fbpx

Átigazolások a profi kerékpársportban 2013-ra

Több mint félszázan váltanak csapatot 2013-ra a WorldTour mezőnyében, azt nem mondhatjuk, hogy átrendeződött volna a profi országúti kerékpársport térképe, de vannak figyelemre méltó transzferek.

Első helyre kívánkozik a brit exvilágbajnok Mark Cavendish átigazolása a Team Sky-ból az Omega Pharma-Quick Step csapatába, miután a 23-szoros Tour de France és 10-szeres Giro d’Italia szakaszgyőztes sprinter háttérbe szorult Bradley Wiggins mögött, nem élvezve olyan támogatást, mint korábbi csapataiban.

A transzfernek Levi Leipheimer sztárgázsijának kiesése is lökést adott, akit az Armstrong-ügy következtében tiltottak el, a belga csapat pedig nem hosszabbított szerződést az amerikaival. A Quick Step megvált két nem sokat brillírozó sprinterétől, Gerald Ciolektől (MTN) és Francesco Chiccitől (Farnese Vini), a Sky-ba pedig a sokoldalú Dario Cataldo igazolt át „cserébe”, aki a GT-ken is segítheti Wigginst vagy Froome-ot.

Cavendish új színekben

Nem túlzott napjaink legsikeresebb GT-menője, Alberto Contador sem, amikor élete legerősebb csapatának titulálta a Saxo-Tinkoff  együttesét. Bár Bjarne Riis csapatának sokáig a WorldTour tagsága is kérdéses volt, a dán menedzser szokás szerint okosan igazolt. Megszerezte az Asztana csapatából a cseh GT-menőt, Roman Kreuzigert, a Sky-ból az ausztrál háromszoros időfutam –világbajnok Michael Rogerst, az Ag2r-ből az ír Nicolas Roche-t, akik nemhogy segíteni tudják akár Contador Tour-győzelmét, de maguk is top6-ban végezhetnek nagy körversenyeken.

Contador elégedett lehet az erősítésekkel

Riis két nagyágyút igazolt a klasszikusokra, a dán Matti Breschel és a svájci Oliver Zaugg személyében, sprinter fronton pedig az olasz Daniele Bennatival erősített. Contador számára az egyetlen érezhető „veszteség” hűséges segítője és honfitársa, Dani Navarro átigazolása a Cofidis csapatába, ahol a spanyol valószínűleg líderré léphet elő sok versenyen.

Vincenzo Nibali kazah-kékben

Komolyan erősödött a kazah Asztana csapata is, a legjobb olasz GT-menőt és a 2013-as Giro egyik topfavoritját, Vincenzo Nibalit szerezték meg Kreuziger helyére, és a körversenyeken ugyancsak kiváló dán Jakob Fuglsangot igazolták le. Gyorslábú emberként ugyancsak olasz sztárral erősítettek, Andrea Guardinivel.

A szintén látványosan erősödő Lampre-Merida befejező embereket igazolt a nem fiatalodó Alessandro Petacchi mellé. Sikerült megszerezni a legnagyobb sztárok egyikét, Filippo Pozzatót a Farnese Vini csapatából, és az egyik legnagyobb sprinter-tehetséget, a Cavendish elkaszálásáról elhíresült, majd pár nap múlva a Giro d’Italia-n szakaszt nyerő Roberto Ferrarit az Androniból.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó nyitott kérdés még, mi lesz a világelső, Joaquim Rodriguez sorsa, aki – miután csapata, a Katyusa nem kapott WorldTour-licencet – szabadon igazolható státsuzba került (csapattársaihoz hasonlóan) az UCI-szabályok értelmében. Az átigazolások további alakulását érdemes a CQranking.com oldalon követni.

További transzferek:
Lars Petter Nordhaug: Sky – Rabobank
Nick Nuyens: Saxo-Tinkoff – Garmin-Sharp
Vasil Kiryienka: Movistar Team – Sky
Juan Antonio Flecha: Sky – Vacansoleil
Yahueni Hutarovich: FDJ – Ag2r
Michael Matthews: Rabobank – Orica-GreenEdge
José Rujano: Androni – Vacansoleil
Domenico Pozzovivo: Colnago – Ag2r
Jerome Coppel: Saur-Sojasun -Cofidis
Carlos Betancur: Acqua&Sapone – Ag2r
Samuel Dumoulin: Cofidis – Ag2r
Stijn Devolder: Vacansoleil – RadioShack
Alex Dowsett: Sky – Movistar Team
Jonathan Tiernan-Locke: Endura – Sky
Eros Capecchi: Liquigas – Movistar Team
Jack Bobridge: Orica-GreenEdge – Rabobank
Heinrich Haussler Garmin – IAM
Daniel Oss: Liquigas – BMC
Grega Bole: Lampre – Vancasoleil
Davide Rebellin: Meridiana – CCC
Martin Elmiger: Ag2r – IAM
Stefano Garzelli: Acqua&Sapone – Vini Fantini
Mauro Santambrogio: BMC – Vini Fantini
Alexandre Geniez: Argos – FDJ
Christophe Le Mevel: Garmin – Cofidis
Danilo Hondo: Lampre – RadioShack
Thomas Lovkvist: Sky – IAM
Gustav Larsson: Vacansoleil – IAM
Murilo Fischer: Garmin – FDJ
David López: Movistar Team – Sky
David Arroyo: Movistar Team – Caja Rural
Reinardt Janse Van Rensburg: MTN – Argos-Shimano
Sylvester Szmyd: Liquigas – Movistar Team
Timothy Duggan: Liquigas – Spidertech
Johann Tschopp: BMC – IAM
Gianni Meersman: Lotto-Belisol – Omega Pharma-Quick Step
Sep Vanmarcke: Garmin – Rabobank

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo