fbpx

Tour de France 2016: Rafal Majka újra pöttyösre szökte magát

A hegyi királyi címért folytatott küzdelemről szólt inkább a Tour de France 15. szakasza, mintsem az összetett elsőségért vívott harcról.  Jarlison Pantano győzelmével az IAM Cycling első Tour de France győzelmét ünnepelhette. Rafal Majka (Tinkoff) pedig visszaszerezte a  múlt hétvégén elvesztett pöttyös trikót.
pantano_15szakaszVárható volt, hogy sokan próbálnak szökni, s a nagy időkülönbségek miatt várható volt, hogy a  jórészt a Sky által kontrollált főmezőny engedi is a szerencsés próbálkozókat. A mai csapat harminc fős volt, többek között Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Vincenzo Nibali (Astana)  és Pierre Rolland (Cannondale-drapac) is benne volt a buliban.  Nem volt viszont ott a piros pöttyös trikó aktuális viselője,  Thomas de Gendt (Lotto-Souldal),  így annál nagyobb volt a lehetőség  másik nagy hegyi király aspiráns Majka számára a pontgyűjtögetésre.

A szakasz összesen 6 darab kategorizált emelkedőjéből természetesen az utolsó kettő volt az igazán fontos. Bár Dumoulin is próbálkozott támadással, a Grand Colombier-re már csak alig egy tucatnyi ember maradt, köztük Rafal Majka, Jarlison Pantano, Alexis Vulliermoz (Ag2R) és Sébastien Reichenbach (FDJ) mutatkozott a legagilisebbnek, és talán még Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) de őt megfogta egy bukás az egyik felzárkózási kísérlete során.

Majka begyűjtötte a kiemelt kategóriás emelkedőért járó 25 pontot, majd aztán az 1. kategóriáért járó 15-öt is. A Lacets du Grand Colombier-ról lefelé tekerve érte be Pantano, akivel aztán az utolsó  néhány száz méteren  meccselhettek a szakaszgyőzelemért. A kolumbiai haladt végül át elsőként a célvonalon,  úgy is mondhatjuk, így lett jó mindenkinek: Majkának meglett a pöttyös trikó (37 ponttal vezet de  Gendt előtt), Pantano pedig megszerezte az IAM Cycling első Tour de France szakaszgyőzelmét. Sok lehetőségük már nem lesz  megismételni ezt a sikert, a jelen állás szerint a csapat a szezon végén feloszlik.

A főmezőnyben, ahogyan az már megszokott, a Sky diktálta a tempót. Említésre érdemes támadással Fabio Aru (Astana) és Alejandro Valverde (Movistar), valamint nem sokkal később Romain Bardet (Ag2R) próbálkozott, ám ahogy várható volt: nem sok sikerrel.

Bár holnap hétfő lesz, még nem a pihenőnap következik, egy  tipikus átmeneti szakasszal folytatódika Tour de France.

Top10 a szakaszon:

1 Jarlinson Pantano (Col) IAM Cycling 4:24:49
2 Rafał Majka (Pol) Tnkoff Team
3 Alexis Vuillermoz (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:06
4 Sébastien Reichenbach (Swi) FDJ
5 Julian Alaphilippe (Fra) Etixx – QuickStep 0:00:25
6 Serge Pauwels (Bel) Dimension Data
7 Pierre Rolland (Fra) Cannondale – Drapac
8 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha 0:01:30
9 Daniel Navarro Garcia (Spa) Cofidis, Solutions Credits
10 Tom Jelte Slagter (Ned) Cannondale – Drapac 0:02:08

Az összetett állása (top10) a szakasz után:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 68:14:36
2 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:01:47
3 Adam Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:02:45
4 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:02:59
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:03:17
6 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:04:04
7 Richie Porte (Aus) BMC Racing Team 0:04:27
8 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:04:47
9 Daniel Martin (Irl) Etixx – Quick-Step 0:05:03
10 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:05:16

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo