fbpx

XCO világkupa Snowshoe 2019: ha egy üzlet beindul

Szeptember első hétvégéjén rendezték az idei világkupa-sorozat utolsó fordulóját. Az amerikai helyszín idén debütált és a futamok végkimenetele a világkupa-összetett 2019-es eredményét is eldöntötte. Magyar eredményekkel!

Snowshoe télen síparadicsomként üzemel, azonban sok európai helyszínhez hasonlóan nyáron kiváló lehetőséget nyújt a hegyikerékpárosok számára. Nyugat-Virginia így idén először szerepelt a naptárban, mint világkupát rendező tagállam.

A pénteki Short Track versenyeken is nagy volt a tét, hiszen utolsó állomás lévén az összetett elsőség sorsa is kockán forgott. A nőknél Jolanda Neff (Trek Factory Racing) érkezett pontelőnnyel, de minimális hátrányban követte őt Kate Courtney (Scott SRAM). A rajtot követően ők ketten kerültek a mezőny élére, viszont Neff a verseny közben folyamatosan csúszott hátra, míg Courtney az élbolyban maradt az újdonsült világbajnok Pauline Ferrand-Prevot (Canyon SRAM), Jenny Rissveds (Team 31) és Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) társaságában. A 2019-es szezonban visszatérő Jenny egy hibát követően kisebb hátrányba került, de felzárkózott és az utolsó kört egyedül teljesítve megnyerte a futamot. Másodikként Ferrand-Prevot ért célba, míg harmadik Courtney lett, aki így 20 pontra megközelítette svájci vetélytársát az összetettben, aki csak 16. lett. Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) a 21. helyen ért célba.

A férfiaknál a múlt héten 8. világbajnoki címét megszerző Nino Schurter (Scott SRAM) mellett Mathieu van der Poel (Corendon Circus) távollétében még Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) rendelkezett minimális esélyekkel a 2019-es összetett elsőség megszerzésére. A férfiaknál az első körben együtt maradt a mezőny, ezután Schurter és Ondrej Cink (Kross Racing Team) kapcsoltak nagyobb tempóra, ekkor még többen tették a kereket. A döntő támadást az utolsó körben indította Nino, egyedül a brazil vetélytárs tudta átvenni a tempóját. Avancini egy kanyarban bukott, így a svájci élete első Short Track győzelmét aratta, ezzel megszerezve az összetett elsőséget is. Másodikként Titouan Carod (BMC Racing Team) érkezett honfitársa Jordan Sarrou (Absolute-Absalon) előtt. Parti András (TREK Team) 38. lett.

Snowshoe XCO pálya 2019

A cross-country versenyekhez képest rövid, 3,8 km kilométeres pálya nem tartalmazott hosszabb emelkedőket, de a nagy tempó és a technikás szekciók miatt izgalmas futamokat láthattunk.

XCO nők

A futam sorsdöntő volt a Neff és Courtney közötti összetett győzelem szempontjából. A startot követően Jolanda állt az élre, de hamar visszaesett és minden próbálkozása ellenére, csak a 11. helyen ért célba. A mezőny elején Ferrand-Prevot, Rissveds, Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Rotor), Annie Last (KMC Ekoi Orbea) és Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) diktálták a tempót.

Pauline Ferrand-Prevot – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Terpstra támadott, nyomában a svéd versenyzővel, de utóbbi defektet kapott, így meg kellett elégednie a 7. hellyel. A holland versenyző 10 másodperc előnnyel fordult az utolsó körre, nyomában az újdonsült világbajnokkal. Ferrand-Prevot az utolsó emelkedő kezdetén érte utol vetélytársát és egy rizikós előzést követően megtartotta az első helyet.

Női dobogó: 4. McConnell; 2. Terpstra; 1. Ferrand-Prevot; 3. Last; 5. Courtney – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Terpstra közel állt a sikerhez, de meg kellett elégednie a második hellyel, míg harmadikként a szezon végére jó formába kerülő Annie Last végzett. Kate Courtney nagyot küzdött, de 5. pozícióban zárt, amivel megszerezte a világkupa-összetett elsőséget Jolanda Neff előtt. Benkó Barbara a 33. helyen ért célba.

XCO férfiak

A legfőbb kérdés az volt, hogy Schurter vajon beéri-e Julien Absalont a világkupa győzelmek számában még 2019-ben. A svájci versenyző 33. sikerére készült, de a szokásostól eltérő módon az első körökben a legjobb 30 versenyző fél percen belül követte egymást. Végül Schurter és Avancini növelték a tempót és el is tudtak szakadni az akkorra már megfogyatkozott bolytól. A csehek reménysége Ondrej Cink rendkívül peches napot fogott ki, a 2. és a 6. körben is defektet kapott, pedig teljesítménye alapján akár a dobogóra is esélyes lett volna.

Lars Forster – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A 6. kör az élen is komoly változást hozott, Schurter ugyanis hátsó defektet kapott, a cserével közel fél percet vesztett, így Avancini egyedül maradt az élen. Az üldözőcsoport csapattársa Lars Forster (Scott SRAM) vezetésével aztán egy körrel később felért, de tapadt rájuk Manuel Fumic (Cannondale Factory Racing) és Stéphane Tempier (Bianchi Countervail) is, sőt egy másik francia, Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing) is kevéssel lemaradva követte őket. A döntő momentum az utolsó kör kezdetén az volt, hogy miután Fumic a kanyarban előzni próbált elesett, így a két Scott versenyző le tudta szakítani a többieket.

Férfi dobogó: 4. Avancini; 2. Schurter; 1. Forster; 3. Marotte; 5. Tempier – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Forster végül ugyanott előzött, ahol a nők versenyében Pauline, így élete első világkupa győzelmét ünnepelhette. Schurter másodikként zárt, míg Marotte harmadik helyével biztosította helyét a francia csapatban a 2020-as olimpiára. Parti András 43. lett, Dina Márton nem fejezte be a versenyt, míg Palumby Zsombor nem tudott rajthoz állni.

Az U23-as nőknél Buzsáki Virág 17., míg Schmidel Regina 25. lett.

Az U23-as férfiak mezőnyében Fetter Erik a kiváló 8. helyen végzett.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo