fbpx

Cyclocross világbajnokság: Sven Nys megkoronázta pályafutását – videó

A szakág fenoménjának tartott belga Sven Nys, aki félelmetes eredménylistával büszkélkedhet a legrangosabb sorozatokban, de a vb-ken rendre nem jön ki számára a lépés, 2005 után ma ismét magára húzhatta a szivárványszínű mezt a Louisville-ben (Kentucky, USA) rendezett cyclocross világbajnokságon.

A vasárnapról szombatra előrehozott elit férfi futamon ma a sáros arcát mutatta a louisville-i pálya, így hamar széthúzódott a mezőny. A verseny első felében a Francis Mourey diktált öngyilkos tempót, de a belgák legjobbjai kontrollálták a futamot, féltáv után felértek a francia országúti profira.

Ezen a ponton az esélyes belgák közül Niels Albert nyújtott a vártnál gyengébb teljesítményt, úgy tűnt, a Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Sven Nys trióból kerülhet ki a győztes. Tegyük hozzá, hogy Pauwels és Vantornout csapattársak is, ami válogatott színek ide vagy oda, számít a kerékpársportban.

A nagyon erősnek tűnő Pauwels azonban hibázott, illetve beszorult a lánca, így kiesett a játékból. Miután szerelésre kényszerült, lélekben feladta a versenyt. Maradt elöl Nys és Vantornout, az emelkedőkön látszott, hogy Nys talán jobb erőben van.

Amikor az utolsó körben Nys támadott, kisebb hibára kényszerítette honfitársát, amivel gyakorlatilag eldőlt a verseny, a néhány másodperc hátrányát már nem tudta behozni a célegyenesig a belga bajnok. Kiemelendő a harmadikként befutó holland Lars Van Der Haar eredménye is, aki nagyon kiegyensúlyozottan hajtva, a végén sok ászt megelőzve jött fel a dobogóra, mindössze 25 másodperc hátrányban.

A tavalyi elvesztett vb után azt mondtam, soha többet, de mégis találtam motivációt, ezért nagyon szeretném megköszönni mindenkinek, akik támogattak, a családomnak, szponzoraimnak, a szövetségnek, a szerelőmnek, és az amerikai közönségnek, akik szurkolásukkal óriási motivációt adtak. Nagyon speciális volt itt az időjárás, nehéz volt a pálya.

A vége felé éreztem, hogy én vagyok a legerősebb, de stresszes volt az egész, volt egy defektem is röviddel a depó előtt, de sikerült felzárkózni. Nehéz volt, mert nem lehetett hibázni. Az akadályok előtt támadtam az utolsó körben, onnan fullgázzal mentem, azt nem láttam, hogy Vantornout hibázott. Még egyszer szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik idáig segítettek, nekik köszönhetem, hogy így kompletten tudom befejezni a pályafutásom – mondta a világbajnok a befutó után.

A teljes közvetítés videón:

A magyar induló, Tisza Zoltán számára nem volt szerencsés ez a pálya, mert az amúgy is kemény körben a sár miatt hatalmas tempót diktált az eleje, így féltávnál kiszólították a lehetséges lekörözés miatt. Zoli négy versenyzőt előzött meg a 45 fős mezőnyből, várhatóan holnap olvashatunk tőle beszámolót a történtekről. A hölgyek között az országúton, pályán, és cyclocrossban is “legyőzhetetlen” holland Marianne Vos nyert.

Végeredmény:

1. Sven Nys (Belgium) 1:05:35
2. Klaas Vantornout (Belgium) 0:00:02
3. Lars Van Der Haar (Hollandia) 0:00:25
4. Bart Wellens (Belgium) 0:00:41
5. Philipp Walsleben (Németország) 0:00:44
6. Julien Taramarcaz (Svájc)
7. Radomir Simunek (Csehország) 0:01:15
8. Niels Albert (Belgium) 0:01:19
9. Thijs Van Amerongen (Hollandia) 0:01:31
10. Martin Bina (Csehország) 0:01:41

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo