fbpx

Paolo Tiralongo lehajrázta Scarponit az első hegyi befutón – videó

Nehéz napon van túl a Giro d’Italia mezőnye, a szökevénysikerrel véget érő 6. etap után 250 km dimbes-dombos terep, illetve az első hegyi befutó várt a Giro d’Italia egyre fáradtabb  mezőnyére. Szerencsére a Pescarától, illetve a földrengés által súlytott L’Aquiától nem messze fekvő Rocca di Cambio 1392 méter magas csúcsa eltörpül a Stelvio és más Dolomitokban található hegykolosszusoktól.

Ádáz küzdelmez folytatott Paolo Tiralongo és Scarponi a célban, előbbi lett a szakaszgyőztes, az utóbbi pedig közel fél percet nyert vetélytársaival szemben...az utóbbi

A szakasz profilja az előző napi etaphoz hasonlítható, az Appenninek vonulatai által szabdalt domborzaton hajtottak a versenyzők. Mint tegnap már láthattuk, egy-egy ilyen viszonylag meredek, 3-4 km hosszú kaptató rendesen meg tudja rostálni a mezőnyt: főleg a sprinterek számára jelent nehézséget a fokozott tempó, amelyet a Maglia Rosáért ácsorgó csapatok diktálnak. A második kategóriásnak besorolt hegyi befutó az egykoron csodaszép, ma a tragikus események miatt igencsak romos L’Aquilából indult, a versenyzők 2 km-rel a célkapu előtt érték el a legmagasabb pontot, ahonnan enyhe lejtmenet, majd a cél előtt ismét egy combos kaptató következett.

Egy négyfős szökevénycsoport (Matteo Rabottini (Farnese Vini-Selle Italia), Mirko Selvaggi (Vacansoleil-DCM), Fumiyuku Beppu (Orica-GreenEdge) és Reto Hollenstein (Team NetApp) közel 9 perces előnyre is szert tett a szakasz felénél. A Lampre csapat feladata volt, hogy megvédje a Maglia Rosát, amely az olasz időfutambajnokra, Adriano Malorira szállt a 6. szakasz kaotikus küzdelmei után. Mivel mindössze néhány másodperc választotta el az első 10 helyezettet, a harc a rózsaszín mezért továbbra is fennállt. Ráadásul a szökevénycsoportban Hollenstein alig egy perccel áll Malori mögött.

250 km dimbes-dombos terep, illetve az első hegyi befutó várt a Giro d'Italia egyre fáradtabb mezőnyére

L’Aquilától kezdődött a kaptató a Rocca di Cambióra, amelyet 2006 áprilisában a szörnyű földrengés döntött rommá. A gyönyörű kisváros a mai napig őrzi a sebeket, nem sikerült még teljes egészében újjáépíteni a történelmi nevezetességek nagy részét. A szökevények L’Aquilánál felhagytak az együttműködéssel, egymást támadva próbáltak a kamerák fókuszába kerülni. Az előny a kritikus szint alá esett, túl sok esély már nem mutatkozott a szökés sikerére. A svájci Hollenstein egész biztosan nem lett volna képes átvenni a Maglia Rosát, a csoportból Rabottini volt a legjobb erőben, de ő már jelentősebb hátrányban állt az összetettben.

A Maglia Rosát viselő Malori reggel még reménykedhetett a túlélésben, de számára a Rocca túl nehéznek bizonyult...

Érdemes visszatekinteni a befutó múltjára: a Rocca di Cambio Abruzzo emelkedő népszerű volt a 60’as években, később ritkábban került a Giro útvonalába. 1966-ban a belga Ernest Thyssen győzedelmeskedett, ezután Luis Pedro Santamarina ért fel elsőnek 1968-ban, abban az évben, amikor Eddy Merckx az első Giro-győzelmét aratta.

A Maglia Rosát viselő Malori számára a Rocca túl nehéznek bizonyult: már a hegy első harmadában leszakadt a mezőnyről, így már biztos volt, hogy a 7. szakasz után ismét új versenyző áll majd az összetett élén. A mezőnyből nemcsak hátra maradtak le versenyzők, az élen rengeteg szökést láthattunk. Természetesen a favoritok még tartogatták a puskaport, nem támadták egymást. A másodvonal – minden bizonnyal a csapatfőnökök biztatására – tűzijátékot rendezett.

A Rocca első felén Luciano Rabottini volt a legjobb erőben szökevények közül...

Egyikük, Stefano Pirazzi felért Rabottinira és Herradára, a szökevénycsoport két túlélőjére. Ekkor az előny már egy perc alá esett, 11 km-rel a cél előtt a mezőny eleje simán látta a három szökevényt. Emanuella Sella, az egykori ígéretes “hegyimenő”, később megszégyenített, eltiltott versenyző, ugyancsak a próbálkozók között volt: látszott, hogy a fiatalkori siker nem kizárólag a véletlen, vagy inkább a “vitaminok” műve volt…

Most már virtuálisan a kanadai Ryder Hesjedalon volt a rózsaszín mez. Pirazzi otthagyta a szökevényeket az összetett győzelem reményében, de az előny ekkor már fél percnél is kevesebb volt. Herrada még felért Pirazzira, ketten folytatták a küzdelmet a szakaszgyőzelemért. Átbuktak a hegytetőn, ahonnan már csak 1,6 km volt a célig.

A tavalyi győztes Michele Scarponi a cél előtt támadást indított a mezőnyből, és Paolo Tiralongo tudott csak lépést tartani vele...

Pirazzi a lejtmenet egyik fordulójában kicsúszott, Herrada egymaga, minimális előnnyel kezdte meg az utolsó kilométert. Innentől ismét felfele mutatott az út. Michele Scarponi támadást indított a mezőnyből, és mindössze Paolo Tiralongo tudott lépést tartani vele az utolsó 400 méteren. A cél előtt Tiralongo kikerülte Scarponit, így a Romandiai Körversenyben szerzett győzelme után a Girón is szakaszt nyert.

Teljesen kihajtotta magát Paolo Tiralongo: cél előtt kikerülte Scarponit, és a Romandiai Körversenyben szerzett győzelme után a Girón is szakaszt nyert...

A szakasz után a kanadai Ryder Hesjedal vehette át a Maglia Rosát...

Ryder Hesjedal az 5. helyen futott be, így átvehette a Maglia Rosát. Frank Schleck futott be a 3. helyen, az esélyesek mind az első 10 között végeztek.

A Giro most már tényleg kezd izgalmassá válni, az élen nagy a harc, még mindig minimális különbség van az esélyesek között. Ryder Hesjedal erős versenyző, nem megy rosszul az emelkedőkön sem, de a Dolomitok hegykolosszusai azért nem az ő világa. Ennek ellenére minden bizonnyal ragaszkodni fog a Maglia Rosához.

Videón az utolsó kilométer:

A 7. szakasz eredménye:

1. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team     5:51:03
2. Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD
3. Frank Schleck (Lux) RadioShack-Nissan     0:00:03
4. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team
5. Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Barracuda     0:00:05
6. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago – CSF Inox     0:00:09
7. Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team
8. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale
9. Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel – Euskadi     0:00:11
10. Gianluca Brambilla (Ita) Colnago – CSF Inox

Az összetett állás:

1. Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Barracuda     26:16:53
2. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team     0:00:15
3. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team     0:00:17
4. Christian Vande Velde (USA) Garmin – Barracuda     0:00:21
5. Peter Stetina (USA) Garmin – Barracuda     0:00:26
6. Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team
7. Roman Kreuziger (Cze) Astana Pro Team     0:00:35
8. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:40
9. Giampaolo Caruso (Ita) Katusha Team     0:00:45
10. Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep     0:00:46
11. Marco Pinotti (Ita) BMC Racing Team
12. Frank Schleck (Lux) RadioShack-Nissan     0:00:48


15. Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling     0:00:53
16. Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD     0:00:54
19. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team     0:01:04
24. Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD     0:01:14
34. Gustav Larsson (Swe) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team     0:01:29
38. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago – CSF Inox     0:01:42
53. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale     0:02:38
54. José Rujano Guillen (Ven) Androni Giocattoli     0:02:39
56. Emanuele Sella (Ita) Androni Giocattoli     0:02:49
59. Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel – Euskadi     0:03:18

Frank Schleck futott be a 3. helyen, az esélyesek mint a mellette pózoló Ivan Basso első 10 között végeztek...

Giro d’Italia 2012: az útvonal, szakaszok, szintrajzok, emelkedők bontása – KATTINTSON IDE!

A Giro d’Italia főszereplői, csapatokra bontva – KATTINTSON IDE!

Az 1. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

A 3. szakasz összefoglalója

A 4. szakasz összefoglalója

Az 5. szakasz összefoglalója

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo