fbpx

Endura 2015-ös kerékpáros ruházat az Eurobike kiállításon

A bringázás során szerzett élményt a viselt ruházat is jelentősen befolyásolhatja. Nézzük, jövőre milyen modellek közül válogathatunk a skót cég kínálatában!

Az Endura több mint húsz év tapasztalattal rendelkezik a kerékpáros ruhák és kiegészítők terén. Az évek során egy kis skót vállalkozásból a világ egyik legismertebb bringás öltözékeket gyártó társaságává léptek elő. A kezdetekben főleg strapabíró, de kedvező árú MTB ruházatot készítettek, napjainkban viszont a könnyű országúti mezektől és nadrágoktól kezdve, a munkába járáshoz kitalált farmeren és kabáton át egészen a szemüvegekig és sisakokig mindent megtalálhatunk a palettában.

Nairo Quintana kerékpárja az Endura standon

Nairo Quintana kerékpárja az Endura standon

Tartós tesztelés és a termékek továbbfejlesztése szempontjából nem elhanyagolható, hogy az Endura több nagy csapattal is együttműködik. Országúton az egyik legismertebb WorldTour alakulat, a Movistar kerekesei, köztük a Giro’d Italia győztes Nairo Quintana, is Endura ruházatot használnak. Emellett névadó szponzorai voltak a 2014-es Tour de France-on is induló NetApp – Endura gárdának, így több forrásra is támaszkodhattak a skótok a visszajelzéseket tekintve. MTB vonalon, a világkupa mezőnyben Bart Brentjens csapata, a Betch.nl Superior Brentjens MTB Team tagjai Endura mezeket és nadrágokat nyúznak.

Endura 2015-ös mezek és kabátok

Endura 2015-ös mezek és kabátok

A 2015-ös újdonságok bemutatóját kezdjük az Equipe szériával.  Ezeket a ruhadarabokat eredetileg az évi több tízezer km-t tekerő profik számára fejlesztették ki, rengeteget tesztelték edzésen és versenykörülmények között, sőt még aerodinamikai vizsgálatoknak is alávetették őket szélcsatornában. Ennek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy kényelem és tartósság szempontjából nem lesznek problémáink, ha az Equipe palettáról választunk magunknak öltözéket.

Endura Equipe Classics mez

Endura Equipe Classics mez

A rendkívül szerteágazó választék, jövőre egy igazán hasznos darabbal bővül. Az Equipe Classics Jacket tervezésében a Movistar csapat is közreműködött, a cél egy kompromisszummentes mez megalkotása volt, a tavaszi klasszikusokra jellemző változatos időjárási körülményekhez. A nyári viseleteknél vastagabb, sztrecss, testhez simuló anyagnak köszönhetően nem lobog az emberen, továbbá szélálló és vízálló is egyben. Végig cipzáras, viszont a kényelem növelése érdekében ez nem középen található, hanem aszimmetrikus, enyhén el lett tolva. A háromzsebes kialakítás klasszikusnak mondható. Hűvösebb időben a mezhez tartozó karmelegítő is jó szolgálatot tehet, mind dizájnban, mind pedig kialakításban hasonló, így ennek a szettnek meglehetősen sokszor jó hasznát vehetjük.

Endura FS260 - Pro SL mez

Endura FS260 – Pro SL mez

Az FS260-Pro széria változatos választéka lelkes amatőrök és versenyzők számára is remek ruhadarabokat tartogat. 2015-re egy extra könnyű és vékony, forró nyári napokra szánt mezzel lesz gazdagabb a paletta.  Az FS260-Pro SL mez tulajdonságait tekintve megegyezik a Movistar csapat által is használt szereléssel, rejtett háromnegyedes cipzárral, minimalista profilú zsebekkel készül. A tökéletes testhez simulást a szűk szabás, valamint az ujjakon és derékon található szilikon csíkok teszik lehetővé.

Az Endura által használt GebioMized nyomásmérő rendszer

Az Endura által használt GebioMized nyomásmérő rendszer

Az FS260-Pro SL nadrágok tekintetében több opció közül is választhatunk, ugyanis nemcsak különböző méretekben és szárhosszokkal, hanem testünkhöz leginkább megfelelő, eltérő szélességű, antibakteriális, lézervágott betétekkel is kérhetjük. A skótok a német GebioMized rendszert használják a mérésekhez, aminél egy a nyeregre húzható, nyomásszenzorokkal teli huzattal mérik az alfelünket érő kellemetlen erőhatásokat.

Endura FS260 - Pro SL kerékpáros nadrágok

Endura FS260 – Pro SL kerékpáros nadrágok

Az érzékelők jelei feldolgozásra kerülnek, majd számítógépen láthatjuk, hogy mely pontokon milyen erősségű nyomás hat testünkre. A szakemberek ebből meg tudják határozni, hogy milyen méretű, továbbá keskeny, közepes vagy esetleg széles betéttel ellátott nadrágot érdemes vennünk.

Endura MTR 2015 szett

Endura MTR 2015 szett

Az MTB szakág szerelmesei is rengeteg ruhadarab között keresgélhetnek az Endura 2015-ös modelljei között. Az MTR széria kifejezetten XC, maraton és trail felhasználáshoz lett kitalálva, tervezésekor figyelembe vették a szigetországban legendának számító, háromszoros olimpikon Oli Beckingsale tanácsait. Az MTR modellek a márkához méltó módon meglehetősen tartósak, használhatjuk őket akár többnapos maratonokhoz, 12/24 órás versenyekhez, vagy éppen kedvenc ösvényeinken zajló élménybringázáshoz is. A nem túl bő szabásnak köszönhetően ilyen ruhákban nem akadunk fel ágakon és bokrokon. A „baggy short” kialakításánál figyelembe vették, hogy sokan nem használnak menet közben állítható nyeregcsövet, így nem hagytak nagy ülepet a nadrágnak, a beakadásos bukásokat elkerülendő. Pozitívumként említhető, hogy a színekkel is egyre bátrabban játszanak az alkotók, 2015-ben az MTR nadrágon a narancssárga szín dominál és a széria többi modelljén is domináns ez a szín a fekete mellett. Említést érdemel még, hogy a fényvisszaverő betétekkel sem spóroltak, így ha esetleg ránksötétedik lámpa nélkül az erdőben, és aszfalton kell hazagurulnunk, akkor sem kell attól tartani, hogy elütnek az autók.

Endura MT500 előtérben a férfi, háttérben a női változat

Endura MT500 előtérben a férfi, háttérben a női változat

Az MT500 család a vásárlók tekintetében már inkább az allmountain, enduro vonalat célozza meg. A mez bővebb szabású, nincsenek rajta zsebek, így ha hosszabb túrára, egész napos csapatásra készülünk érdemes egy ivótasakos hátizsákkal kombinálni. Természetesen a sárga mezhez színben és mintában passzoló nadrág is kapható. A rövidujjas Singletrack technikai póló a melegebb nyári napokon lehet jó választás.

Endura Hummvee Ray Jersey mez gyerekeknek

Endura Hummvee Ray Jersey mez gyerekeknek

A gyerekekre is gondoltak a skótok, a méltán népszerű Hummvee sorozatból lesz kicsiknek való változat is.

Endura ing és farmernadrág

Endura ing és farmernadrág

A városi kerékpárosoknak sem kell csüggedniük, az Urban modellek kifejezetten az ő igényeiknek megfelelően készülnek. Az inget antibakterális anyagból csinálják, szövetén keresztül könnyen elpárolog az izzadtság, emellett divatos „slim fit” szabású. Nem gyűrődik, így akár elegáns öltözetet megkívánó találkozóra is érkezhetünk benne bringával. A farmer fényvisszaverő betétekkel van ellátva, amit vissza is tudunk hajtani, miután elértük úticélunkat.

Endura Urban FlipJak 2015

Endura Urban FlipJak 2015

2015-re újdonság a kifordítható Urban FlipJak kabát. A Primaloft bélésnek köszönhetően kellően meleg, továbbá szélálló és vízlepergető külső rétegekkel rendelkezik. A szürkés színű oldala viszonylag visszafogott, még komoly helyeken sem fognak ránk az utca bohócaként mutogatni, ha ezt a felét viseljük. A másik oldal viszont rikító zöld színű, rengeteg fényvisszaverő betéttel ellátva, így nem kell félni attól, hogy nem vesznek észre az autósok a munkából hazafelé tartva.

Endura Luminite ruházat

Endura Luminite ruházat

A Luminite széria direkt kifejezetten jó fényvisszaverő, a készenléti szervezetek (rendőrség, mentők, tűzoltóság) által is használt anyagokból készül, rikító színekben, hogy sötétben, ködös, rossz látási viszonyok között is biztonságban tudhassuk magunkat, észrevegyenek a közlekedés résztvevői.

Endura Equipe Classics Jersey és a női Adrenaline Race Cape esőkabát

Endura Equipe Classics Jersey és a női Adrenaline Race Cape esőkabát

Külön női részleg is működik az Enduránál, tulajdonképpen a bemutatott termékek majdnem mindegyike elérhető női változatban is, a lányok testéhez alakított szabással és az ő ízlésüknek megfelelő színekben.

Endura Airshell

Endura Airshell

Végül, de nem utolsó sorban jöjjenek a bukósisakok. Az Airshell letisztult kinézetű, shield nélküli darab, tömege is baráti, 230 gramm. Nevéből kikövetkeztethető, hogy remek szellőzésű, tovább „in-mould” héj karbon merevítéseket kapott a merevség növelése érdekében. A rögzítés 3 dimenzióban állítható, továbbá antibakteriális, gyorsan száradó és könnyen kivehető szivacsbetétekkel rendelkezik a kényelem érdekében.

Endura Singletrack

Endura Singletrack

A kifejezetten MTB felhasználásra szánt Singletrack felépítését tekintve, a merevítő elemeken kívül hasonló, tömege grammra pontosan megegyezik az Airshell típussal. A különbség abban rejlik, hogy a Singletrack sokkal jobban fedi a tarkót, ezen kívül rendelkezik shielddel. Az Endura sisakok közös jellemzője, hogy a gyártó bukás okozta sérülés esetén 50%-os áron kínál cseredarabot az összetört helyett, ha tudjuk igazolni fejvédőnk eredetiségét.

Endura kamáslik, zoknik és kesztyűk

Endura kamáslik, zoknik és kesztyűk

Összességében elmondható, hogy az Endura minőségi termékeket gyárt, nem tudunk melléfogni, ha a skótok kínálatából választunk ruházatot bringázáshoz.

További képek

Endura nemzetközi weboldal
A magyar forgalmazó holnapja

(X)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo