fbpx

Holnaptól tekinthetünk a jövőbe – Eurobike 2018

A kerékpározás itt Európában reneszánszát éli, ma már az élet legtöbb területén jelen van. Ez egyértelműen kirajzolódik a kerékpározással kapcsolatos infrastrukturális és a technikai fejlesztések terén, ezen felül pedig olyan járulékos területeken, mint például a turisztika. A legújabb trendek július 8-tól láthatók Friedrichshafen-ben, az idén új időpontba “költöztetett” Eurobike 2018 kiállításon.

Foyer Ost: START UP AWARD 2018

A fejlődés szó szerinti “motorja” az elektromos rásegítést alkalmazó E-bike lavinaszerű terjedése. Igen, már nem csak jönnek az E-kerékpárok , hanem – legalábbis Nyugat-Európában – a legtöbb háztartásban már a “spájzban vannak”. Belgiumban 2017 első hat hónapjában a kerékpárnak minősülő Pedelec eladások megelőzték a motor rásegítéses nélküli kerékpárokat! Nem kis eladási számokról beszélünk: talán éppen ezért létesít gyárat a Giant hazánkban…

A kiállítás népszerűsége a közel két hónapos “időeltolódás” ellenére töretlen, idén közel 1500 kiállító cég standja közt barangolhatunk, megtekintve a legfrissebb kerékpár- és alkatrészcsodákat, megtapasztalva a legújabb piaci trendeket. Friedrichshafen ideális helyszín a kerékpáripar számára: a Bodeni-tó partján fekvő kisváros egykori repülőtere posztmodern stílusban átalakított hangárjai bőséges helyet biztosítanak, a vásárterület többi részén pedig különböző rendezvényeket tekinthetnek meg mind a szakma képviselői, mind az oda látogató kerékpárrajongók.

A kiállítás idén az már említett közlekedésre, szállításra, kikapcsolódásra egyaránt használatos E-kerékpárok mellett nagy hangsúlyt fektet az újonnan induló “start up” vállalkozások bemutatására, az innovatív ötletek megismertetésére. Ez rendkívül fontos a digitális korban, amikor a valóban sikeres fejlesztések döntő részét nem óriáscégek több évi fejlesztőmunkával dobják piacra, hanem rendszerint innovatív kisvállalkozásokban dolgozó zsenik agyában pattan ki az isteni szikra. A fejlesztőcsapatok létjogosultsága a kerékpáripar más szegmenseiben megmaradt, de a digitális elektronika sok esetben más hozzáállást igényel. Ezt felismerve a rendezők a már megszokott, nagy elismerésnek örvendő Eurobike Award mellett Eurobike Start-Up Award díjat hoztak létre. Idén 74 fiatal cég képviselteti magát káprázatos ötletekkel a kerékpározás számos területén.

Az illusztris szakemberekből álló zsűri a fődíjat a CFongen által bemutatott TriEye szemüvegbe integrált visszapillantó tükörnek ítélte oda, amellyel egyszerre látható a kerékpár előtt és mögött lévő forgalmi helyzet. Továbbá öt “Start-Up”-ot részesített elismerésben: távirati stílusban a Muli egy tinédzsereknek, alacsony növésű felnőtteknek tervezett hiánypótló bicikli, a Veer által bemutatott “hasított” szíjhajtás számos előnyt mutat fel a ma elterjedt típusokkal szemben, a Velco egy GPS- és GSM-alapú kerékpár-integrált navigációs rendszer, a speaRoad által fejlesztett PED a láthatóságot javítja külső energiaforrás felhasználása nélkül, végezetül a Trenux Trailer egy összehajtható utánfutó, amely így egyszerűen szállítható.

Várhatóan holnap kihirdetik az Eurobike Award győzteseit, amelyet egy újabb cikkben foglalunk össze.

 

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo