fbpx

FSA 11 fokozatú alkatrészcsalád

Az FSA komolyan veszi a kihívást, és a nyári bejelentést követően már az amerikai szabadalmi hivatalban van a 11 fokozatos váltórendszerének anyaga. Hajtóművet, féket, első váltót, kerékszettet és kiegészítőket eddig is gyártottak, így már csak ez a láncszem hiányzik a teljes országúti alkatrészszetthez.
Az ábrák szerint a legnagyobb újdonság a haladási irányba elhelyezett racsniszerkezet, melyet egyetlen kar vezérel, kiegészíteve egy leszerelhető pótkildókarral, mint a Shimano Dual Control esetében. A fékvátótest így testszőlegesen keskeny lehet, a váltóbowdenek természetesen a kormányon futnak majd. A felfele váltáshoz a kart oldalra, lefele pedig előre kell pöckölni.

A másik forradalmi újdonság a hátsó váltó, mely a paralelogramma szerkezet helyett fogazott lépcsős áttételt alkalmaz, így egy kis elektromotor beépítésével pillanatok alatt kész az eletronikus vezérlés. Mellesleg egy ilyen szerkezet kisebb tömegű lehet, és remélhetően tartós is – legalábbis országúti használat mellett.
Állítólag a formatervezést a híres Montanarira és Righire bízzák, mely ugyancsak érdekes lehet. Izgatottan várjuk a folytatást!
Forrás: Knob Magazine
Képek: szabványügyi hivatal/Knob Magazine

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo