fbpx

Kipróbáltuk: Casco sportszemüvegek

A szemvédelem kérdéskörét kíséreljük meg körbe járni az alábbi írásban négy eltérő kialakítású Casco sportszemüveg tükrében, tanácsot adva a megfelelő keret- és lencsetípus kiválasztáshoz. A fejvédőkhöz hasonlóan ismét döntő szerepet játszik a fejforma, így a szemvédelem kérdése sem pusztán az esztétika vagy a divat kérdése. A teszt tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpározás „válfaja”, illetve hozzáállásunk is meghatározza mind a kerettípus-, mind a lencseválasztást.

casco_szemcsik_8Történt-e már veled olyan, hogy csoportos edzés során az előtted haladó kereke egy üvegdarabot csapott a szemüveglencsének? Velem igen, és rossz belegondolni, hogy mi lett volna, ha nem viselek „szemcsit”. Továbbá bögöly is landolt már a lencsén kimozdítva a keretből. Hasonlóképpen nem tesz jót a szemnek, amikor montizás közben arcunkba sárral kevert trágyalé fröccsen, és még sorolhatnám, hogy miért nem nem jó ötlet szemüveg nélkül nyeregbe pattanni.

Sportos, dinamikus, teljes védelmet nyújt és torzításmentes... de mégsem hibátlan az SX-30!

Sportos, dinamikus, teljes védelmet nyújt és torzításmentes… de mégsem hibátlan az SX-30!

Az idők során a szemüveglencsén kopások lesznek – ezek egy része óhatatlan karcolódás – de jól kivehető becsapódott „tárgyak” okozta sérülések nyoma is. És nem csak a fizikai sérülések elkerülésére jó egy sportszemüveg: véd a káros UV-sugárzástól, amely minden hosszabb időtartamú kültéri tevékenység során fellép, illetve óv a huzattól, a hideg levegő okozta szemgyulladástól, és még folytathatnám a sort. Olvastam statisztikai adatokat a sportolás során elszenvedett szemsérülésekről: az USA-ban évente több, mint 100 000 ilyet jegyeznek fel, és 90%-ban elkerülhetők lennének szemüveghasználattal. A kerékpározás ráadásul pont az a sport, amelynél nem ütközik akadályba a szemvédelem alkalmazása – ellentétben mondjuk a küzdősportokkal (box, birkózás vagy judo).

Az SX-20 kapja a voksom, de ezt a kérdést mindenki maga döntse el - éppen úgy, mint a nyereg esetében!

Az SX-20 kapja a voksom, de ezt a kérdést mindenki maga döntse el – éppen úgy, mint a nyereg esetében!

Bő negyed évszázada vagyok lelkes kerékpáros, az utóbbi 15-ben a Bikemag égisze alatt gyakorlom a sportot, ez idő alatt az átlag bicajosnál több sportszemüveget volt szerencsém kipróbálni. A legtöbb valamilyen tulajdonsága miatt nem nőtt szívemhez. A fejforma, az egyén adottságai (periférialátás, esetleg torzításkompenzáló képesség), illetve a szokásai is jelentős szerepet játszanak a szemvédelem biztosításához, lehetetlen mindenki számára egyaránt tökéletes „szemcsit” készíteni. Még az adott kerékpáros minden igényének sem egyszerű megfelelni!

Mindebből az következik, hogy a sportszemüveget legalább olyan figyelmesen kell kiválasztani, mint mondjuk a nyerget, a lábbelit, a kerékpáros nadrágot vagy a sisakot. Ha egy mód van rá, a választást ne a divat határozza meg, vagy hogy mi mutat jól kerékpáros példaképünkön. Viselve jön rá a kerékpáros a hiányosságokra, és erényekre, hasonlóan mint mondjuk a nyereg esetében. A jelen minitesztben a Casco összes 2015-ben forgalomban lévő szemüvegmodelljeit próbálhattam ki, mind eltérő kialakítást kapott, és ez meggyőződésem szerint mindenképpen üdvözlendő. Minél több a változó, annál nagyobb az esélye, hogy megtaláljuk az “igazit”!

casco_szemcsik_9

Az SX-20 nem véletlenül kapott megannyi elismerist a nemzetközi szaksajtóban!

Mik is pontosan az említett változók? A sort kezdhetjük a lencsével, annak méretével, szűrésfaktorával, a bevonat által nyújtott optikai tulajdonságokkal (fotokromatikus, polarizált, párásodásmentes, színárnyalat, stb.), a keret “geometriájával (méret, rugalmasság, illetve hova esnek az érintkezési pontok), a bőrrel érintkező pontok kialakításával (nyomás erőssége, érintkezési pont mérete/szöge, tapadás, lágyság)… tehát megannyi variáció a számtalan fejformához és igényhez.

Borítékolható volt, hogy a most bemutatott négy Casco sportszemüveg nem mind és nem egyforma mértékben lesz számomra megfelelő – ugyebár ez főleg egyénfüggő. A cikkben tehát kevésbé egy szubjektív értékelést adnék közre, hanem megpróbálom leírni, milyen tapasztalatok gyűltek össze a tesztelt modellekkel kapcsolatban, azaz melyik milyen „személyiség”. Szerintem majd’ minden tekintetben a Casco SX-21 képviseli az arany középutat, tehát ezzel kezdeném a sort.

casco_szemcsik_18SX-21

Természetesen a dizájn sem teljesen mindegy a Casco számára, de a divatos megjelenés nem mehet sem az optikai tulajdonságok, sem a kényelem vagy a szemvédelem rovására. Az SX 21 modell divatos, szélesebb profilú kerettel rendelkezik, így merevebb, kevésbé „idomul” az arcformához, mint a „vékonyszárasok”. Szárai egyébként a fülnél is majdnem egyenesek, nem görbülnek mögé, amely a merev szerkezet miatt különösen előnyös, a gyors le- és felvételt, illetve fejvédővel való használatot megkönnyítve. Az orrnyeregnél és a fülnél pont megfelelő tapadást és kényelmet biztosító gumírozást találunk.

casco_szemcsik_6A lencse tekintetében két szett jár az SX-21-hez: egy 6-os skálán 3-as besorolású, meleg tónusú párásodásmentes bevonattal rendelkező, illetve egy 1-es szűrőfaktorral, de egyébként hasonló paraméterekkel. A Tronic lencsekialakításnak köszönhetően fél méternél távolabbra tekintve az egész látómező 100% torzításmentes, térképet olvasva enyhe aberrációt tapasztaltam. A periférialátás az átlagosnál jobb, lévén a közepes méretű lencsének csak felső kerete van. A szemvédelem is határozottan jó köszönhetően az ívelt formának, továbbá a szellőzésre sem lehetett panasz.

A lencsecsere a merev keret miatt kissé nehézkes, de begyakorolható. A sötétebb lencse még változó, felhős időjárásban is megfelelő, a világos alig szűri a fényt, ami este vagy borús időben jön jól. A meleg tónus a zöld árnyalatoknak mindenképpen kedvez: azaz erdőben világosabbnak hat, jól kiemelve a kontrasztot. Montizáshoz én mindenképpen ezt a Casco modellt ajánlanám.

casco_szemcsik_10SX-20

Az egyik első Casco „szemcsimodell” a sikeres és népszerű SX-20 elsőként alkalmazta a levédett Tronic lencsekialakítást, amely 100% torzításmentes és emellett széles periférialátást biztosít. A keret íve kiválóan védi a szemet a portól és rovaroktól, a legmagasabb szintű TR90 kompozit-alapanyagból készül. Vékony szárai csodálatosan illeszkednek a fejformához, a fül mögött hajlított, amely megakadályozza a rugalmasság miatti „nyeklik-nyaklik érzést”.

Az 1-es szűrőfaktorral rendelkező lencse valódi jolly-joker!

Az 1-es szűrőfaktorral rendelkező lencse valódi jolly-joker!

A lencse az SX 20 modell esetében ugyancsak párásodásmentes, 100% UV-A, B és C szűrést garantál, illetve polarizált, de választható fotokromatikussal is. A csere rendkívül egyszerű, ebben a tekintetben a Casco „ősmodell” verhetetlen. A polarizált lencse napsütésben kiemeli a kontrasztokat, de a világosabb – a foncsor külső ellenére – hűvösebb árnyalatú, így az erdőben minden sötétebbnek hat. A 3-as szűrőfaktorút éppen ezért nem ajánlanám ilyen környezetbe, még napsütéses időben sem. Az 1-es viszont majd minden helyzetben megállta helyét, egyik legjobban eltalált lencse, amivel valaha dolgom volt.

Nem mellesleg a német World of MTB magazin a Casco SX-20 modellt ítélte legjobb polarizált szemüvegnek a tesztelt modellek közül, külön kiemelte az alacsony tömeget, a kidolgozás minőségét, illetve a kényelmes illeszkedést. Kerékpározáshoz ideális a lencsék íve, kiváló védelmet nyújt. A különböző fényszűrésű lencsének köszönhetően az ár/érték arány is nagyon jónak ítélték. A Mountain Bike magazin tesztjén 10/10 minősítést kapott, az Aktive Training magazin pedig „Best Buy” minősítéssel díjazta.

casco_szemcsik_12
casco_szemcsik_1SX-30

A SX-30 a lehető legnagyobb felületen és a legszorosabban öleli körül a szemtájékot, amely a divatos megjelenés mellett fokozott védelmet és páratlan periférialátást biztosít. Ennek fő hátránya a korlátozottabb szellőzés, amely országúti használat mellett kevésbé jön elő, hisz a tempó miatt a menetszél jótékony hatását élvezzük. A másik gondom vele, hogy hajlékony szárú, ámbár a fül mögé nem hajlik be, ami még a megfelelően tapadó orr- és fültámaszok mellett sem biztosított tökéletes stabilitást. A maximális védelemnek és periférialátásnak ebben az esetben ára van: mindenki döntse el, hogy számára mik a prioritások.

Az SX-30 lencséjével kapcsolatban ugyanaz mondható el, mint a 20-asnál: nálam a polarizált változat járt, amely „képeslapkék” egeket festett kissé hideg tónussal, tehát inkább a pusztaságba való, mint erdőbe. Országúti használatra alkalmasabb az SX-30 mind a lencsetípus, mind a többlet védelem, a csodálatos torzításmentes periféria, illetve az ott tapasztalható csekélyebb rázkódás miatt.

casco_szemcsik_15
SX-61

Végezetül az új SX-61-es modellt én már inkább utcai sportszemüvegnek tekintem: bár kellő védelmet nyújt, kerete az egész lencsén körbefut, tehát ne várjunk tőle olyan szintű periférialátást, mint az előző három bicajspecifikus modelltől. Szerencsére a lencse elég nagy a keret pedig vékony, így a hátratekintés lehetősége biztosított. Még egy észrevétel: a 61-es szellőzése nem olyan kiforrott, mint a többi modell esetében, többé-kevésbé a 30-as modell szintjén van.

casco_szemcsik_14Az SX-61 kerete relatíve merev, és a fülnél be is hajlik, a stabilitással tehát semmi gond nem merült fel, számomra a kényeleme is elsőrangú volt. Többféle lencseváltozattal elérhető, például a hiper-szuper, két másodperc alatt szűrésfaktort váltó Vautron fotokromatikus modellváltozat is szerepel a kínálatban. Na és a színválaszték! A keret színe a Casco sisakok és a MyStyle pántokhoz optimalizálható, így elérhető limezöld vagy élénk piros színben is.

Minden Casco sportszemüveghez két év garanciát kapunk: ezek valóban tartós darabok, minőségi alapanyagból, kiváló lencsetechnológiával, figyelve az apró részletekre is. Amit még nagyra értékelek, hogy a megannyi keretszín és lencsevariáció mellett a nálam járt négy modell kialakítását tekintve is „színes”: tehát volt közte olyan, amelyik minden igényemet kielégítette.

casco_szemcsik_4Ajánlott fogyasztói árak:

  • SX-20 polarizált lencsével + 2 különböző fényszűrésű lencse: 17.900 Ft
  • SX-20 fotokromatikus lencsével + 1 eltérő fényszűrésű lencse: 26.900 Ft
  • SX-21 polarizált lencsével + 1 különböző fényszűrésű lencse: 17.900 Ft
  • SX-30 polarizált lencsével + 1 különböző fényszűrésű lencse: 17.900 Ft
  • SX-61 BiColor polarizált lencsével: 14.900 Ft
  • SX-61 Vautron fotokromatikus lencsével: 32.900 Ft

Keresd a Casco sportszemüvegeket a jobb kereskedésben!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo