fbpx

Viviani jobb kedvre derítette a Sky-t

Míg a szombati csapatidőfutamból Richie Porte jött ki talán legrosszabbul a végső győzelemre esélyesként számon tartott versenyzők közül, a vasárnapi 177 kilométeres szakaszon Albenga és Genova között végül a Team Sky csapata örülhetett.

Profilképe alapján sima sprintszakasznak mutatkozott a második nap során teljesítendő táv, s az események is ennek megfelelően alakultak: egy ötfős szökevénycsoportot – Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice), Eugert Zhupa (Southeast), Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini) és Bert-Jan Lindeman (Lotto NL-Jumbo) – üldözött a mezőny nagyjából  az utolsó 10 kilométerig.  Kezdetben ugyan nem nagy hévvel, hiszen 9 perc feletti időkülönbségről is beszámolhatnak a krónikák, később azonban annak rendje és módja szerint a peloton épp időben befogta mindannyiukat.

Vasárnap délután Elia Viviani volt a leggyorsabb lábú sprinter

Mivel a verseny hajrája során Genova városában két 9, 5 kilométeres kört is megtett a mezőny, így a csapatok többsége inkább a bukás elkerülésén fáradozott. Hogy ki mennyire veszi komolyan első számú emberének védelmét, ez leginkább a Tinkoff-Saxo csapatán látszott, akik Alberto Contador védelmében nagyjából 8-9 kilométeren keresztül vezették a mezőnyt. Nem járt azonban szerencsével az összetett menők közül Domenico Pozzovivo (Ag2R), aki az utolsó 25 kilométeren megsűrűsödő bukások egyikébe belekeveredve 1:09 hátrányt szedett össze riválisaival szemben.

Az utolsó kilométerre azonban már tényleg a sprintereké volt a főszerep. Bár nem sikerült egyetlen csapatnak sem klasszikus spintervonatot összehoznia, jó eséllyel kezdte az utolsó néhány száz métert az Orica GreenEdge és a Lampre-Merida csapata is. Legerősebbnek azonban Moreno Hofland (Lotto NL-Jumbo)  és  André Greipel (Lotto Soudal) kettőse mutatkozott, mindaddig őket lehetett a mai szakasz fő esélyeseinek tekintetni, míg egy óvatlan – a verseny szempontjából azonban épp megfelelő – pillanatban a Team Sky versenyzője,  Elia  Viviani ki nem ugrott Hofland mögül, hogy végül magának szerezze meg az elsőséget.

Összetettben eközben a 2014-es olasz körverseny történéseihez hasonlóan Michael Matthews (Orica GreenEdge) került a ranglista élére.

A 2. szakasz élmezőnye:

1 Elia Viviani (Ita) Team Sky 4:13:18
2 Moreno Hofland (Ned) Team LottoNL-Jumbo
3 André Greipel (Ger) Lotto Soudal
4 Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin
5 Alessandro Petacchi (Ita) Southeast Pro Cycling
6 Giacomo Nizzolo (Ita) Trek Factory Racing
7 Michael Matthews (Aus) Orica GreenEdge
8 Davide Appollonio (Ita) Androni Giocattoli
9 Daniele Colli (Ita) Nippo – Vini Fantini
10 Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo