fbpx

A Lampre Merida fantasztikus hete a homokviharban és a tifosik földjén

Rafael Walls (Bettiniphoto)

Rafael Valls (Bettiniphoto)

Mondhatnánk beindult a Lampre-Merida-henger: Miután az olasz Davide Cimolai csütörtökön megnyerte a kiemelt kategóriás Europe Tour-klasszikust, a Trofeo Laigueglia-t, másnap a csapat spanyol versenyzője, Rafael Valls az Ománi Körverseny királyetapján diadalmaskodott…

Az 52. alkalommal megrendezett olasz egynaposon Filippo Pozzato (2013) és Jose Serpa (2014) után Cimolai zsinórban a harmadik Lampre-Merida-versenyző, aki nyerni tudott. Az olasz WorldTour csapat most is nagyon akarta a sikert, végig keményen dolgoztak a 191 kilométeres távon, több opcióval: Przemyslaw Niemiec és Valerio Conti figyelt a korai emelkedőkön, míg Niccolo Bonifazio és Davide Cimolai a sprintre spekulált, s utóbbinak össze is jött a győzelem.

Másnap, pénteken a királyetap várt a február 17. és 22. között zajló 2.HC kategóriás Ománi Körverseny mezőnyére, a 189 kilométeres szakasz végén egy kőkemény, 5,5 kilométeren 600 métert emelkedő heggyel. Mivel az első három napon nem volt komoly emelkedő (Guardini, Cancellara és Kristoff villogtak), az összetett szempontjából is kulcsfontosságú volt ez a nap, és a 27 éves spanyol Valls fel tudott nőni a feladathoz.

Walls a piros trikóban (Bettiniphoto)

Valls a piros trikóban (Bettiniphoto)

A Lampre-Merida hegyimenője a mászás kezdetétől az első pozíciókban helyezkedett és az utolsó kilométerre két ellenfele maradt: az amerikai Tejay Van Garderen és a lengyel Rafael Majka. Utóbbi leszakadt, így Valls és Van Garderen küzdöttek a győzelemért és egyben az összetett éllovasnak járó piros trikóért. Az utolsó 200 méterre a spanyolban maradt több erő, így megnyert a szakaszt.

Homokvihar

Homokvihar

Bár az összetettben csak 9 másodperc volt Valls előnye a 4. szakasz után, az ötödik napon embertelen körülmények alakultak ki Ománban: homokvihar a hőségben, vízszintesen repülő kordonokkal és egyéb tárgyakkal, így végül lefújták a szakaszt, nem lehetett különbséget képezni az emelkedőkön. A hatodik, záróetapon ma sem volt éppen versenyzőbarát az időjárás, de végül elindult a mezőny.

Komolyabb emelkedők híján a Lampre-Meridának „csak” Valls pozícióját kellett őriznie, amit megkönnyített, hogy egy összetettben nem veszélyes versenyzőkből álló szökevénycsoport tagjai között dőlt el a szakaszgyőzelem. Az utolsó etapon a korábbi egyórás csúcstartó osztrák Matthias Brandle nyert, Valls 29. lett és megnyerte az Ománi Körversenyt.

Eredmények:

Trofeo Laigueglia:

1.    CIMOLAI DAVIDE    LAMPRE MERIDA    4:53’47
2.    GAVAZZI FRANCESCO    SOUTHEAST
3.    TCATEVICH ALEKSEI    TEAM KATUSHA
4.    MONTAGUTI MATTEO    AG2R LA MONDIALE
5.    FELLINE FABIO    NAZIONALE ITALIANA
6.    TULIK ANGELO    TEAM EUROPCAR

Ománi Körverseny:

1 .   Rafael VALLS    LAMPRE – MERIDA    21:09:31
2.    Tejay VAN GARDEREN    BMC RACING TEAM    00:00:09
3.    Alejandro VALVERDE    MOVISTAR TEAM    00:00:19
4.    Rafal MAJKA    TINKOFF-SAXO    00:00:32
5.    Jacques JANSE VAN RENSBURG    MTN-QHUBEKA    00:01:04
6..   Louis MEINTJES    MTN-QHUBEKA    00:01:08

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo