bringázni? Normál minipumpát vagy CO2 patronos pumpát?

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo