fbpx

Cross Country és maraton hétvége a Várgesztesi Villaparkban

Szombaton a Mountain Bike XCO Magyar Kupa második állomásának a Várgesztesi Villapark adott otthont, vasárnap pedig ugyanitt az Endura Villapark Vértes Maratonon 80, 57 és 23 kilométeres távokon mérhették össze tudásukat a mountain bike-osok.

Az XCO Magyar Kupa második állomásán első éves felnőttként Dina Márton szerezte meg a győzelmet a Cube-Csömör színeiben versenyző  csapattársai előtt, a hölgyek között pedig a maraton bajnoknő, Poór Brigitta (Merida Maraton Team CST) nyert szombaton.

cikk7

Férfi rajt

A vértesi cross-country kupafutam különlegességét adja, hogy a Villaparkban egész hétvégén vendégül látják a hegyi kerékpárosokat, hiszen vasárnap rendezik a maratont, így sokan szállnak meg az apartmanokban. A további részletekről a pályafelelős, Búr Zsolt nyilatkozott, aki maga is indult az elit futamban:

„Ötödik alkalommal került megrendezésre a Villaparkban a Vértes XCO, ami több szempontból is egyedülálló verseny itthon, hiszen kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az egész család versenyezhessen, ráadásul egész hétvégén. Szombaton gyerekfutamokban próbálhatták ki magukat a legkisebbek, holnap pedig a maraton közben – amennyiben apu, anyu versenyezni szeretne – játszóházban gondoskodnak a gyerekekről, vagy anyuval ki lehet próbálni az élményfürdőt, minden opcióra gondoltak a szervezők. A környéken kijelölt 4,6 kilométeres, 170 m szintet tartalmazó pálya leglátványosabb részei a Villapark területén lettek kialakítva, így a nézők számára is látványos, követhető az esemény. A maratonozók közül sokan meg is tekintették a futamokat, melyeken nagyjából 150-en vettek részt, köztük nagyon sok gyerek – utóbbi jelenségnek nagyon örülnek a szervezők.”

Női rajt

Női rajt

A pályával és a szervezéssel a női győztes is elégedett volt, aki ráadásul duplázásra készült:

„Elsősorban a tereptriatlonra készülök a szezonban, a hegyikerékpár versenyeket is elsősorban edzésképpen iktattam be most „két futás között”, de természetesen – verseny lévén – megpróbáltam maximálisan odatenni magam. Végig jól éreztem magam a verseny közben, nagyon jó pályát tűztek ki, fölfelé jó forgatós volt, és lefelé is élvezhető a technikás részekkel. Természetesen szeretnék holnap is nyerni, de technikai sport lévén bármi megtörténhet, mindenesetre igyekezni fogok” – mondta Poór Brigitta, aki Cseh Veronikát (Alpinbike Team Endura Giant High5) és Balázs Beát (Bringabanda) utasította maga mögé.

Dina Márton

Letörés

A férfiaknál négy körön át a Cube-Csömör „profi szekciójának” fiatal versenyzője, Dina Márton, a csapat veteránja, Buruczki Szilárd, valamint Búr Zsolt haladtak elöl. Végül Dina Márton ritmust váltott, és akciója nyomán szétszakadt a trió. Az utolsó előtti körben az emelkedőn az országútis múltjából adódóan nagyon gyors Simon Péter hagyta le Búr Zsoltot, így alakult ki a hármas csömöri dobogó. A Waberer’s versenyzői ezúttal Törökországban vadászták az UCI-pontokat, nem jöttek el a második magyar kupafutamra.

„Örülök, hogy sikerült megnyernem első elit felnőtt kupafutamomat, azon leszek, hogy ne az utolsó legyen, hanem minél több kövesse. Tetszett a pálya, a gyors lejtők, a csiki-csukik, jól szervezett verseny volt” – értékelte a versenyt Dina Márton.

Csömöri dobogó

Csömöri dobogó

Teljes eredménylista: vertesxco_eredmeny

Vasárnap az Endura Villapark Vértes Maratonon 80, 57 és 23 kilométeres távokon mérhették össze tudásukat a mountain bike-osok Várgesztesen, ahol a férfiaknál a pihent versenyző, Blazsó Márton (VKE Nelson) nyert, a hölgyek között duplázni tudott a tegnapi XCO-futam győztese, Poór Brigitta (Merida Maraton Team CST).

A Várgesztesi Villapark környékén több körben versenyeztek a különböző távok indulói, a rövid táv 23 kilométeres (500 m szint) pályáját mindenki teljesítette, a középtávosok (57 km) ezt megtoldották egy 34 kilométeres 800 méter szintet tartalmazó nagyobb körrel, a hosszú távon pedig az 57 kilométert követően újra végig kellett tekerni a rövidebb, 23 kilométeres pályán, így jött ki végül a 80 kilométeres táv, 1800 m szinttel.

Poór Brigitta

Poór Brigitta

A lebonyolítás és a verseny követhetősége szempontjából ez jó megoldásnak bizonyult, hiszen jobban el tudták látni a frissítőpontokat, az indulók segítőinek is egyszerűbb dolga volt, és még a nézők is többször láthatták a hegyikerékpárosokat. A három kategórián kívül a kezdők és a gyerekek – akár családi futamban – 13 kilométeres „mini távon” is próbálkozhattak, sőt, még az óvodásoknak is volt lehetőségük megmérettetni magukat.

Az XCO-t követően az időjárás előrejelzés sokakat elriasztott, de végül 330-an felsorakoztak a rajtvonalnál, és nem is bánták meg, hiszen pár pocsolyától eltekintve remek talajviszonyokkal találkozhattak. A legjobbak a díjazásnak is örülhettek, hiszen a Magyar Kupában kötelező (Férfi: 100-50-25 e. Ft; Női: 80-30-15 e. Ft) pénzdíjakon kívül a szervezők a hosszú távon az abszolút 6. helyezettig külön díjazták a versenyzőket.

Blazsó Márton

Blazsó Márton

A 80 kilométeres, hosszútávon történteket a győztes, Blazsó Márton (VKE Nelson) foglalta össze:

“A három – rövid-hosszabb-rövid – hurokból álló pálya tetszett, a frissítés szempontjából kimondottan jó volt. Szerencsénk volt hogy megúsztuk az esőt, 20 fokban, ideális időjárásban, ideális talajon kerékpározhattunk. A szervezésre nem lehet panasz, rendben ment minden, időben voltak a rajtok és minden más, semmi negatívumot nem tudok mondani. Nekem itthon ez volt az első versenyem, bármilyen furcsán is hangzik, a mai volt a 19. versenynapom, de csak az első Magyarországon. Kíváncsi is voltam, hogy ki, milyen formában van, hogy állok a többiekhez képest. Nem indultam a tegnapi XCO-versenyen, a maratonra koncentráltam és ez meg is látszott a rajt után, frissebbnek éreztem magam azoknál, akik tegnap cross country-ztak. Fizikálisan Simon Peti (Cube Csömör) nehezítette meg a dolgom, amikor az első emelkedőn meg-megindultam, láttam, hogy ő lesz a legfőbb ellenfél. Az elő mászás végére öten maradtunk, Simon Petivel, Wouter Cleppével, Buruczki Szilárddal, Búr Zsolttal és Szalay Petivel. Az első kört így tekertük végig, majd a frissítőnél Búr Zsolt kiállt, Cleppe is lemaradt, a következő lankás emelkedőn pedig mentem egy erős tempót és szét is szakadtunk, egyedül Simon Peti jött velem. Meredek emelkedők és közepesen technikás lejtők váltották egymást, a lejtőkön kicsit mindig elhúztam, ami azért volt fontos, mert Peti nem tudott pihenni, mindig fel kellett zárkóznia. Amikor ez nem sikerült neki, ráálltam egy erős – 90%-os – tempóra és a célig folyamatosan növeltem az előnyömet.”

Sok kategóriában hirdettek eredményt

Sok kategóriában hirdettek eredményt

A nők 57 kilométeres versenyén megismétlődött a szombati cross-country végeredmény, Poór Brigitta (Merida Maraton Team CST) duplázni tudott, Cseh Veronika (Alpinbike Team Endura Giant High5) ezúttal sokáig tartotta vele a lépést, de meg kellett elégednie a második hellyel, a harmadik ma is Balázs Bea (Bringabanda SC) lett.

Teljes eredménylista: vertesmaraton_eredmeny

Forrás: bringasport.hu, fotók: Vanik Zoltán

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo