fbpx

2016 legjei: az év tesztbringái szubjektíven

2016 legjobbjai közül a tesztbringák vannak soron, a tesztelő szubjektív összehasonlítása alapján. Szerencsére volt miből válogatni, eddig még soha nem jelent meg ennyi kerékpárteszt a Bikemag virtuális hasábjain egy éven belül.

cover

Összesen 90 bringát próbáltunk ki, amiből nekem is bőven jutott, nehéz volt kiválasztani a kategóriák legjobbjait, így a legjobbak mellett dobogósokat is megjelölnék. Nagyon pozitív tapasztalatunk volt idén a csoportos tesztekkel, hiszen amikor közösen elutaztunk valahová, természetesen nagyrészt a bringákról beszélgettünk, hiába volt meg minden kerékpárnak a tesztelője, azért a véleménycserék hasznosak voltak mindenkinek, reméljük az olvasóknak is. Egy teszttáborban kevesebb idő jut egy-egy bringára, mint amikor hetekig van nálunk, de ez a fajta tesztelés annál töményebb. Ráadásul ilyenkor mindig ott van összehasonlítási alapnak több bringa, át lehet ülni egyikről a másikra, valóban összehasonlíthatóak bizonyos tulajdonságok különböző kerékpárokon. Nem árulok el nagy titkot, de hasonló események a jövőben is lesznek, sőt, ráteszünk 2017-ben még egy lapáttal, de erről majd később…

Következzenek a legjobbak:

Az országútik terén van a legnehezebb dolgom, bőven akadt sok jó tesztkerékpár. A választásom a Kuota Khan-ra esett.

Kuota Khan

Kuota Khan

A tesztet így zártam: Összességében azt tudnám mondani, A Kuota Khan valóban azoknak a bringáknak a szűk családjába tartozik, melyek valóban jobbak kicsit, mint a többi, hasonlóan drága, vagy drágább csúcsmodell. Egy versenyzőknek készült versenygép, de az amatőrök is megízlelhetik rajta keresztül, hogy milyen, ha a lehető leghatékonyabb sportszer van alattad…

kuota_khan_247

Ezt annyival egészíteném ki, hogy azért kapta az első díjat a Khan, mert nem egy többmilliós gépcsodával van dolgunk, mégis nehéz lenne javítani rajta bármit is. A váz egyszerűen tökéletes, az Ultegra szettnél nem kell jobb, a Fulcrum kerekek szuperek, szerintem univerzálisabban használhatóak egy karbon szettnél is. Mindemellett szép a komplett gép.

Cannondale Supersix EVO Hi-Mod Disc

Cannondale Supersix EVO Hi-Mod Disc

Versenyben volt még az első helyért a Cannondale SuperSix EVO Hi-Mod Disc is, egy szebb festéssel talán ez a gép vitte volna el a pálmát, még akkor is, ha nyilván meg kell fizetni, amit tud.

Wilier Zero.7 - hamarosan...

Wilier Zero.7 – hamarosan…

Nem tárcsafékes, de hasonló karakterű a Wilier Zero.7 is, aminek a napokban fog megjelenni a tesztje, a frissebb élmény miatt ezen a kerékpáron is gondolkoztam. Hogy miért, hamarosan kiderül. Volt még egy Ultegrás bringa (mint a Kuota), a Giant TCR, ami afféle szürke eminenciásként egy tökéletes kerékpár.

Giant TCR

Giant TCR

Tulajdonképpen hasonló karakterű a Kuotához, egy árnyalatnyival gyengébb kerékszettel és szerintem kevésbé ütős designnal. Ami a Giant mellett szólna, hogy ár/érték arányban szinte verhetetlen.

A mountain bike-ok között nálam a Lapierre Zesty vitte a pálmát, aki ismer, talán meglepődik, hogy egy közepes rugóutas fullyt választottam.

Lapierre Zesty

Lapierre Zesty

A teszt konklúziójában azt írtam, hogy elképesztő biztonságban éreztem magam vele a lejtőkön. Az általam gyakrabban használt XC gépekhez képest lényegesen nehezebb, a tömege mégsem volt feltűnő, a geo inkább, de ahhoz is hamar hozzá lehetett szokni. Egyszerűen kitágította nekem a mountain bike határait, miközben műszakilag minden pont úgy működött, ahogyan kellett. Érdekes volt, hogy amikor elgondolkoztam, hogy megvegyem, és mit kéne lecserélni rajta, nem nagyon tudtam belekötni, pedig Deore és XT mix felszereltségű, ami közel sem top kategória. Tipikusan olyan kerékpár a Zesty, amivel az egész napot el lehet tölteni vigyorogva, majd otthon ráeszmélsz, hogy hullafáradt vagy.

A Specialized Stumpjumper HT Carbon-t egész szezonban nyúztam

A Specialized Stumpjumper HT Carbon-t egész szezonban nyúztam

Szerepelt tesztben is a 2016-os saját bringám a Speci Stumpjumper HT Carbon, amit nagyon megszerettem, de fura lett volna első helyre tenni. Ellenben próbáltam egy nagyon hasonló karakterisztikájú merevfarút, a Wilier 101x-et, amin nagyon elgondolkoznék saját bringa vásárlásakor.

Wilier 101x

Wilier 101x

A Wilier a sportcélú rendeltetés mellett egy igazán stílusos bringa, királyi vázzal, finom részletekkel. Ráadásul az ára is nagyon vonzó, hiszen pont annyiba kerül, mint egy hasonló célra szánt, de kevésbé menő kerékpár.

Cube Acid

Cube Acid 27,5

Talán furán hangzik, de az alacsonyabb kategóriából is aspirált egy bringa a legjobbak közé. A Cube Acid 27,5 szerethetőbb volt még lényegesen drágább gépeknél is. Mindent elmond róla, hogy olyanok számára is élmény vele a bringázás, akik már ültek sok, sokkal drágább mountain bike-on.

Kiosztanék még egyéb kategóriában év tesztbringája díjat, ezt pedig az Author Ronin kapná.

Author Ronin

Author Ronin

Ilyen áron ilyen univerzálisan használható, ráadásul stílusos kerékpár ki merem jelenteni nem létezik még egy a piacon. Lehet használni országúti sportolástól kezdve könnyed terepezésen át túrázáson át akár még munkába járáshoz, közlekedéshez is.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo