fbpx

Milyen görgőt válasszunk? – Tacx görgők: szabadgörgőktől a profi okosgörgőkig

A Tacx az edzőgörgők terén az egyik legnagyobb név a piacon, a kezdőktől a profikig mindenkinek kínálnak görgőket, melyek egy egyszerű bemelegítés elvégzésétől a Zwiftelésig mindenre alkalmasak.

A Tacx-ról körülbelül három dolog jut eszébe a bringásoknak: görgők a belépő modellektől a csúcs-csúcs mindentudó okos görgőkig, a profi versenyzők által használt kulacsok/kulacstartók és a szerszámok. Mi most a tél közeledtével a legelsőre fókuszálunk, hiszen a hosszú unalmas estéket megtörhetjük egy kis virtuális bringázással az okosgörgőnkön.

Tacx szabadgörgők

A szabadgörgőket használják legrégebb óta a kerékpársportban, a felépítésük egyszerű, a hengereken általában (ha csak nem veszünk hozzá rögzítőt) a kerékpáros egyensúlyozása tartja fent a bringát, az ellenállás pedig a gumik, hengerek közti súrlódásból adódik. A mai napig nem tűntek el ezek a szerkezetek, a legtöbb szakágban versenyek előtt szívesen alkalmazzák őket bemelegítésre, ezenfelül kitűnő eszközök arra, hogy fejlesszék a kerékpárosok egyensúlyérzékét. A görgők közül ezek a legtöbb koncentrációt igénylő sporteszközök és ezeken hasonlít a mozgásforma legjobban a valódi kerékpározáshoz. A Tacx kínálatában két modell kapható, a kedvezőbb árú Antares és az extrával megtuningolt Galaxia. Valójában annyi a különbség köztük, hogy a Galaxiába beépítettek egy excentert hátra, ami erő hatására engedi elmozdulni a görgőt, például ha kiállva sprintelni támad kedvünk akkor megakadályozza, hogy leugorjon a kerékpár a görgőről.

Tacx Antares szabadgörgő

Tacx Antares szabadgörgő

Tacx Galaxia szabadgörgő

Tacx Galaxia szabadgörgő

Tacx fix görgők

A fix görgők pár évvel ezelőttig teljes mértékben uralták a görgőgyártók kínálatát, ami Tacx-nál sem volt másképp, minimum fél tucat görgő közül választhattunk. A szabadgörgőkhöz képest a fix görgőknek megvan az az előnye, hogy állítható rajtuk az ellenállás (többnyire a kormányról) és a kiállva tekerős sprinteken kívül gyakorlatilag bármilyen edzés elvégezhető rajtuk. A népszerűségük is csak azért csökkent mára, mert a technikai fejlődés egy magasabb szintre vitte a görgőket. A Tacx palettáján már csak két fix görgőt találunk, amik közül az egyik már okos.

Tacx Boost Bundle görgő

Tacx Boost Bundle görgő

A klasszikus fix görgő a Tacx Boost, ahol a kormányról 10 fokozatban egy kar segítségével állíthatjuk az ellenállást. Ha nincs szükségünk okos funkciókra és bírjuk a monotonitást akkor akár jó társunk lehet télire. A Boost önmagában nem kommunikál semmilyen alkalmazással, komputerrel, de mégis lehetőségünk van összekötni akár Zwifttel is, ugyanis a Tacx ehhez a modellhez kínál sebességjeladót, ami nagyjából képes kiszámolni, hogy mekkora teljesítményt adunk le és ezt továbbítja az adott alkalmazásnak.

Tacx Flow Smart görgő

Tacx Flow Smart görgő

Az okos fix görgő a Tacx Flow Smart, ahol már az ellenállást teljes egészében az elektronika vezérli. A Flow Smart kompatibilis a külső alkalmazásokkal, tehát nincs szükség a sebességjeladóra, hogy összekössük a telefonunkkal, számítógépünkkel vagy a komputerünkkel. Ha bele szeretnénk kóstolni az okosgörgők által nyújtott virtuális valóságba, de nem szeretnénk rá sokat költeni és vállaljuk a kompromisszumokat (pl a zajt és a nagyobb pontatlanságot) akkor a Tacx Flow Smart lehet számunkra a jó választás.

Tacx direkt hajtású okosgörgők

A görgőzés csúcsát a direkt hajtású okosgörgők jelentik. Ezeknél a görgőknél a hátsókereket kivéve közvetlenül a görgőkre helyezzük a kerékpárt, a pontosságuk a közvetlen hajtás miatt sokkal nagyobb, mint a fix okos görgőknél, ezáltal pontosabb edzésvégrehajtást eredményeznek és a valódi kerékpározást is jobban szimulálják, és ami még nem elhanyagolható, jóval csendesebbek. A Tacx kínálatában három modell található a NEO 3M, a NEO 2T, a Flux 2 és a Flux S.

Tacx NEO 2T okosgörgő

Tacx NEO 2T okosgörgő

A NEO 2T egy nagy tudású edzőgörgő, ami ár-érték arányát tekintve az egyik legjobb vétel a kategóriájában

A NEO 2T maximum 2200W-os ellenállásra képes, maximum 25 %-os emelkedőt tud szimulálni és +-1%-os a mérési pontossága. Ezeken a technikai paramétereken szinte már nincs hova változtatni, mert gyakorlatilag ezzel mindenre elég. A NEO azonkívül, hogy valósághűen tudja szimulálni a kerékpározást – enged minimális oldalirányú mozgást, a terepviszonyoknak megfelelően vagy az előre beprogramozottak szerint állítja az ellenállást – a többi okos görgővel ellentétben a lejtőt is képes szimulálni, tehát elkezdi hajtani a bringát a hátsókerék irányából, ha pl a Zwift pályán lejtőre érünk. Ezt a benne lévő motor segítségével éri el, mert a NEO-ban már régen nem mágnesfékek működnek, hanem egy elektromotor vezérli az ellenállást és a rásegítést, ezért is ennyire valósághű. A valósághűséghez még fontos megemlíteni, hogy a macskakő vagy a fahíd egyeletlenségeit is képes szimulálni.

Tacx NEO 3M okosgörgő

A Tacxnál a NEO 3M az okosgörgők csúcsa, ahol a NEO 2T tudásán felül még a kerékpáros mozgás szimulációját is beépítette a gyártó.

A NEO 3M a Tacx legújabb okosgörgője, ami képes szimulálni a kerékpáros mozgást, melyet a beépített Motion Plate-nek köszönhet, ami lehetővé teszi a görgő előre-hátra és oldalirányú mozgását. Technikai paramétereiben abban különbözik az előd NEO 2T-től, hogy megkapta a Tacx legújabb motoros rendszerét, bár az előd is közel tökéletesen működött a hőmérséklet-kompenzációtól eltekintve. A 2200W-os ellenállás és a +-1%-os mérési pontosság gyakorlatilag mindenre elég, és képes jobb-bal egyensúlyt is mérni (pontosabban becsülni). A Tacxnál ez a görgő szimulálja legjobban a valódi kerékpározást, amiért viszont megkéri a gyártó az árát.

 

Tacx Flux 2 okosgörgő

Tacx Flux 2 okosgörgő

A Tacx olcsóbb olcsóbb okosgörgő családja a Flux, melybe 2 modell tartozik bele a Flux 2 és a Flux S.

A Flux S és a Flux 2 külsőre szinte teljesen megegyezik, mindösszesen csak az alsó takarólemez színében különböznek, belül viszont már más a helyzet. A Flux 2 a NEO-t megközelítő teljesítménnyel rendelkezik, 2000 W-ot tud, maximum 16%-os emelkedőt tud szimulálni és a mérési pontossága 2,5%, viszont a NEO-hoz képest hiányzik belőle a motorfék, ezáltal a lejtőket sem tudja szimulálni, ezenkívül nem tud minimális oldalra dőlni, és így kicsit kevésbé valósághű vele a görgőzés.

Tacx Flux S okosgörgő

Tacx Flux S okosgörgő

A Flux S kicsit szerényebb belsővel rendelkezik, a teljesítménye 1500 W, maximum 10%-os emelkedőt képes szimulálni, +-3%-os mérési hibával rendelkezik. Amit még fontos megjegyezni, hogy vezérlés nélkül is működik, tehát normál görgőként is használható.

Tacx okos fitnesz kerékpár: NEO Bike

Tacx NEO Bike

Tacx NEO Bike

A Tacx minden tudását belesűrítette a NEO Bike-ba, ami valójában nem is egy görgő (ahogy a neve is mutatja), hanem egy komplett edzőtermi kerékpár. A technikai paraméterei megegyeznek a NEO-val, viszont egy teljes kerékpárt építettek köré a mérnökök. Többek között találunk rajta menetszelet szimuláló ventilátorokat, amik kellemesen hűtik arcunkat, kulacstartót, mobiltelefon-tartót és tablett-tartót is. A két darab kijelző is szembetűnő a kormányon, melyek közül a kisebbik gyárilag jár a NEO Bike-hoz, ezen láthatjuk a sebesség, pedálfordulat, teljesítmény, váltó adatokat, míg a nagyobbon (ami nem része a csomagnak) a virtuális kerékpáros programok futhatnak, ha éppen nem monitoron vagy tv-n kívánunk bringázni. A valósághű bringázáshoz nincs más dolgunk, mint rákötni a tv-nket vagy a monitorunkat, letölteni egy alkalmazást és már kezdődhet is az edzés.


A NEO Bike-ot nem feltétlenül otthoni használatra találták ki, mert a méretei sem a legkisebbek és az ára is elég borsos, de például edzőtermekbe tökéletes választás, na meg azoknak, akiknek bőven van hely a szobájukban.

 

Végezetül pedig egy videó, ami segít kiválasztani számodra az optimális Tacx görgőt:

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo