fbpx

ATom blog: FFWD 12 küllős karbon kerék – életképtelen konstrukció?

Vajon csak kiállítási dísztárgy, vagy ezt így komolyan gondolták?

Vannak olyan csajok (és nyilván fiúk is) akikre azt szokták mondani, hogy „jól áll nekik a távolság”… Ez a kerék is így járt. Messziről kiszúrtam, rástartoltam, hogy mekkora királyul néz már ki. Aztán jött a döbbenet. Az egy dolog, hogy mindössze 12 küllője van. Karbonból lehet ennyire kis számú küllővel is életképes kereket faragni, de ahhoz tényleg a karbon ereje kell.

BikePro.hu Blog_1764-1

Aztán megláttam a turpisságot. A kis tekerhető acél csavar betét az agyperem környékén. Ez szolgál arra, hogy egyáltalán összeszerelhető legyen a kerék, valamint ezekkel a pirinyó csavarokkal kell centrírozni is.  Ezzel még önmagában nem lenne gond, ha az a csavar mondjuk háromszor olyan vastag lenne, mint most és aluból volna. Ha gond van, nem a csavar fej fog elnyalódni, hanem a normál küllőktől alig vastagabb menetek tövében az acél alapanyag fog elszakadni. Ez a jobbik eset, mert az még cserélhető.

BikePro.hu Blog_1765

Ha a karbon pálcákból, vagy az agytest alu betéteiből szakad ki a menet, akkor vége a dalnak. Javíthatatlanul. Egy komolyabb oldalterhelésnél gyakorlatilag 1 db küllőhöz kapcsolt menetes acél szál viszi át a teljes terhelést a felni és az agytest között. Hát mit mondjak: bátrak voltak a tervezői. Valamiért ez a kerék azóta sincs kint a Fast Forward gyári oldalán… Kár érte. Pedig szép darab. Vagy te vállnád így is?

Szerző és fotók: Ardó Tamás
A cikk eredetileg itt jelent meg: https://bikepro.hu/atom_blog

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások