fbpx

Eurobike Award 2018 – Nézzük a díjazottakat!

Az Eurobike Award egykori bevezetése óta óriásit fejlődött a kerékpártechnika, a ma már referencia értékű díj végigkísérte az ipar fejlődését – az alsó csőre szerelt váltókaroktól az elektronika és a hidraulika kerékpáron történő integrációjáig, illetve a motorrásegítés-forradalom beteljesedéséig.

A 27. Eurobike Award zsűri olyan termékeket felett mondott ítéletet, mint az önvezető E-bike, a videókamerával felszerelt szemüveg és a nagyvárosok áruszállítását forradalmasító – kisautóknál nagyobb méretű – E-Cargo bike. Nemcsak a technikai megoldások repültek fényévnyi távolságot, a kerékpározással kapcsolatos termékek diverzitása ugyancsak elképesztő fejlődést mutat. Ennek megfelelően a díjazott kategóriák sokrétűbb lett, amit jól illusztrál, hogy előző cikkünkben éppen az idén létesített “Eurobike Start-Up” elismerésről számoltunk be.

Nézzük akkor a díjazott termékeket, illetve az Eurobike Award odaítélésének kritériumait! A Golden Award a 11 leginnovatívabb, legérdekesebb, a kerékpáripari trendeket leginkább meghatározó terméknek jár, egyértelműen a szakma legmagasabb elismerését jelenti. A legtöbb díjra felterjesztett termék a kiállításon debütál, tehát a Eurobike során történik piaci bejelentése. Idén több mint 350 újdonság szerepelt a “felhozatalban”. A kiállítás megnyitását megelőzően a kerékpáripar ismert szakembereiből álló zsűri előzetes szelekciót végzett, kiválasztva a 45 legérdekesebb, legfontosabb, leginnovatívabb terméket, amelyek a kiállítás előcsarnokában kerül bemutatásra.

Vasárnap délután a zsűri ünnepélyes keretek közt kihirdette az idei Golden Award győzteseket, illetve a környezetvédelem szempontjából legjobbnak ítélt új kezdeményezést. A már említett termékdiverzitásra jó példa a Pashley/Beryl közösségi kerékpár. A tradicionális brit kerékpármárka egy “Start-Up” vállalkozással fogott össze minden idők legjobb közösségi kerékpár megtervezése céljából, ami a zsűri véleménye szerint maradéktalanul megvalósult.

A digitális integrációt pedig szemléltessük egy szemüveggel, amely a lencsére vetíti a kerékpáros mögötti forgalmi helyzetet. Nem kell hátrafordulni, esetleg a visszapillantó tükörben kémlelni a hátunk mögött zajló “eseményeket”, a CFongen által bemutatott TriEye szemüvegbe integrált “visszapillantó tükör” mérföldkő lehet a kerékpározás biztonságossá tételében.

A kanadai Wike által kifejlesztett Salamander Cycle Stroller újszerű gyermekszállító megoldás, amely mind kerékpározás során, mind gyalogláshoz, kocogáshoz egyaránt praktikusan használható. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a babakocsi egyszerre csak kerékpárrá “növi ki” magát! A zsűri kipróbálta és a “hibrid” állítólag kerékpárnak sem az utolsó!

A “Chike e” új irányt mutat a gyermek vagy áruszállításra tervezett Cargo E-bike szegmensben: a háromkerekű szerkezet a kanyarodás során “bedől”. A technológia a motorkerékpároknál már ismert, kerékpáripari megvalósítása mostanáig váratott magára. Ráadásul ha áruszállításra fogjuk be, és a “pakk” súlyos, a dőlés kiiktatható. A zsűri szerint végre egy olyan Cargo “tricikli” született, amelyet élvezet vezetni.

A Geonet által bemutatott GEOS Gravel egy E-Gravel bike, ahol az akkuk a különböző vázelemekben elosztva kerültek beépítésre, így könnyű és tetszetős. Jó példa a minimalista Pedelec megoldásra, amely azért az integrált világítást azért nem spórolta ki az “arzenálból”.

A spanyol Rotor már a korábbi években is kapott bőven elismerést az Eurobike zsűritől. Idei újdonsága a INpower Direct Mount Road wattmérő, amely az egyik legolcsóbb modell lesz a piacon, ellenben funkcionalitása, kialakítása és integrált elhelyezése egyértelműen a csúcskategóriába predesztinálja.

Az extrém MTB kerékpározás egyik “ikon” márkája a Troy Lee Designs, 2017-ben Stage Helmet néven megalkotta minden idők egyik legkönnyebb full-face bukóját, amely a biztonságot mérő teszteken a kiváló értékeket produkált. Új elgondolások, technikai megoldások sorát vette be a kaliforniai márka, és mivel ott az év nagy részében az időjárás forró, a ventiláció sem maradt ki a számításból!

App-okkal is lehet mostanság nevezni a “termékek” sorában, a Smartfit Online Sizing a megfelelő kerékpárméret megtalálásában segíti a vásárlót. Óriási adatbázist fejlesztettek hozzá, egyszerűen használható, a kerékpáros akár le is ellenőrizheti, hogy a most hajtott bringa számára megfelelő-e?

Az Ortema Ortho-Max Light MTB protektorában az újdonság az anatomikus kialakításban van – nem meglepő egy olyan cégtől, amely ortopédiai segédeszközöket fejleszt. A motokrossz sportban már letették névjegyüket, most a kerékpározáson a sor, ráadásul az új termék ára is könnyen emészthető.

Hasonló érdekesség az anatomikus párnákat kínáló Sandini által bemutatott SleepFix Kids Bike gyermekülés-párna, amely tényleg kényelmessé varázsolja a kerékpáros szundikálást. Állítólag mélyreható kutatásokat végeztek az ideális ülő-alvó helyzet kialakításában…

Még mindig az ergonómiánál maradva, a sokak által kiváló nyergeiről ismert német SQlab Griffserie nevű markolata immár a Golden Award díjat is magáénak tudhatja. A kézfájdalomra érzékeny kerékpárosok imái meghallgatásra találtak: a SQlab ezt a fontos kontaktust is német precizitással, illetve innovatív tervezéssel kipipálta! Mint ahogy a nyergeknél, a Griffserie esetében is fontos a megfelelő méret és forma kiválasztása, amelyet a márka részletes útmutatóval segít.

A Riese & Müller Homage E-bike a Bosch által fejlesztett vadiúj ABS fékrendszerrel lett felszerelve, elsőként biztosítva egyszerű és hatékony működést a kezdő kerékpárosok számára.

A “by.schulz” D.2 ST-Ri Dropper Seatpost nyeregszár állítható nyeregmagasságot tesz lehetővé. A csavar a történetben, hogy itt a gyártó nem az extrém terepen bicajozó montisokat célozza meg, hanem a mindennapi közlekedők számára nyújt automatikus működést a közlekedési lámpáknál. Lassításkor a nyeregmagasság csökken, amikor a elindulunk, a hajtás szempontjából ideális helyzet visszaáll!

Végezetül a Muli ugyancsak egy Cargo-bike, amelyet organikus anyagokból készítenek, több célra lehet használni, ráadásul akár alacsony termetűek is könnyedén tudják hajtani. Igazi családbarát megoldás!

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo