fbpx

Köszegen is legális downhill-pálya várhatja a gravity ridereket

Happy enddel végződhet egy súlyos konfliktus, ami egyelőre sajnos sokfelé jellemző helyzet hazánkban a gravity bringások vs. erdőgazdaság viszonylatában. Kőszegen egy éve botránnyá fajult a downhill riderek és a nemzeti park ellentéte, életveszélyes szituációkat előidézve.

A nyugat-magyarországi downhillesek kedvelt terepe a Szabó hegy, ahol korábban több nyomvonalat is építettek, azonban a hatóságok olyannyira rájuk szálltak, hogy esetenként balesetveszélyes eszközökkel próbáltak gátat szabni – a törvény betűi szerint egyébként illegális – szórakozásuknak.

Eplényben már működik legális bringapark

Szerencsére egy ponton túl mindkét fél kompromisszumkésznek mutatkozott, ami Magyarország második legális downhill-pályályának megépítéséhez vezetett. A bringások és az Őrségi Nemzeti Park felelősei is hátradobták az indulatokat, és a nyugat.hu cikke szerint pozitív irányba fordult a dolgok menete:

„A kollégák többször voltak kint terepszemlét tartani a majdani pálya helyén és úgy állapították meg, hogy teljesen alkalmas a terület arra, hogy a downhill pálya megépüljön” – mondta Markovics Tibor igazgató, a nyugat.hu megkeresésére. „Részünkről tehát nincs akadálya a dolognak. Nem mi vagyunk azonban az egyetlen szervezet amelynek jóvá kell hagynia a terveket. A végső szót a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mondja ki.”

Tárgyalóasztalnál (fotó: nyugat.hu)

Csordás Csaba a pálya egyik tervezője a nyugatnak azt mondta, hogy szóban mindenki ígéretet tett, hogy hozzájárulnak annak kialakításához. Most tárgyalnak az erdő-igénybevételi engedély elkészítéséről az arra jogosult szakértőkkel, mivel a tényleges munkának csak akkor tudnak nekiállni, hogyha a pecsétekkel ellátott engedélyek is a kezükben lesznek.

„Az új pálya nagyjából a régi pályának is helyt adó területen fog haladni. Az olvasónak úgy tudom behatárolni, hogy a Hörmann parkolótól vezet le Velem irányába. ”

Nyomvonalak eddig is voltak (fotó: nyugat.hu)

Ezzel egyébként nem csak a kőszegi dowhillesek pályaproblémája oldódna meg, hanem megépülhetne, az eplényi után, az ország második ilyen pályája. Az ügy jelenleg a hatósági engedélyekre vár. Az erdészetnek erdő igénybevételi engedélyt, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek pedig természetvédelmi engedélyt kell kiadnia ahhoz, hogy a pálya megépülhessen. A Környezetvédelmi Felügyelőség azonban azt mondta, hogy hozzájuk még nem futott be a kérvény. Így jó esetben is 1-2 hónapot kell még várni a papírokra. Ami azt jelenti, hogy már csak a következő szezonban épülhet meg a biciklis akadálypálya. De akkor végre a szabályok betartásával ülhetnek végre nyeregbe a sportolók.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo