fbpx

Peter Sagan az edzője, Patxi Vila, szemszögéből

Nemrég betekintés nyerhettünk Peter Sagan edzéseibe, hogy hogyan készül a világbajnok a 2018-as szezonra. Most pedig edzője Patxi Vila, Sagan edzőjének szemszögéből kaphatunk információt, hogy milyen is együtt dolgozni a kerékpársport egyik legkiemelkedőbb alakjával.

Patxi Vila egykoron szintén egy profi kerékpárversenyző volt, legkiemelkedőbb eredménye a Párizs-Nizzán két szakaszgyőzelem után elért összetett második helyezése. 2008-ban viszont megbukott egy doppingvizsgálaton, melynek következtében 18 hónapos eltiltást kapott a versenyzéstől. 2012-ben vonult vissza és 2015-ben csatlakozott a Tinkoff-Saxo csapatához, mint sportigazgató és edző. A Tinkoff megszűnése után a Bora-Hansgrohe csapatát erősíti szintén sportigazgatói és edzői szerepben. 2015 óta lényegében ő a felelős azért, hogy az immár háromszoros világbajnokból a legtöbbet tudja kihozni.

A kezdet kezdetén

A közös munka lassan kezdődött el. Vila már a legelején tudta, hogy egy tehetséges sportolóval van dolga, de kíváncsi volt Sagan személyiségére, hiszen ez is fontos egy sportolónál. Az edzői feladat nehézsége, hogy ki tudd hozni a legtöbbet a versenyződből, ismerd az erősségeit, gyengeségei, a kerékpársportban nem elég a tehetség, itt bizony sokat kell dolgozni, mind az edzőnek, mind a versenyzőnek a siker érdekében, ez pedig csakis visszajelzések útján valósulhat meg. Így volt ez Vila esetében is, nagyon fontosnak tartotta, hogy meglegyenek a visszajelzések Sagan-tól az edzések után. Ezek a jelzések nagyon egyszerűek lehetnek bármelyik sportoló esetében: ment, nem ment az edzés, mit/hogyan érzett edzés közben stb. Sagan-tól megkapott minden szükséges információt ahhoz, hogy a megfelelő edzéseket vagy éppen pihenőnapokat tudja neki előírni.

Vila a versenyek előtti regenerációt is kulcsfontosságúnak tartja. Fontos, hogy a versenyző pihenten tudjon rajthoz állni és 100%-os teljesítményt tudjon produkálni. Ezenkívül szerinte előtérbe kell helyezni a gyenge pontokat és az edzéseken azokat kell fejleszteni, mert így nem érheti egyikőjüket se meglepetés a versenyek során.

Sok-sok kérdés, mindig van újabb

Biztos sokakban felmerült már az a kérdés, hogy vajon milyen is lehet a kerékpársport egyik legmeghatározóbb alakját edzeni… a válasz egyszerű: nehéz. „Mindig készen kell állnod 2-3 válasszal a zsebedben, mert Peter biztosan kérdezni fog. Nagyon sokat kérdez, tudni akar mindent és az okát annak, hogy miért is ilyen eredményes versenyző” – mondja Vila.

Wattmérővel vagy anélkül?

Vila szerint wattmérőre csak az azt igénylő speciális edzéseken van szükség (pl.: sprintek, intervallumos edzések). Fontosnak tartja, hogy versenyzője érzésből (de ez bármelyik kerékpárosra igaz), számok nélkül is el tudja végezni pontosan az edzést: „Regeneráló edzéseken nem szükséges. Fontos információ az edzőnek, de nem hiszem, hogy a versenyzőnek néznie kellene a számokat. Kb. 3 nap szokott lenni egy héten, amikor a wattmérő adatait kell figyelnie a versenyzőnek.” – mondja Vila.

Látható, hogy még a legnagyobbaknál is olykor-olykor háttérbe szorulnak a watt alapú edzések. Viszont ilyenkor sokszor előtérbe kerül a másik fontos adat, a pulzus. „Egy állóképesség edzés nem arról szól, hogy a teljesítmény 250-300 W között legyen egy 5 órás tekerés során. Sokszor több információt, tudok meg a versenyzőmről a pulzusértékeket látva, mint a teljesítmény adatok alapján.” – Vila

Étrend, avagy mi kell egy sportolónak?

Egy sportoló életében az edzések mellett a táplálkozás a legfontosabb (ha nem a legfontosabb). Ami Sagan-t illeti, ő különösebb diétát, étrendet nem követ, viszont megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot visz be. A Boránál természetesen a táplálkozás megoldott, egy szakértő segít a versenyzőknek, hogy mit hogyan kellene fogyasztaniuk.

Versenyek: hogyan, mikor, miért?

Vila három szakaszra osztja Sagan 2018-as versenyszezonját: a tavaszi klasszikusokra, a Tour-ra és a Világbajnokságra. Mindegyik előtt és után vannak pihenő, illetve felkészítő időszakok, amikor a versenyző mentálisan és fizikálisan is felkészülhet az újabb megmérettetésekre.

Edzések szempontjából is fontosak a versenyek, a szezon mindegyik részében megvannak a sajátos képességfejlesztések, hogy melyik edzés, illetve verseny mire készíti fel. A szezont a Tour Down Under-rel nyitja és utána kezdődnek az intenzív és sebességfejlesztő edzések a klasszikusokig. Február számít a „legdurvább” hónapnak, ugyanis ilyenkor a világbajnok edzésórái elérik a 32-35 órát hetente.

Versenyek előtt

Egy versenyre való felkészülés mindig is nehéz, hiszen figyelni kell a verseny útvonalát, szintkülönbségét, távolságot. Például egy Tour-ra való felkészülés esetén, az edzéstervbe bekerülnek hegyi edzések, versenyek is, ilyen versenynek számít a Tour of California, ami még a magas hőmérsékletet is szimulálja. Ha esetleg verseny nincs, akkor a felkészülésben az edzések segítenek, ilyenkor hosszabb-rövidebb résztávokat kell végeznie különböző intenzitáson sok pihenővel.

Tényleg ő a leggyorsabb?

Sagan-t leginkább sprinterként ismerhettük meg, sokszor láthattuk, hogy „könnyedén” nyer az utolsó métereken és nagy teljesítményt tud leadni, okkal gondolhatnánk, hogy a titok a gyors lábakban rejlik. Vila szerint pedig pont az ellenkezője történik minden egyes alkalommal, Sagan nem számít gyorslábúnak, inkább erősnek és pihentnek. A győzelmeit úgy szerzi meg, hogy ő érkezik a sprintekre a legkipihentebben.
Ezalatt azt kell érteni, hogy csapata dolgozik helyette, amíg ő „pihen” a mezőnyben, reagálnak a támadásokra, szélárnyékot biztosítanak neki, hogy a lehető legfrissebben érkezzen az utolsó méterekre. Ez megtapasztalható versenyek alatt is, hiszen Sagan-tól nem láthattunk verseny közben lószokat, támadásokat, amikkel fárasztaná magát (persze az utolsó kilométerek ebből a szempontból már nem számítanak).
Vila egyébként Tom Boonen-hez hasonlította Sagan-t, bizakodóan tekint a jövőre, ugyanis hasonló karriert lát benne is.

Reméljük, hogy még sokáig láthatjuk Peter Sagan-t a képességeit villogtatni, bár a triplázás után már nehezen tudunk bármilyen meglepetést elképzelni. Vajon mit tartogathat még a tarsolyában a világbajnok az elkövetkező szezonokra?

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo