fbpx

A hegyi trikós nyert a Giro legkeményebb hegyét követően

Jó döntés volt kivenni a mai szakaszról a Passo di Gavia-t, a 2600 m magas hegyóriást. Enélkül is brutális hegyi etapot láthattunk, melyen a legendás Mortirolón osztották egymásnak a perceket az esélyesek.


A Gavia kivételével 194 kilométerre rövidült a Lovere és Ponte di Legno közötti táv. 30 kilométerre a céltól azonban a Giro d’Italia történetének egyik legrettegettebb emelkedője, az átlagban több mint 10% meredekségű, 12 km hosszú Mortirolo magasodott, és ez bőven elég volt, hogy különbséget képezzenek egymás között az összetett menők.

A nap szökéséből kiemelkedett a hegyi trikós, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), aki elvitte az összes hegyi hajrát és a szakaszért is megnyerte a sprintet a cseh Jan Hirt (Astana) ellenében, akivel a Mortirolo tetejére csak ketten maradtak az elmenésből. 4-5 perces előnyük birtokában már csak arra kellett vigyázni, hogy ne essenek el az eső áztatta lejtőn, hátulról nem veszélyeztették a szökevénysikert.

A Mortirolón a favoritok vívtak nagy harcot, Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) támadását követően az összetettben második Primoz Roglic esett áldozatul (Yates, Mollema, Zakarin is leszakadtak), a rózsaszínű trikós Richard Carapaz (Movistar) csapattársai segítségével visszazárkózott, és Nibalinak eszébe sem jutott támadni őt többet.

A veszélyes, fagyos-vizes lejtmenetben sem akart kockáztatni Nibali, a többiek is megelégedtek elöl azzal, hogy Roglicnak megint kiosztanak időkülönbséget. Miguel Angel Lopez (Astana) támadott a Mortirolo teteje előtt, el is szakadt kicsit az elmenésből visszamaradt Bilbaóval, de a lejtmenet után Nibaliék visszazárkóztak, a szintén a szökésből visszamaradt csapattárs, Caruso hathatós segítségével.

A célba elgyötörten érkezett mindenki, valószínűleg többek immunrendszerét megrengette a mai nap, ami nem várt hatással is lehet a későbbi formákra. Ma mindenesetre Carapaz és Nibali örülhet, Roglic pedig elveszítette az a lélektani előnyét is, hogy a veronai időfutamon megfordíthatja az összetett eredményt, 2:09 perces hátrányt már nem lehet ledolgozni Carapazzal szemben 17 kilométeres kronón.

Giro d’Italia 16. szakasz eredménye:

1 Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo 5:36:24
2 Jan Hirt (Cze) Astana Pro Team
3 Fausto Masnada (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec 0:01:20
4 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:01:41
5 Hugh John Carthy (GBr) EF Education First
6 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team
7 Mikel Landa (Spa) Movistar Team
8 Joe Dombrowski (USA) EF Education First
9 Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida 0:01:49
10 Mattia Cattaneo (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec 0:02:03

Összetett állás:

1 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 70:02:05
2 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:01:47
3 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 0:02:09
4 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 0:03:15
5 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:05:00
6 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:05:40
7 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:06:17
8 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:06:46
9 Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos 0:07:51
10 Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 0:08:06

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo