fbpx

Salice 006CRX miniteszt

Az 1919-ben Vitaliano Salice által alapított márka Észak-Itáliában, a Comói-tó mellett készíti az egyedi dizájnnal rendelkező, technikailag fejlett modelljeit. A Salice szemüvegek a profi bicajosok körében igen népszerűek, a Lampre-Merida vagy a Colombia csapat kerekesei például ebben hajtanak, ezen felül számos sztár esküszik a három számjeggyel ellátott Salice modellek valamelyikére.


A Salice legnépszerűbb szemüvegmodelljei számos keretszínnel és megannyi lencseváltozattal egyaránt elérhetők. Így a 006 modellből kettő érkezett is a tesztbe, a polarizált lencsés, olasz nemzeti keretdizájn mellett a fekete keretes, füstszínű lencsés 006 CRX változat diszkrét, elegáns benyomást kelt, így akár így utcai használatra is alkalmas viselet. A kerékpáros szemüvegekhez képest a 006 keskenyebb profilt alkalmaz, mindazonáltal a lencse rendkívül nagy felületen véd, periférialátása kimagasló, továbbá szélesebb arcon sem tűnik „szűknek”. A jelentős hajlítás ellenére a lencse torzítást nem mutat – még a perifériák is élesek és helyzetileg pontosak. A keret hátul kapcsolódik a lencséhez, így a látómezőbe egyáltalán nem szerepel, a sötét keretszínnek köszönhetőn az „olaszos” modelltárs esetében tapasztalt enyhe szellemkép sem jelentkezett.


A Chromolex lencse fotokromatikus típus, UV-fényre sötétedő technikát alkalmaz, alapállásban füstszínű, amely a gyártó szerint a legintenzívebb fényviszonyok közt 3-asba megy át. A világos része a szűrésspektrumnak valóban nem teljesen áttetsző, napnyugta utáni kerékpározáshoz ezért nem is ajánlható. Viszont az árnyas ösvényeken a szűrés mértéke pont megfelelő, minden részlet jól kivehető, köszönhetően a zöld tónust világosító kellemes meleg színtónusnak és a kiváló kontrasztnak.

A fényviszonyokra a CRX Chromolex gyorsan reagál, a fényárba kihajtva pár másodperc elteltével a lencse már lényegesen sötétebb. A működés majdnem észrevehetetlen, csak a legnagyobb fénykontrasztok esetén – hirtelen az árnyas ösvényről egy tisztásra érkezve – világosodik ki a kép, mielőtt besötétedne. A ritkásabb lombkorona okozta világosodását egy az egyben le tudja reagálni. A spektrum vége azért szerintünk nem terjed a „hivatalos” 82-92% értékig, legalábbis számos 3-as besorolású lencsét próbáltunk, amely a CRX-nél lényegesen intenzívebb szűrésfaktorral rendelkezik.


Ezen felül megfigyelhető, hogy a három különböző Salice lencsetípusból – azaz a tesztben szereplő CRX, az RWP és a „sima” RW változatokból – az RW mutatja a legnagyobb részletgazdagságot, mondhatni kristálytiszta, semmilyen aberrációt nem okoz, nem homályosít. Habár a két fejlettebb bevonattal rendelkező lencse nem tudja ezt a „felbontást”, „ragyogást”, nincs messze tőle, a tesztben szereplő hasonló árkategóriában lévő szemüveglencséknél valamivel magasabb színvonalat képviselnek.

A keret tekintetében a sötét szín nemcsak esztétikai szempontból „jön be”, hanem az optikára is jó hatással van! A világos keret nem „ördögtől való”, de a 006 esetében a kialakítás miatt hajlamos tükrözést okozni a lencse külső vagy belső felületén, illetve kissé „bezavar” a látómezőbe is. Egyértelműen kevésbé zavaró, amikor egy sötét felületbe „ütközik” a tekintet, illetve arról kevesebb fény tükröződik a lencsefelületre.


A Salice 006 kerete mindenképpen széles, kerekebb arctípushoz ideális választás. A hosszúkás fejformámon sem „lötyög”, mindazonáltal a gumírozás tapadása nem kompenzálja a laza illeszkedést, kissé bizonytalan érzetet keltve. A méretkérdés főképpen az orrnyeregnél volt feltűnő, a szárak megfelelően tartottak. A meredek köves lejtők során éppen ezért több elmozdulást is tapasztaltam: bár hozzá kell tenni, hogy előtte rendesen megizzadtam a kaptatókon. A fejforma ugyebár eltér, ahányan vagyunk, annyiféleképpen értékelnénk a 006 illeszkedését, stabilitását. Ami objektíven megítélhető, hogy a keret maga minőségi Grilamid alapanyagból készült kellően merev szerkezet, jó fogással, finoman működő zsanérral, így minden bizonnyal tartós darab. Formája ebben a fekete színben – kiegészítve a viszonylag diszkrét oldalsó márkanév-felirattal – akár klasszikus modellé avathatja.

Habár egy szemüvegtesztben a két 006-osnak elvileg hasonló szubjektív értékelést kellene kapni, a papírforma itt nem érvényesül: a keretszín, a gyorsan reagáló CRX lencse (a PolarFLEX nem sokat pluszt adott a „sima” RW-hez képest) nálam egyértelmű választás szempont lenne. Ha a keskeny archoz jobban illeszkedne, a Salice 006 CRX minitesztből a lehető legtartósabb próba kerekedett volna!

Előnyök:

  • tetszetős, trendi keretdizájn
  • versenysportban bizonyított modell
  • magas szintű fotokromatikus optika
  • bőséges lencse és keretszín-választék

Hátrányok:

  • merev keretkialakítás korlátozhatja az illeszkedés pontosságát

Ajánlott fogyasztói ár: 23 100 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo