fbpx

A rendőrök a kerékpárosokat üldözik a napokban Budapesten, kerüld el őket!

Még közleményben is megerősítette a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy július 16. és 18. között fokozott ellenőrzésre számíthatunk Budapesten. Hogyan csökkenthetjük a bírságolás kockázatát? Erre keressük a választ az alábbiakban.

Hosszasan elemezhetnénk, hogy az intézkedésnek mennyi köze van a közlekedésbiztonsághoz, vagy inkább önkényes, minden méltányosságot nélkülöző megalázó razziáról van-e szó, de ezt most nem tesszük, pedig normális keretek és jogviszonyok között az ellenőrzéseknek még lenne is létjogosultsága. Például az ittasan kerékpározás talán még az ittasan vezetésnél is veszélyesebb, elsősorban saját magunkra nézve…

Sajnos azonban itt nem a mi és a közlekedő felek biztonságáról van szó, és sajnos talán nem is létezik hazánkban olyan fórum jelenleg, ahol érdemes lenne a drága időt azzal tölteni, hogy megoldást keressünk az igencsak mély, tátongó szakadék áthidalására, belátható időn belül. Az árkok betemetése hosszú évekig tartó folyamat lehet, elég csak arra gondolnunk, hogy az aktuális KRESZ nem értelmezi az utóbbi 20 év kerékpáros technikai fejlesztéseit, és a biztonsági tartozékok listája alapján szinte mindannyian büntethetőek vagyunk, akik sport célra is használt kerékpárunkkal közlekedünk is…

Most nézzük inkább, hogyan kerülhetjük el a hajthatatlan közegeket, akik a napokban 100% biztonsággal állítható, hogy nem fogják méltányolni azt sem, ha éppen edzésünkre igyekszünk, éppen nem szerelünk küllőprizmát a 16 küllős kerékre, vagy csengőt a sportcélokra használt kerékpárra. (Mellékesen jegyezzük meg, az első és hátsó világítás már olyan miniatűr méretben is elérhető, hogy megléte csak a használója javát szolgálja, ezért ki is hagytuk az előbbi felsorolásból.)

map

A legcivilizáltabb módszer, ha elkerüljük a rendőröket. Az interneten IDE KATTINTVA elérhető és megosztható egy Google maps-alapú, tovább szerkeszthető térkép, amely a veszélyes pontokat ábrázolja bringások megfigyelése alapján. Hasznos megnézni indulás előtt, 5 percet vesz el az idődből.

Általánosságban elmondható, hogy a bringások szívatásával megbízott járőröket többnyire kerékpárutakhoz vezénylik ki, ezért érdemes kivenni útvonalunkból a frekventált kerékpárutakat! Még ha ez furcsán is hangzik, válasszuk a nagyobb forgalmú utcákat, ahol nem valószínű, hogy találkozunk kerékpárosokra utazó rendőrökkel, vagy ha mégis, a nyüzsgésben könnyebben kikerüljük őket. A kerékpárutak sajnos amúgy is a leginkább balesetveszélyes terepet jelentik az ismert közlekedési kultúránkban.

Amennyiben valakinek további információi vannak a razziával kapcsolatban, ne habozzon kommentárban közölni, és a konfliktus elkerülését segítő tanácsokat is szívesen vesszük! Több szem többet lát.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo