fbpx

Végletek a cyclocross vb-n: Tisza Zoltán és Sven Nys nyilatkozik – videó

A futamok előre hozatala miatt magyar idő szerint ma este fél kilenckor rajtol el a cyclocross világbajnokság elit férfi futama. az alábbiakban két fontos résztvevő, az egyetlen magyar induló, Tisza Zoltán, valamint az egyik topfavorit, a belga Sven Nys szemszögéből szolgálunk előzetes információkkal.

Az időjárás alapjaiban változtatja meg egyik napról a másikra a pályaviszonyokat (Fotó: Hamvas Bálint – cyclephotos.co.uk)

Először rendeznek a tengerentúlon cyclocross világbajnokságot, és a szervezés nem a legfényesebbre sikerült. Petőfi, A XIX. század költői verséből idézve: „Ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez!”, még ha most történesen az amerikaiakról is van szó, akik sokszor kitettek már magukért hasonló helyzetben…

A segítőkre óriási feladat hárul ezen a vb-n (Fotó: Bikeradar.com)

Sajnos nem csak a szakmai szempontból nem túl jó pálya okoz fejtörést sok versenyzőnek, de az áradások következtében szombatra előrehozott rajtok sokaknak felborítják a napirendjét a logisztika szempontjából, egy olyan szakágban, ahol nagyon fontos szerep hárul a segítőkre, szerelőkre is. Különösképpen sújtja ez a szerényebb háttérrel rendelkező versenyzőket is.

Tisza Zolival még reggeli előtt beszéltünk arról mi várható a délutáni futamon, aki megjegyezte, hogy egy amerikai srác is mondta, szégyenli, hogy csak ennyivel álltak elő…

Sajnos mivel előbbre hozták a versenyt, az a rengeteg dolog, amit egyedül kellett intéznem, felvenni mindent, ami a versennyel kapcsolatos – kulcsot a konténerhez, kerekeket, mosni a kerékpárt, megpróbálni rendesen enni is, inni alig… stb. – teljesen elfárasztott. Nekem nagyon nem jól jött ez ki, de megyek reggelizni és utána kezdem lassan a kiköltözést a pályára. Nemsokára megjönnek a segítőim is ide, mert ők is csak szombatra tervezték az érkezést. Hihetetlen, hogy egy ekkora országban nem tudták kicsit délebbre tenni a versenyt és jobb pályát összetenni, de semmi gond, tudtam, hogy mire iratkoztam fel.

Tisza Zoltán pályabejáráson (Fotó: Hamvas Bálint – cyclephotos.co.uk)

A pálya most le van fagyva mindenhol, és a pályabejárások után a sárban olyan mély kijárások fagytak meg, hogy most nagyon nehéz menni rajta. Tegnap a 80%-a sáros volt, nagyon mély nyomvájatokkal. Egyébként jó formában jöttem, végig fejlődtem, meglátjuk, hogy ki tudok-e adni magamból mindent. Remélem tudok egy jó kemény versenyt menni és nem csak a technikai részek fognak lassítani. Ahogy Mel Gibson mondta a Payback-ben: “Ütjük a kung-fu-t” 🙂 – értékelte Zoli a helyzetet.

Találós kérdés is lehetne, hogy mi van a képen, valahol egy kerékpár (Fotó: Bikeradar.com)

Némi kontrasztként az összes korosztályt együttvéve 20 fős belga válogatott 66 kerékpárral, 280 kerékkel hatalmas stábbal érkezett, egy szállodában a legnagyobb konferenciatermet foglalták le depónak. Nem mellesleg a szerelőknek ezeket a bringákat az utolsó csapágyig újjá kell varázsolni minden menet előtt, éjjel is dolgozva…

A belga válogatott depója, 66 bringa, 280 felgumizott kerék… (Fotó: Bikeradar.com)

Természetesen a legfőbb esélyesek a belga menők: Niels Albert, Sven Nys, Kevin Pauwels. Talán csak a vb-re nagyon készülő olasz mountain bike menő, Marco Aurelio Fontana okozhat hasonló meglepetést, mint az utolsó világkupa futamon a cseh Martin Bina.

Az egyik legfontosabb ruhadarab cyclocross versenyen (Fotó: Bikeradar.com)

A sportág koronázott királya, a belga Nys a mellékelt videóban – még a „katasztrófahelyzet” előtt – így nyilatkozott az Egyesült Államok által rendezett cyclocross világbajnokságról:

– Először megyünk a tengerentúlra, ami jó a cyclocross népszerűsítése szempontjából, láthattuk az utóbbi években, hogyan fejlődött a szakág az Egyesült Államokban, és szükség van rá, hogy mi, európai versenyzők idejöjjünk, s promótáljuk ezt a sportot.

– Mi a véleményed a sok homokággyal tűzdelt technikás pályáról? Kedvez majd neked?

– Szerintem igen. Még nem mentem a pályán, de úgyis az időjárás fogja eldönteni, hogy milyen lesz. A versenyzők fogják vívni a meccset, és én felkészültem minden lehetséges talajra, és bízom benne, hogy bármilyen pályán jó leszek.

Csütörtökön még mondhatni, krosszosak voltak a körülmények (Fotó: Hamvas Bálint – cyclephotos.co.uk)

– Tavaly hazai közönség előtt versenyezhettél Belgiumban, mennyiben lesz más az idei vb?

– Teljesen más lesz, természetesen amikor 50-60 000 ember előtt versenyezhetsz Belgiumban, az csodálatos atmoszférát teremt, de biztosan az Egyesült Államokban is nagyon sokan kíváncsiak a legjobb európai versenyzőkre, hogy magas színvonalú versenyt lássanak, majd kiderül.

– A cyclocross nem csak belga és holland sportág?

– Belgiumban nagyon népszerű, és egyre több külföldi versenyző jön Belgiumba, és belga versenyzők is mennek külföldi versenyekre, és remélem, hogy az Egyesült Államok fog tenni a szakág népszerűsítéséért, és a cyclocross nem csak Belgiumban fog fejlődni, hanem egész Európában és a világon.

Aki szeretné élőben nézni a vb-t, itt érdemes videostream-eket keresni: http://www.cyclingfans.com/node/6950

Képekért pedig látogasson el Hamvas Bálint fotóblogjára: http://cyclephotos.co.uk/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo