fbpx

Új betolakodó a nappalinkban: TACX FLUX S okosgörgő

Idén új lakó költözött hozzánk, négy év mozizás után sikerült magam meggyőzni, hogy ne csak nézzem, hanem használjam is a görgőt, és a Garmin jóvoltából egy TACX FLUX S okosgörgőt tesztelhetek már két hónapja. Bevallom még nem sikerült csapágyasra koptatnom a gépet, de a kezdeti idegenkedésem után hamar meggyőzött, hogy jóban leszünk. Ahogy Macskajajban is elhangzik, LÚI this is a beginning of bjútiful friendship.

Évről évre értetlenkedő csodálattal nézem a feleségem, hogy milyen kitartóan görgőzik októbertől márciusig, és bevallom egyszer sem kapott el a sárga irigység, hogy de jó lenne a helyébe lenni, és görgőre pattanni. Hozzáteszem, Bea 20 fok alatt nem ül kerékpárra, nálam viszont a 0 fok a legvégső határ, és nagyon szívesen tekerek még télen is a szabadban, pláne, amióta gravel bringám van.

Tavaly ősz végén azonban úgy döntöttem, hogy mivel a tavaszi versenyszezonra bringás programokat is tervezek a naptáramba, így nem ártana edzésben maradni és a telet végignyomni a görgőn. Az is a történethez tartozik, hogy szerettem volna visszanyerni vegán korom versenysúlyát, és úgy gondoltam, hogy a görgő tökéletes kiegészítője lesz a céljaimnak. Gyakorlott görgős csapattársaim felkészítettek, hogy szükségem lesz egy jó minőségű vasalódeszkára, ventilátorra, laptopra, egy nagy lepedőre a bringa alá, és kezdődhet is a virtuális kilométergyűjtés.

A vasalódeszka és a ventilátor piros lámpát kapott, helyette átalakítottuk, és görgőkompatibilissé tettük a nappalit. Már tényleg semmi nem állhatott az ismerkedésünk közé.

Az első benyomások

Nem szeretnék a görgő műszaki adatairól írni, mert ezeket megtalálod a gyártó és a viszonteladók oldalain, én inkább a személyes tapasztalataim osztom meg veletek.

Kezdjük elején. Mire jó egy görgő?

Rá tudod dobni a pulóvered a kormányra, amikor hazaérsz a munkából. Na jó a viccet félretéve, tökéletes edzési lehetőséget biztosít azokon a napokon, amikor semmiképpen se mennék ki tekerni.

Összeszerelés

A görgő összerakásához nem kell túl nagy műszaki zseninek lenni, két csavarral felszereljük rá a talpat, kiválasztjuk a megfelelő távtartót, annak megfelelően, hogy átütőtengelyes, vagy hagyományos vázzal használjuk, felrakjuk rá a fogaskoszorút és máris használatra kész a görgő. Nekünk nagy szerencsénk van, mert szinte egyforma méretű kerékpárt használunk, így Bea bringáját fogtuk be a görgőbe, hiszen én ha tehetem, akkor kint bringázok. Szóval bekerült egy bringa a nappaliba, már ezért megérte.

Működés

A görgőt pont olyan egyszerű volt csatlakoztatni bluetooth-on adatkapcsolat segítségével minden eszközhöz (telefon, Macbook, Garmin Tacx Delta, Garmin 1030 plus), mint bármelyik Garmin terméket. De miért jó ha mindenhez csatlakozik? Mert a telefonon, vagy a laptopon tökéletesen tudod használni a Tacx saját szoftverével, vagy a Zwift-tel és tekerhetsz a virtuális világban, vagy elvégezheted az előre megírt edzéseid, a Garmin eszközeid segítségével. Az edzés levezénylés mellett, simán átélheted akár újra a nyár legjobb tekeréseit, hiszen bármikor végig szimulálja a görgő az órán található tekeréseid. Így ha eléggé elmennek otthonról, akkor akár görgőn is letekerhetek a Horvát tengerpartra. A görgő egy igazi társasházbarát eszköz, hiszen nagyon halk, szinte észre sem lehet venni, ha használjuk. Mondjuk az alattunk lakók azt se vették észre, hogy két terrierrel élünk.

Szóval ott van az a bringa a nappaliban, nincsen benne hátsó kerék és mégis lehet vele tekerni. Első alkalommal úgy éreztem, hogy a híres Zwift programot szeretném kipróbálni. Tökéletes lehetőségnek tűnt így Covid ideje alatt egy biztonságos utazásra. És tényleg az! Megdöbbentően élveztem már az első alkalmat, 30 perc alatt mindenkivel versenyezni akartam a pályán és a végén úgy estem le a bringáról, mintha egy félmaratont futottam volna maxon. Tökéletesen szimulálta az emelkedőket, a lejtőket és szinte éreztem, ahogy beálltam az előttem haladó szélárnyékába. A grafikai élmény hagy kivetnivalót, de tökéletesen szimulálja a valós kerékpározást.

Második alkalommal Belgiumba utaztam a Tacx saját szoftverével és tényleg olyan érzésem volt, mintha ott tekernék. A pályát tényleg kamerával rögzítették, tekerés közben találkoztam kutyasétáltató emberrel és munkába igyekvő bringással. Szóval a program tökéletes vizuális élményt nyújt, de hiányzik nekem belőle a játék, a versenyzés. Ilyen grafikánál nem lehet megvalósítani azt, hogy tényleg elhaladjon mellettem az, aki megelőz, de a lejtők és az emelkedők szimulációja itt is nagyon jól működik.

Összegzés

Nem én leszek az az ember aki még májusban is a görgőn ül, de az biztos, hogy szakadó esőben, latyakos és hideg időben ezentúl görgőzni fogok. Mert ezzel a görgővel tényleg élmény az edzés.

Milyen görgőt válasszunk? – Tacx görgők: szabadgörgőktől a profi okosgörgőkig

Görgőzik a család, avagy egy okosgörgő női szemmel – Beáta

Négy éve kezdtem görgőzni az akkori futóedzőm javaslatára, és valamilyen földöntúli, megmagyarázhatatlan okból kifolyólag egyből beleszerettem. Eszméletlen kényelmes volt, hogy nem kellett a lakásból kitenni a lábam a mínuszokban, hanem a jó meleg szobában, egy helyben, az éppen aktuális kedvenc sorozatomat nézve elvégeztem a napi edzésemet, és közben még melegem is lett fázás helyett. Annyira a görgő rabjává váltam, hogy májusig nem is engedtem szétszerelni, és szeptemberben már újra vissza is költözött a szobába a bringám. Igen, és mindezt egy sima, teljesen egyszerű, mágneses, olajfékes görgőn nyomtam három télen keresztül.

Tavaly nyár végén már kezdtem rágni a Bali fülét, hogy lassan barátkozzon meg a gondolattal, hogy újra érkezik a görgős szezon, ő pedig kitalálta, hogy akkor most ezt nem nézni tovább, és ő is lelkes görgőssé válik. De ahhoz neki okosgörgő kell! Szerencsére van egy tök jófej szponzora, aki megajándékozott bennünket a TACX görgővel, és mire bejöttek a számomra már vállalhatatlan időjárások, máris görgőn találtam magam.

Lehet, hogy most sok olvasónak csalódást okozok, de én nem használom sem a Zwiftet, sem a TACX saját programját, azon kívül, hogy elindítom. Engem semennyire nem érdekel a Watopia világa, sem pedig a wattok, sem a pályák, meg a sporttársak. Engem a görgőn kettő darab adat érdekel, az edzési idő és az, hogy az alap-állóképesség fejlesztő pulzusom közelében tekerjek legalább, hogy járjon némi edzésértékkel a Szex és New York legújabb évadának megtekintése. Tehát én nem versenyzem, nem gyűjtök komokat, se pályákat, nem akarok hero lenni, se szakaszgyőztes. Igaz, nincs is edzéstervem a görgőre. De attól még nagyon élvezem, és szeretem, és tökéletes kikapcsolódás a laza napokra. Az is tény, hogy az én igényeimre nem feltétlen szükségeltetik több százezer forint értékben görgőt vásárolni, de azt azért ennyi idő alatt sikerült megtapasztalni, hogy az eddigi görgős élményeimhez képest fényévekre van ez a görgő.

Egyrészt sokkal halkabb, amit az alsó-, és a felső szomszédunk biztosan értékel. Másrészt sokkal gördülékenyebb vele az edzés, simán lehet egyenletes tempót tartani hosszabb távon is. Régen, még nagyon, nagyon régen, gyerekkoromban voltak a konditeremben olyan futópadok, amik csak akkor működtek, ha tényleg futottál is rajtuk. Na, valami hasonló élmény ez a görgő is, olyan, mint az automatikus futópad. Csak ez sokkal jobb. Az is tök jó, hogy pontosan látom az edzés végén, hogy mennyit tekertem, bár ezt az órám is méri elvileg.

További információkat a görgőről ide kattintva találsz.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo