fbpx

Bikefun Spy miniteszt

Szemüvegtesztünk legkedvezőbb árú modellje a Bikefun Pole esetében alkalmazott receptet követi: mindazonáltal a három sportszemüveg egymástól eltérő karakteres dizájnnal rendelkezik. A Spy a lencse körül teljes keretet kínál, amely divatos utcai viselet, a többlet stabilitásnak köszönhetően pedig MTB kerékpározáshoz különösen ajánlható.


A Bikefun „kémje” az egyik legkevésbé hajlékony kerettel rendelkező modell a tesztben. Kézbe véve egyértelmű a Grilamid TR90 alapanyag minőségi színvonala, kellemes tapintású, fényes almazöld keretét számos többször ennyit „kóstáló” sportszemüveg megirigyelhetné. Ráadásul az orrnyereg tetszőleges szögben és helyzetben rögzíthető, így egy-két mozdulattal pontosan az orrformához igazítható. Ismét egy felső kategóriát idéző megoldás, amellyel tudtunkkal a piacon egyetlen 5500 forintos kerékpáros használatra tervezett szemüveg sem rendelkezik!


Az orrtámasz jól tapad, bár lehetne kissé puhább is. A merev kerethez finoman működő zsanérral csatlakozó vékonyított szár azért bizonyos mértékű rugalmassággal rendelkezik, tehát képes a fejformát „lekövetni”. Nem sok gumírozást kaptak a szárak, de ez a típusú keretkialakítás nem is igényli a fejhez való „ragasztást”. A keret egyébként szűkre szabott, azaz inkább keskenyebb fejformához passzol, a lencseméret hasonlóképpen ez irányba mutat. Kisebb fejűek ennek örülni fognak, a nagyobb kobakkal élők szerintünk inkább a másik két kedvező árfekvésű Bikefun szemüveg felé kacsintgassanak!


Keskeny fejemen a Spy rendkívül stabilan állt, futhattam is benne, tehát semmi akadálya nem volt a gyártó által vizionált MTB felhasználásnak. A terepen még a durvább lejtmenetek sem ingatták meg, országúton természetesen úgy fog ülni, mint a cövek, szélesebb fejformánál pedig ez fokozottan igaz. A szűk keresztmetszet szó szerinti a szűk kialakítás lesz, amely okozhat nyomáspontokat. A „kémszemüveg” fel- és levétele kényelmes, köszönhetően a szár külső gumírozásának, illetve a szélesebb nyílással rendelkező elülső résznek. Nekem bicajozás közben is ment a trükk, illetve a szárát könnyedén be tudtam szúrni a sisakba, ami számos „szemcsi” esetében a rugalmasság és a fül mögötti hajlítás miatt nem egyszerű mutatvány.


A lencsét körbefutó keret hátránya ugyebár a korlátozott periférialátás, amely inkább közúti forgalomban jelent problémát. A Spy e tekintetben viszonylag jól vizsgázott, kerete elég vékony, a látómezőben alig feltűnő, továbbá az alsó sarkokban a lencse megnagyobbított, így ott ki tudunk „kukkantani”. Tehát a Spy-jal kapcsolatban idáig a legtöbb dolog stimmelt, „olcsó” megoldásoknak nyomát sem találtuk.

Sajnos azért van egy bibi a történetben és ez a lencse optikai teljesítménye. A Bikefun Chief modellhez hasonlóan a füstszínű polikarbonát, 100% UV védelmet biztosító, hármas besorolású „Flash Mirror” típus került a kiváló keretbe, amely egyik szemüveg esetében sem nőtt a szívünkhöz. A nem cserélhető lencse szűrőfaktora szubjektív megítélés alapján inkább 2-es értékű, tónusa neutrális, ellenben kontrasztja csekély, a színeket fakóvá teszi. Döntően a csúcsfényekre van hatással, szürke leplet húzva a „világra”. Az ellenfény pedig zavaró tükröződést eredményez, a kontraszt ilyenkor majdnem teljesen eltűnik. Viszont a Spy esetében alkalmazott kisebb méretű lencse torzítása tényleg elhanyagolható. Még egy jó hír: a feleslegesnek tűnő felirat a lencse jobb alsó sarkába került, a forgalomban balra hátrapillantva nem szerepel az amúgy is szűkös „ablakban”.


A Bikefun Spy minőségi alapanyagból készült, átgondoltan megtervezett, kényelmes, stabil kerete megérdemelt volt egy jobb lencsét, még akkor is, ha az a vételárat valamelyest megemeli. A Bikefun Pole ilyen szempontból szerencsés modell: az ott alkalmazott panorámalencse nemcsak méretét tekintve tér el a Chief-től és az itt szereplő Spy-tól, hanem a bevonat is látszólag fejlettebb. Szerintünk ezzel sajnos a „kémünk” sorsa többé-kevésbé megpecsételődött: az optika határt szab a felhasználás terén, komoly terepviszonyok közt például csekély felbontóképessége, kontraszttalansága miatt lassabb haladásra kényszerültem. Nemigen lehet az árnyékokban kivenni a részleteket, főleg a szűrt zöld fénnyel bánik mostoha módon a Flash Mirror bevonat.

Könnyed kirándulásokhoz, nyílt, világos terepen való bicajozáshoz természetesen a Spy beválhat, futásnál a lencseminőség engem kevésbé zavart. Továbbá az utcai viselet is a tarsolyában van, a divatos dizájn egyértelműen e felé mutat. Esetleg ebben a megvilágításban a fekete-fehér keret jobb választás, mint az itt szereplő almazöld változat.

Előnyök:

  • minőségi keret
  • stabil illeszkedés
  • trendi megjelenés
  • kedvező ár

Hátrányok:

  • gyenge optikai teljesítmény
  • a megcélzott MTB felhasználásra nem ideális

Ajánlott fogyasztói ár: 5490 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo