fbpx

Motip bringaápoló csomag

A Motip márkanév sokaknak ismerősen csenghet, hiszen a holland cég hatalmas kínálattal rendelkezik. Termékeik között találunk autóápolási szereket, festékeket, és mint az alábbiakból kiderül, kerékpárok ápolására alkalmas szereket is.

Motip bringaápoló csomag

Motip bringaápoló csomag

Az elmúlt hetek szeszélyes időjárása kiváló körülményeket teremtett a Motip termékeinek tesztelésére. A szakadó esőben és nyakig érő sárban kiderült, hogy mennyire maradnak meg helyükön és mennyire taszítják a piszkot a különböző kenőanyagok, illetve, hogy 35 fokos kánikulában a versenypálya pora mennyire tapad meg a Motippal kezelt láncon. A szórófejes és „csepegtetős” kenceficéket mind terepen, mind pedig országúton próbára tettem.

A kenőanyagok kipróbálását egy alapos lánctisztítás előzte meg. Ebben a Motip 576 lánctisztító spray volt segítségemre. Előnye, hogy bárhogy tartottam a flakont, rendesen jött az anyag, a szórófejes megoldás miatt viszont érdemes egy ronggyal megakadályozni, hogy mindent összemaszatoljunk vele. Miután felhordtam az anyagot a láncra, hagytam, hogy „hasson”, majd a maradékot letöröltem. Száradás után nem hagy „nyomot”, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a frissen felvitt kenőanyagot oldani fogja.

Az univerzális kenőanyagként hirdetett Motip 611 kézi olajozót elsőként a láncon próbáltam ki. A szórófejes megoldással szemben jobban adagolható, így kisebb az esély, hogy mást is összekenünk vele, vagy hogy túl sokat viszünk fel. Az anyag meglehetősen híg, tehát a lánc kenésére gyakrabban kell sor kerüljön, mint sűrűbb olajok esetén. Ami a lánc kenésénél hátrány, az a bowdeneknél előny. Pár csepp a bowdenházba és máris sokkal finomabban működik a váltás. Más olajokhoz hasonlóan a láncon használva fontos, hogy kenés után minden esetben töröljük le a felesleget, mert az összegyűjti a port.

A Motip 603 szilikon spray szintén univerzális kenőanyagként szerepel a gyártó honlapján, eszerint mind fém, mind pedig műanyag alkatrészek kenésére alkalmas és csillogó felületet biztosít. A „csillogás” engem kevésbé érdekelt, mint víztaszító tulajdonsága, ezért egy kiadós zuhét követően sarazni indultam, miután alaposan „eláztattam” vele a láncot. A szórófej miatt itt sem árt egy rongy és az eredmény sem olyan tartós, mint egy sűrű olaj esetében, de dagonyázásra kifejezetten jó megoldás. A lánc kevésbé hajlamos összeszedni a sarat, így elkerülhető például az ilyenkor előforduló láncfelkapás.

Motip bringaápoló csomag

Motip bringaápoló csomag

A Motip 604 Teflon sprayt a balatonfüredi OX futamon – kánikulában és poros pályán – teszteltem. A gyártó ígérete szerint ez az anyag finom struktúrája miatt fém alkatrészeken használva olyan felületet képez, ami rendkívül alacsony súrlódást eredményez. A lánctisztítást követően a már említett „rongyos kenés” következett. A ránézésre kevéske anyag szépen ellátta feladatát. A lánc hang nélkül, szépen futott, a verseny végeztével pedig nem volt tele szennyeződéssel. A többi hasonló szórófejes kenőanyaghoz hasonlóan azonban a körülményektől függően, 2-3 bringázás után érdemes újrakenni a láncot.

Az ápoló és kenőanyagok után következzen az elsősegélyként használható Motip 608 defektjavító spray. Szúrásos defektek javítására szolgál. Mivel nem csak tömít, hanem pumpál is, ideális lehet versenyeken, illetve akkor, ha szerelgetés helyett inkább tekernénk. Miután eltávolítottuk a defektet okozó tárgyat – esetemben tüskét –, a szelepre tekerjük a „pumpa” tömlőjét, eltávolítjuk a kupakot és megnyomjuk a gombot. A tömítőfolyadékon kívül levegő is kerül a belsőbe, ami gyors továbbhaladást tesz lehetővé. A művelet végeztével pattanjunk nyeregbe és folytassuk utunkat. A forgásban lévő kerékben a tömítőanyag eljut rendeltetési helyére és már vége is a sziszegésnek. Mivel ez a folyamat eltarthat egy darabig, ami levegőveszteséggel jár, egy-két kilométer megtétele után rendes pumpával fújjunk még a belsőbe! A gyártó szerint a megoldás végleges és egy hónap elteltével még mindig nincs gondom a defektes tömlővel.

Termékadatok:

Forgalmazó: Mali Kft.; www.mali.hu

Tesztelt termékek és ajánlott fogyasztói áruk:
– Motip 611 kézi olajozó – 990 Ft
– Motip 603 szilikon spray – 1.690 Ft
– Motip 604 teflon spray – 1.990 Ft
– Motip 608 defektjavító – 1.750 Ft
– Motip 576 lánctisztító spray – 2.890 Ft

Szöveg és fotó: Kovács Botond

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo