fbpx

Tacx Bushido edzőgörgő tesz: virtuális valóság a szobában

Interaktív edzőgörgőkről szólól cikkünkből bepillantást nyerhettetek a következő generációs edzőgörgők világába. Egy éve nálam szolgál egy Tacx Bushido Smart, ami belépőt jelent a virtuális edzés világába, tudásában akár még a profi szinten edző bringásokat is kiszolgálja.

tacx_bushido_edzogorgo_teszt11

Ok, ez utóbbi nem én vagyok, de mióta megvan, rossz idő esetén hamarabb kedvet kapok egy tekeréshez. Előtte egy Tacx Cycletrack mágnesfékes görgőm volt, de valahogy nem volt motiváló “mókuskerekezés” közben megnézni a sokadik letöltött filmet, felvett bringaversenyt. A zene eleve nem jöhetett szóba, mert jellemzően akkor volt időm rá, amikor a gyerekek már lefeküdtek. Szóval a Bushido új távlatokat nyitott az unalmas téli hónapokhoz, pedig nem is vagyok fanatikus edzéseket végző bringás. A bringázás számomra „Just for fun”. Számomra tavalyi válltörést követően egyszerű és szomorú apropója volt az okosgörgő beszerzésének.

12249770_1059798847386253_930919493868392788_n

Márciusig ugyanis egyáltalán nem volt szabad kinn tekerni, a képen látható mozgásforma pedig kevéssé állt közel hozzám. Így egyenes út vezetett a virtuális világba, ahol két hónappal a műtét után felelősségteljes családapaként lejtőzhettem 60-nal! Tehát nemcsak versenyzőknek és a telet edzéssel töltőknek jó választás egy VR görgő, hanem azoknak is akik rekreációs célból használnák, emellett nem szeretnék halálra unni magukat. Persze ismerek olyan versenyzőt, aki képes egy fehér garázsfalat nézni három órán keresztül, hiszen aki versenyzik az iszonyatosan motivált, céltudatos. Talán a bringások 1%-a ilyen, a többieknek a kerékpározás szórakozás, kikapcsolódás, ellenben nem szeretik, ha tavasszal a lelküket is kilehelik az első emelkedőn.

tacx_bushido_smart_edzogorgo_teszt

Sima gyorszárral érkezik, de vásárlás előtt legyél körültekintő, hogy időben nálad legyen minden.

Erre ideális megoldást jelentenek az “okosgörgők”. Kicsit nehezen indult az ismerkedésünk: minél több a lehetőség valamiben, annál több vele a probléma. Rögtön előjött, hogy a tárcsafékes országútim 10×135-ös átütőtengellyel készül, viszont a görgőhöz hagyományos gyorszárat mellékelnek. Ezért szükség van egy speciális tengelyre, hogy stabilan be lehessen fogatni a görgőbe. Akkor még nem volt hozzá ilyen méret, de szerencsére ma már az összes létező tengelytípushoz – Boost-ot leszámítva – kínálnak Tacx-aptert. Első körben tehát az elfekvő régi montimat fogtam be a görgőzéshez.

Jó megoldás a tablet tartó is, de a legtöbb élményt tévére kötve adja.

Jó megoldás a tablet tartó is, de a legtöbb élményt tévére kötve adja.

Aztán jött az interaktív rész beüzemelése. A gyártó szerint az első szériás iPad Minin nem fut az app, de ez szerencsére nem volt igaz, simán lehetett telepíteni. Tény, hogy gyors eszközt igényel, néha a videó tekerés közben beszaggat. Aztán jött a meglepetés, hogy a laptopos „játékhoz” szükség lesz ANT+ adapterre, mivel a Tacx Trainer Software 4 az számítógépről fut. Kiderült, hogy ez PC-re korlátozódik, a Mac gépemre nincsen megírva a program. Sebaj, hamar rátaláltam a Zwift-re, aminek azóta is lelkes használója vagyok. A szoftverek boncolgatásáról a bevezetőben említett cikkben már írtunk, így most nem részletezném.

E helyett most a konklúziót írnám le. TTS4-et nem vettem meg hozzá, inkább letöltöttem  iPad-re az appot, ami alapból is nagyon sok mindent tud. Van benne FTP-teszt, előre legyártott edzéstervek, írhatsz saját tervet is, és persze ott vannak a „medzsik” a videók. A logikát nem értem, de az app-ban olcsóbbak a videók mint a PC-s verzióban… sebaj, nekem jól jött. Alig több mint 3300 forintért tudsz venni remek pályákat, jó párszor végigtekerhetsz rajtuk, mire megunod.

Arról nem beszélve, hogy ki lehet rakni a tablet képét TV-re, ami sokkal élethűbb, mint kis képernyőt nézni. Opcionálisan kapható állvány vagy a kormánytartó is jó lehet, főleg ha máshol is görgőznél. Télen a teraszon vagy a garázsban is lehet edzeni, és akkor nincsen szükség ventillátorra, mint a meleg szobában, illetve nem hűtöd ki a lakást a nyitott ablakokkal.

A töltődést, vagy a töltöttséget színes LED-ekkel jelzi

A töltődést, vagy a töltöttséget színes LED-ekkel jelzi

Maga a szerkezet működése egész csendes, pedig a görgő anyaga acél. Persze kék görgő gumit érdemes beszerezni hozzá, főleg panellakásban, vagy ahol szomszédok is vannak – jobb a békesség! A Bushido csodája, hogy semmilyen tápellátást nem igényel, ahogy tekered, úgy állítja elő a működéséhez szükséges áramot. Az ellenállást négy darab neodímium mágnes adja, ezzel 128 Nm-nyi fékerőt képes kifejteni, akár 1400 Wattal is terhelheted a görgőt. Ez már Pro Tour szint! Az alig 1 kilós lendkerék tervezéséből adódóan olyan érzetet ad, mintha 60 kilós lenne. Sokkal valóságközelibb tekerni rajta. és akár 15 %-os emelkedőt is tud szimulálni, ami több mint elegendő. A komplett görgő kevesebb mint 11 kilót nyom, így mozgatása egyszerű, alkalmas akár versenyek előtti/utáni átmozgatáshoz is. Főleg úgy, hogy az app-ban bármilyen wattalapú edzésporgramot is be lehet állítani.

És itt jön igazán az érdekes része az “okosgörgőn” végzett edzésnek, bringázásnak. Mivel watt adatokat is mutat, sokkal hatékonyabb tudsz lenni, illetve nem kell beruháznod méregdrága wattmérő eszközbe. Mutatja a pedálfordulatot és az aktuális sebességet is, ami nagyjából tizedes pontosságú. A görgőt kalibrálni kell, de ez a szoftver utasítása alapján gyerekjáték, alig egy-két perces művelet.

Az app esetében jobb árakon vannak a videók, de sok helyet foglalnak.

Az app esetében jobb árakon vannak a videók, de sok helyet foglalnak.

A Bushido Smart nemcsak Bluetooth jelátvitellel kommunikál, hanem ANT+ modul is került bele, így bármilyen pulzusmérő övvel, tablettel, telefonnal, laptoppal kompatibilis. Persze ez utóbbinál kell egy ANT+ stick, mert alig van pár laptop ami rendelkezik ilyen adatkapcsolattal. Sajnos ezt nem adják hozzá, így vagy megveszed az Upgrade Smart szettet a Tacx-tól amiben a TTS4 szoftver is benne van, vagy ha olyan “kiszerelést” vettél, amiben nincsen benne az Upgrade szett, akkor pedig egy 100 eurós vouchert találsz a géphez, ami rögtön megfelezi a szett árát. Emellett az USB-s antennát külön is megveheted, vagy használhatod más gyártó ANT+ stickjét is. Én egy Garmin órához adott ANT+ eszközzel működtettem.

A Zwift ideális megoldás az egymás elleni versenyzéshez

A Zwift ideális megoldás az egymás elleni versenyzéshez

Amit nagyon sajáltam, az a TTS4 szoftver hiánya. Az egymás elleni harcot ettől függetlenül kiküszöböltem a Zwift használatával, ami ugyan fizetős, de töredéke a TTS4 árának. A Zwift-ben ki tudod válogatni az ellenfeleket, így hasonló erőnlétű bringásokkal tekerhetsz, sőt akár haveri körön belüli zárt csoportot is képezhetsz. A cikk megírása idején éppen a Kinomap-re izgultam rá, ami szintén előfizetős, de havi 9 euróért bármelyik videót használhatod, sőt ingyenesek is vannak benne. (Bár azok rövidségük miatt sajnos felejtősek.) A Google Street View utcanézet szintű barangolást csak a TTS4 tudná, így nekem ez sajnos kimaradt, pedig nagy móka lehet egyik nap New York-ban tekerni, másnap pedig a norvég fjordok között. Remélem hamarosan valamilyen 3rd party app meg fogja oldani ezt a gondot, mint ahogy a GPS track alapú edzés is megoldott a TTS4 nélkül is. Egyrészt a görgő FE-C szabványú, így több Garmin eszköz tudja vezérelni, így az elmentett bringázásaidat a Bushido-val újra átélheted. Másrészt szerintem csak idő kérdése, hogy olyan külsős alkalmazások is rendelkezésre álljanak, amelyek rendelkeznek ezzel a funkcióval.

Most ismerkedem a Kinomap-el és ígéretes. Havi előfizetésért eléred az összes viedót.

Most ismerkedem a Kinomap-el és ígéretes. Havi előfizetésért eléred az összes viedót.

Egy szó mint száz, nagyjából háromszor annyit tekertem rossz időben, mint régebben a sima mágnesfékes görgővel, továbbá az egymás elleni versengés közösségépítő hatása is jelentős érv az “okosgörgő” mellett. Egy év használat alatt semmilyen meghibásodásról vagy kopásról nem számolhatok be, ami a Tacx hirnevét tekintve nem is csoda!

A Tacx görgők hazai forgalmazója a Velostar Kft.

Elérhetőségük: http://webshop.velostar.hu/

A Bushido Smart ajánlott fogyasztói ára: 241.000 Ft.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo