fbpx

Aláöltözetek kerékpározáshoz, téli sportoláshoz

Az egyik leggyakoribb közhely – minden házat az alapoktól kezdünk építeni – kerékpáros öltözetre fordítva annyit tesz: a megfelelő bringás ruházat alapja az aláöltöző. Ez télen is igaz, sőt, ilyenkor jobban ráfizethetünk, ha rosszul választottunk.

A cikk a K2 Shop tapasztalataira is támaszkodik, amit azért érdemes megemlíteni, mert a boltban a kerékpáros termékek mellett még régebben foglalkozunk téli sportoláshoz szükséges ruházattal és kiegészítőkkel. Ebben a szegmensben még korábbra visszanyúló hagyományai vannak a professzionális aláöltözőknek, így kijelenthetjük, hogy lényegesen nagyobb az összehasonlítási alapunk a szűken értelmezett bringás vonalhoz képest. Szívesen adunk tanácsot bárkinek, aki bizonytalan, hogyan állítsa össze ruhatárát a téli hónapokban.

A modern téli sportruházat már nem a „vastagságról”, hanem a pontosan a célnak megfelelő anyagok használatról szól. Ha valaki még nem próbált top kategóriás cuccokat (legyen szó sízésről, bringázásról, vagy egyéb télen végzett sportról), nehezen hiszi el, hogy adott esetben két, maximum három vékony réteg a legzordabb időjárási körülmények között is tökéletesen teljesíti a funkcióját. A hőskorszakban körülbelül a hagyományos gyapjúszálas aláöltözők jelentették az egyetlen alternatívát, melyek magukba szívták a nedvességet, ami egy ideig kevésbé érintkezett bőrünkkel. A gyapjú azonban magában is tartja sokáig a párát, nagyon lassan párolog, és ahogy hozzátapad bőrünkhöz, hamarosan visszanedvesíti. Ráadásul a külső hőmérséklet egy idő után lehűti a szálakban összegyűlt nedvességet, magyarul ránk fagy a ruha.

Az egyre fejlettebb technológiákat felvonultató szintetikus szövetek rég túlhaladták a gyapjút és a természetes alapú szálakat. Az aláöltözeteknél a legfontosabb tulajdonság, hogy a bőrünkből párolgó nedvességet a rétegen kívülre vezessék, lehetőség szerint ne maradjon semmi a szövetben. Nano szinten ehhez kis tölcsérekhez hasonló elemekből felépülő struktúrát kell elképzelni, melyeken keresztül távoznak a páracseppek, visszafelé azonban nem férnek már át. Az ilyen tulajdonsággal bíró szálakból szőtt szövet izzadtság elvezető képessége, illetve rétegvastagsága különböző lehet, attól függően, hogy mi a célunk. Nyilván egy lesikló szettnél nagyobb jelentőséget kap a hőmegtartás, egy sífutó, vagy bringás szettnél – ahol előfordulhat, hogy sokáig dolgozunk magas pulzustartományban – a legfontosabb szempont, hogy a legalsó szövetben lehetőleg egyáltalán ne maradjon nedvesség, ami később ránk fagyhat.

Nyilván nem működik a legjobb aláöltözet sem, ha a fölötte lévő réteg nem megfelelő. Itt is pontosan a célnak és a hőmérsékletnek megfelelő ruhadarabot kell választani. A cikk most nem ennek a rétegnek a kiválasztásáról szól, de azt fontos leszögezni, hogy ez a réteg gondoskodik legfőképpen a hőszigetelésről, itt is fontos, hogy távozzon a pára, továbbá a szélálló tulajdonságok is fontosnak. Léteznek olyan szuper szövetek, vagy kompozit szerkezetek, valamennyire ellenállnak az esőnek is, de talán jobban járunk, ha esőzés esetén kombináljuk az öltözékünket egy harmadik réteggel, ami egy esőkabát. A három rétegű öltözködésnél a külső héjnál már leginkább a szél és vízálló tulajdonságok kerülnek előtérbe, de továbbra is latba esik a nedvesség elvezető képesség.

Összességében elmondható tehát, hogy jól fel kell készülnünk a télre aláöltözővel, egyfajta alsó réteg biztos nem lesz elég mindenfajta időjárási körülmény között, különböző intenzitású és típusú edzésekhez. Azt is fontos leszögezni, hogy amíg nyáron lehet feszíteni a „színes-szagos” aliexpresszes hamisítványokban, melyek úgy néznek ki, mint az eredetik, addig télen borzasztó kényelmetlenül érinthet, ha nem teljesíti funkcióját a ruházat. Vagyis a hideg évszakban még fontosabb, hogy szaküzletben, szakértői segítségre támaszkodva válasszunk sportruházatot.

A K2 Shop-ban a más termékcsoportoknál is megszokott óriási választékkal várunk, a szokásos bringás márkák mellett érdemes megnézni a Dainese, Falke, Helly Hansen, Kjus, Maloja, Spyder, vagy a The North Face modelljeit a következő linkre kattintva: https://www.k2-bike.hu/shop/teli-ruhazat/alaoltozok

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo