fbpx

Akiknek még „függő játszma” a profi kerékpársport

Bár az UCI ismét listát hirdetett a profi kerékpársport szereplőiről, még mindig vannak profi csapatok, sőt neves versenyzők, akiknek bizonytalan a helyzete 2016-ra.

Vajon ki nyújt kezet Pipponak 2016-ra? (Fotó: Takács Tamás)

Vajon ki nyújt kezet Pipponak 2016-ra? (Fotó: Takács Tamás)

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) második körben is „eredményt hirdetett” a profi kerékpáros csapatok nemzetközi 1. osztályú (WorldTour), valamint nemzetközi 2. osztályú (Pro Continental) státuszát illetően. Az első körben közzétett listához képest teljes a 18 csapatos WorldTour mezőny, mindent rendben találtak a legmagasabb szinthez szükséges követelmények szempontjából az újonc Dimension Data csapatnál (az MTN Qhubeka utódja). A Pro Continental mezőnyben négy csapat, a lengyel CCC Sprandi Polkowice, a francia Direct Energie (volt Europcar), valamint az olasz Bardiani CSF és a Team Tharcor (Southeast 2015-ben) licence van még függőben.

Jelenleg így fest a profi kerékpáros mezőny:

18 WorldTour csapat: AG2R La Mondiale, Astana Pro Team, BMC Racing Team, Cannondale Pro Cycling Team, Dimension Data, Etixx-Quick Step, FDJ, IAM Cycling, Lampre-Merida, Lotto-Soudal, Movistar Team, Orica-GreenEDGE, Team Giant-Alpecin, Team Katusha, Team LottoNL-Jumbo, Team Sky, Tinkoff, Trek Factory Racing;

19 Pro Continental csapat: Androni Giocattoli, Bora-Argon 18, Caja Rural-Seguros RGA, Cofidis, Solutions Credits,, Cult Energy-Stölting Group, Delko Marseille Provence KTM, Drapac Professional Cycling, Fortuneo-Vital Concept (Bretagne-Séché Environnement 2015-ben), Funvic Soul Carrefour, Nippo-Vini Fantini, One Pro Cycling, Roth-Skoda, Roompot Oranje Peloton, Rusvelo, Team Novo Nordisk, Topsport Vlaanderen-Baloise, UnitedHealthcare Professional Cycling, Verva Active Jet, Team Wanty-Groupe Gobert.

4 csapat vár Pro Continental licencre: Bardiani CSF, CCC Sprandi Polkowice, Direct Energie, Team Tharcor

Érdemes egy pillantást vetni a profi kerékpáros mezőnyre a versenyzők helyzete szempontjából is, a legfontosabb átigazolásokról már beszámoltunk, vannak viszont neves versenyzők, akik még mindig profi szerződés nélkül várják a következő szezont:

Kiemelkedik közülük Filippo Pozzato neve (Lampre-Merida), aki hazájában ikon, feltehetően „bagóért” nem szeretne leszerződni sehová, tisztában van saját reklámhordozó értékével, még akkor is, ha már nem nyeregeti sorra a versenyeket. A Southeast csapatával hozták össze, januárban Rotterdamban „haknizik” majd pályán, de még kérdéses, milyen nadrágban. Pozzato csapattársa, a kolumbiai Jose Serpa helyzete is kérdéses, pedig az eggyel korábbi kolumbiai generáció egyik legnevesebb versenyzője volt.

Komolyan erősített a spanyol Movistar 2016-ra, aminek következményeként vannak, akikkel nem hosszabbítottak. A legnagyobb név talán a baszk Igor Anton – egyelőre új csapat nélkül, de említhetnénk a francia hegyi menőt, John Gadret-t is, aki éppen cyclocross versenyeken próbál vigasztalódni. A brit szupercsapatból a Skyból is akad, akinek nem maradt hely, Chris Sutton például alapember lehetne talán bármely más WorldTour gárdában.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo