fbpx

Idén újra RAAM, avagy szeld át Amerikát!

Harminc évvel ezelőtt négy rettenthetetlen kerékpáros indult útnak, hogy teljesítse a Santa Monica kikötőbőtől az Empire State Building-ig tartó közel 5000 kilométeres távot az első Race Across America versenyen! Azóta a verseny az ultrakerékpárosok legnagyobb álmává vált, ahol a sportolók az emberi teljesítmény határait feszegetik.

A hivatalos elismerésért az indulóknak 3.000 mérföldet (4.828km) kell teljesíteniük maximum 12 nap lefolyása alatt, ami minimum 250 mérföldes átlagot jelent naponta. A legjobbaknak mindösszesen 8 napra van szükségük, hogy elmondhassák, megcsináltam! Többen járták meg az Everest csúcsát, mint akik teljesítették a RAAM-ot! Az elmúlt 3 évtized alatt valamivel 200-nál több kerekes büszkélkedhet ezzel a fantasztikus teljesítménnyel.

A táv...

Sokan a Tour de France-val akarják összehasonlítani, de valójában nem lehet, hiszen a Tour-on minden nap megállnak, frissítenek, rendesen alszanak, és újult erővel kezdik a napot. A RAAM nem így működik. Gondoljunk csak bele, ahhoz hogy maximum 12 napon belül letudjuk a távot, alig jut időnk az alvásra.  Amíg a profi kerékpársport hemzseg a dopping botrányoktól addig a RAAM-on egyetlen versenyző sem bukott meg dopping teszten. A teljesítők közül a legtöbben azt mondják, nincsenek ösztönözve tiltott szerek használatára, hiszen nem egy pénzdíjas megmérettetésről van szó.

RAAM

A 12 államot átszelő versenyen idén Járvás Tamás mellet még két magyarnak szurkolhatunk Solo kategóriában (Bruer-Orbán Károly és Szőnyi Ferenc). A Californiai Oceanside-tól a Maryland-beli Annapolis-ig tartó összesen 52.000 méter szintemelkedést magába foglaló verseny útvonala rengeteg kihívást tartogat. Kezdve az arizonai sivatagi melegtől, a Colorado-hegység havas csúcsain keresztül, a Kansas állam sík vidékének szinte csak szelet tartogató monotóniájáig. Idén a RAAM-on nagy reményekkel indul Járvás Tamás, aki kvalifikációként tavaly a Race Around Austria 2.200km-es, 27.000 szintemelkedést tartalmazó távját teljesítette.

Járvás Tamás

A verseny során az ő segítőiként élhetjük át az extrém megpróbáltatást, és a június elejétől ezekről az élményekről láthattok beszámolókat, képeket, video riportokat.

Ha bővebb információkra vagytok kíváncsiak, látogassatok el a verseny hivatalos weboldalára: http://www.raceacrossamerica.org/

Legközelebb még indulás előtt jelentkezünk az előkészületek körülményeiről, addig is drukkoljatok nekünk, hogy sikeresen felkészülhessünk erre az életre szóló kalandra.

Jó hátszelet mindenkinek!
Járvás Tamás és segítői (Csóka Gergő, Kajtár Tamás, Kemecsei Zsolt, Molnár Dániel)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo